Nad Hvarom tmurni oblaci

OblačnoJean-François Ott, predsjednik Uprave Orco grupe, većinskog vlasnika Sunčanog Hvara, u utorak je zadržan u Zagrebu na obavijesnom razgovoru. Splitsko-dalmatinska policija podnijela je posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave protiv više odgovornih osoba u Sunčanom Hvaru zbog osnovane sumnje na počinjenje više kaznenih djela čime su tu tvrtku oštetili za 16 milijuna kuna. U Sunčanom Hvaru situacija nikada nije bila dramatičnija. U proteklih pet godina dugovi tvrtke s kreditnim obvezama narasli su na 325 milijuna kuna, uz gubitke od 190 milijuna kuna. Ott je pozvan na razgovor neposredno nakon sjednice Glavne skupštine Sunčanog Hvara. Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) i Orco Property Grupa na toj maratonskoj sjednici nisu donijeli ni jedan konkretan zaključak ...


OBLAČNI HVAR

Predsjednik Orca Jean-François Ott na obavijesnom razgovoru u policiji

Piše: Irena Dragičević / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Nakon ulaska grupacije Orco Property Group S.A. u vlasničku strukturu Sunčanog Hvara kao tvrtke u javno-privatnom partnerstvu između te grupacije i fondova Republike Hrvatske, odnosno od 2005. do 2008. godine, grubo su kršili pravila poslovanja i upravljanja imovinom Sunčanog Hvara, zaključivali ugovore i dogovarali poslove štetne za Sunčani Hvar, neosnovano trošili i teretili Sunčani Hvar takvim troškovima, dijelom u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi za povezane tvrtke unutar Orco Property Group iako su znali za prezaduženost i kontinuirane negativne poslovne rezultate te tvrtke.

Na taj su način, terete se, počinili više kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta, i to kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, pomaganje u počinjenju tog kaznenog djela, zaključenje štetnog ugovora i krivotvorenje službene isprave.

sunčani hvar

Kriminalističko istraživanje, u suradnji s nadležnim županijskim državnim odvjetništvom, Poreznom upravom Split, Financijskom policijom Split i Upravom kriminalističke policije MUP-a u sjedištu, nastavlja se.

"Šokirani smo! To nije način na koji se postupa sa stranim investitorima!", kazala je Vjesniku glasnogovornica Orco grupe Petra Zdenkova.

Ott je pozvan na razgovor neposredno nakon sjednice Glavne skupštine Sunčanog Hvara. Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) i Orco Property Grupa na toj maratonskoj sjednici nisu donijeli ni jedan konkretan zaključak.

Od devet točaka dnevnog reda prihvaćena je samo jedna, odnosno HFP-ov protuprijedlog da se temeljni kapital društva smanji tako da se nominalna vrijednost dionice sa 100 kuna, umjesto na 10 kuna smanji na 40 kuna.

Dan prije nego je završio na policiji, a nezadovoljan rezultatima, odnosno izostankom rezultata maratonske sjednice Glavne skupštine Sunčanoga Hvara, Jean-Francoise Otte izjavio je kako najozbiljnije razmišlja o prestanku komunikacije s Hrvatskim fondom za privatizaciju

U razdoblju od 1996. do 2009. godine utvrđen je gubitak od 397,9 milijuna kuna. Iz pričuvi društva predložili su pokrivanje dijela gubitka u iznosu od 72.077 kuna, a preostali dio gubitka koji nije pokriven iz pričuvi u iznosu od 397,8 milijuna kuna predloženo je pokriti pojednostavljenim smanjenjem temeljnoga kapitala, odnosno smanjenjem nominalne vrijednosti dionica.

sunčani hvar

Većinski vlasnik Sunčanoga Hvara je Orco Grupa s više od 55 posto dionica, dok Hrvatski fond za privatizaciju posjeduje između 31 i 32 posto dionica, a preostale dionice su u vlasništvu malih dioničara.

U Sunčanom Hvaru situacija nikada nije bila dramatičnija. U proteklih pet godina dugovi tvrtke s kreditnim obvezama narasli su na 325 milijuna kuna, uz gubitke od 190 milijuna kuna.

Kroz dokapitalizaciju i kredite, prema HFP-ovim podacima, ukupno je u tvrtku uloženo 755 milijuna kuna, a vrijednost Sunčanoga Hvara u pet godina povećala se s 537 milijuna kuna 2005. na 894 milijuna kuna 2010. godine, odnosno za tek 360 milijuna kuna.

Who's Online

We have 190 guests and no members online