Dalmatinska janjetina postaje gastronomski brend

Dalmatinska janjetina

Kako brendirati i zaštititi izvornu dalmatinsku janjetinu, kako bi se spriječio plasman na tržište lažiranog mesa ovog vrhunskog gastronomskog specijaliteta - glavni je cilj projekta registracije oznake proizvoda “dalmatinska janjetina”, koji zajedno provode Sveučilište u Zadru i Veleučilište “Marko Marulić” u Kninu. Upućen je zahtjev prema Ministarstvu poljoprivrede za dobijanje certifikata o izvornosti mesa, odnosno proizvoda od dalmatinske pramenke, poznate zahvalne i skromne ovce koja, hraneći se na tradicionalan način mediteranskim biljem, daje izvrsno i prepoznatljivo meso, kako bi vlasnici izvornih stada mogli dobiti zaštitni certifikat. To bi značilo da ni jedno drugo janjeće meso - bilo uvezeno bilo proizvedeno u drugim djelovima Hrvatske - ne bi moglo biti ponuđeno kao dalmatinska janjetina ...

ZAŠTITIMO IZVORNU DALMATINSKU JANJETINU

Dalmatinska janjetina postaje gastronomski brend

Piše: Mario Vuksan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Izvorni proizvodi sve su popularniji i traženiji, a mi smo u toj ponudi relativno ograničeni - ne možemo ponuditi velike količine, ali možemo ponuditi kvalitetan proizvod. Dalmatinska janjetina je upravo takav proizvod i cilj nam je da ga na ovaj način zaštitimo i damo dodanu vrijednost čime dobija veću cijenu - rekla je  dr. sc. Marina Krvavica, voditeljica projekta, i prof. dr. sc. Jozo Rogošić.

janjetina s ražnja

Na području Dalmacije, bez dubrovačkog dijela, sada se uzgaja 210.000 primjeraka te vrste ovce. Puno manje negoli je to bilo prije 50-60 godina.

Povezani članci

Who's Online

We have 201 guests and no members online