Deseto izdanje festivala Pričigin

Deseto izdanje festivala pričanja priča Pričigin održat će se na nekoliko mjesta u Splitu od 29. ožujka do 2. travnja 2016. godine, a uz standardni program i goste, uključuje i različite novine, među kojima su Repigin i gostovanje Spikigina. Otvaranje Pričigina održat će se 29. ožujka u 18.30 sati u amfiteatru Doma mladih uz voditelje Petra Filipića i Renata Baretića. U istom će prostoru u 19.30 uslijediti standardni program Hrvatski pisci pričaju, a za desetu obljetnicu organizatori su pozvali ne-splitsku reprezentaciju onih koji su u proteklih devet godina nastupali i oduševljavali publiku pričama. Riječ je o Emiru Imamoviću Pirkeu, Zrinki Pavlić, Rujani Jeger, Marinku Koščecu, Zoranu Krušvaru, Goranu Nuhanoviću i Nenadu Stipaniću. Program se nastavlja u istom prostoru u 21.30 autorskom večeri Zijaha Sokolovića, nazvanom Zike virus, kojom će moderirati Emir Imamović Pirke. Program Pričigina je u nastavku..

Pričigin 2016. - Program

Izvor: Split.com.hr

Utorak 29. ožujka 2016.

Svjetski dan pripovijedanja, 20. ožujka, međunarodna manifestacija posvećena usmenom pripovijedanju, zadobila je svoj konačni oblik 2003. godine, od kada se obilježava u više od 35 zemalja na svim kontinentima. Pričigin se od svojeg početka pridružio obilježavanju tog dana, a to što smo ga ove godine "promašili" zbog uskršnjih blagdana, nimalo nas ne priječi u slavljenju pričanja i slušanja.

    18.30 -  amfiteatar Doma mladih (MKC): Otvaranje Desetog Pričigina
    Voditelji: Petar Filipić i Renato Baretić.
     
    19.30 - u istom prostoru: standardni program Hrvatski pisci pričaju. Po običaju, prve večeri pripovijedaju neki od najpoznatijih hrvatskih pisaca. U prigodi desete obljetnice Pričigina tu je svojevrsna "ne-splitska" reprezentacija onih koji su u proteklih devet godina nastupali i osvajali pričama.
    Tema: "Desetka"
    Gosti: Emir Imamović Pirke, Zrinka Pavlić, Rujana Jeger, Marinko Koščec, Zoran Krušvar, Gordan Nuhanović i Nenad Stipanić.
    Izbor gostiju i moderacija programa Patricija Vodopija.
     
    21.30 -  u istom prostoru: Autorska večer Zijaha Sokolovića.
    Naslov: "Zike virus"
    Moderator: Emir Imamović Pirke

Srijeda 30. ožujka 2016.

    18.30  Klub Quasimodo: specijalno gostovanje: Spikigin u gostima - "Selo na životu". Zagrebačku pripovjedačku manifestaciju, svojevrsno čedo Pričigina, svojim pričama predstavljaju Siniša Labrović i voditelj - pokretač Spikigina Kruno Lokotar
     
    19.30 - amfiteatar Doma mladih (MKC): Splitski pripovjedači koji su, nastupajući u različitim programima, kategorijama i ulogama, pomogli graditi festival pričanja u svome gradu.
    Tema: "Desetka"
    Izbor gostiju i moderacija programa: Marijo Glavaš
    Gosti: Eda Vujević, Aleksandra Kardum, Boris Dežulović, Ivica Ivanišević, Belmondo Miliša i Ante Tomić.
           
    22.00 -  kavana hotela Bellevue. Autorska večer Mira Gavrana. Tema: "I u drami ima komičnih priča" Moderator: Jasen Boko

Četvrtak 31. ožujka 2016.

    19.30 - amfiteatar Doma mladih (MKC): u programu Lijepa vaša nastupaju eminentni pisci s prostora nekadašnje zajedničke države, pače - iz susjedstva. Za svečarsku prigodu, dolaze oni koji su svojim nastupima na proteklim Pričiginima pobrali najviše aplauza naše publike.
    Tema: "Desetka"
    Izbor gostiju i moderacija ovog tradicionalnog druženja i ove su godine, naravno, u rukama Krune Lokotara.
    Gosti: Rumena Bužarovska (Makedonija), Tanja Mravak (Hrvatska), Dušan Čater  (Slovenija),  Ozren Kebo i Ahmed Burić (BiH).
     
    22.00 - kavana hotela Bellevue:  Autorska večer Sinana Gudževića.
    Tema: "Građa za Pričigin"
    Moderator: Predrag Lucić

Petak 1. travnja 2016.

U kavani "Semafor", u samom centru grada, kroz cijeli se dan odvija naša tradicionalna Burza pročitanih knjiga pod motom "Knjige na vagu, knjige na metre" - koliko knjiga donesete, najviše toliko možete i odnijeti. Sve knjige koje preostanu na štandu ove ćemo godine donirati  romskoj knjižnici "Kalje alu Bajaš - Romski put" iz Kutine.

    19.30 - amfiteatar Doma mladih (MKC): Deseta godina Pričigina prilika je da reperi još jednom ispričaju svoje priče.
    Naslov: "Repigin"
    Nastupaju: Vojko Vrućina i Ivo Sivo ("Dječaci"); Scriptor, Jantar i Kali ("Oni"), Žuvi i Phlagma (beatbox).
    Izbor gostiju i moderacija: Saša Antić ("TBF")
     
    22.00 - kavana hotela Bellevue:  Večer Nikolićâ i romskih priča
    Tema: "Poso-kuća, kuća-poso…"
    Moderator: Nebojša Lujanović
    Sudionici: Željko Nikolić, Stanoja Nikolić, Dragan Nikolić i Drago Nikolić.

Subota 2. travnja 2016.

U Semaforu se nastavlja Burza pročitanih knjiga. Pozvani su svi ljubitelji i vlasnici knjižnih primjeraka da ponesu odabrane – one od kojih se mogu i žele odvojiti - te da ih ponude u zamjenu za istu kilažu (ili metražu) literature.

    11.00 - Gradsko kazalište mladih:  dječji program pričanja na čakavštini, PriČAgin. Voditelj: Ivan Tokić. Nastupaju učenici osnovnih škola, izabrani na Dječjem Pričiginovom natječaju.
     
    12.00 – Hotel „Park“: U terminu „strukovnih“ priča predstavit će se splitski piciginaši. Tema: "Tajna veza picigina i Pričigina" Izbor gostiju i moderacija programa: Ivica Vrandečić, predsjednik Ekološkog društva "Picigin Bačvice" Sudionici: članovi Ekološkog društva Picigin Bačvice.
     
    18.00 – Prokurative:  snimanje "Decenijske fotografije". Pozvani su i dobrodošli svi suradnici, sudionici i prijatelji Pričigina, s naglaskom na vjernu publiku, bez koje festival ne bi mogao doživjeti deseti rođendan. Da se malo poslikamo svi skupa.
     
    19.00 – kavana hotela Bellevue: u priredbi pod nazivom Pričigin narodu, već prema tradiciji, sudjeluju svi dotad preživjeli i zaostali sudionici ovog Pričigina, ali i njihova publika. Tema je ista kao i prethodnih godina: "Priče o sreći". Svaka priča može trajati maksimalno pet minuta, a na znak zvona voditelj (Damir Duplančić s Radio Dalmacije, autor kultne "Izgubljene generacije" i "Bestfelera") uzima mikrofon i dodaje ga sljedećem zainteresiranom pripovjedaču. I tako 60, 70, 75 minuta..