Dugoratsko ljeto: Ženici

20.08.2021. -  Petak, Staro selo Jesenice, iza Blagajne, 20:30 sati
Dramska predstava "Ženici“
Ritam igre
Organizator: Udruga "Tvornica“

"Ženici” su melodramska duodrama genijalnog i bezvremenskog teksta koji je izašao iz pera velikog Ilije Zovka, istaknutog hrvatskog glumca, dramskog pisca te utemeljitelja amaterskih dramskih družina Zagora i Klub 19.
Zovkov kazališni svijet je uvijek iznova otkrivao male ljude. Po tom istom ključu je rađena duodrama "Ženici”. U njoj se govori o sudbini dvoje pojedinaca i njihovih obitelji smještenih u ambijent dalmatinske Zagore. Njihove sudbine su iznimno iskrene i tako iskonski ocrtavaju ambijent malog mjesta koje se može preslikati bilo gdje. Oba naša „ženika” su iznimno čvrsti, jaki i stoga zanimljivi karakteri. Svaki od njih na svoj način autentično prezentira ljude iz malog mjesta...
U autorskom timu predstave sudjeluju glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Pere Eranović te Ivan Baranović, dramski glumac sa statusom samostalnog umjetnika.

DUGORATSKO LJETO

Dramska predstava "Ženici“

Jure je ponosan, prkosan, istinoljubiv te zbog toga i nastrada od političkih, vladajućih struktura u njihovom mjestu te zbog toga biva prisiljen na odlazak u inozemstvo trbuhom za kruhom. On je na neki način kolateralna žrtva provincijskog razmišljanja stanovnika takvog podneblja koje je zamišljeno da se ne talasa niti u bilo kojem smislu izlazi iz uobičajenog prosjeka ma koliko ono bilo štetno za samo stanovništvo dugoročno gledano.

Ivo je s druge strane sušta suprotnost od Jure, ali također sa svojom istinom i tragičnim nasljeđem koje je opravdano te u kojoj se može prepoznati jako puno ljudi na ovim prostorima. Ivin otac je bio politička vlast u njivom malom mjestu zbog koje je Jure morao bježati, otići vani kako bi se profesionalno ostvario i materijalno osigurao. Ivi je kao sinu istaknutog lokalnogdužnosnika financijski gledano životni put bio puno lakši jer mu je sve bilo sređeno i imao je sve na gotovo. Međutim i on je upoznao drugu stranu malog mjesta jer su svi bili upoznati sa pričom njegovog oca, a pogotovo kad su se promijenile političke okolnosti i došla druga politička garnitura na vlast.

Ta dva dijametralno suprotna lika su se našla u krajnje apsurdnoj situaciji. Naime, njih dvoje su krenuli na put kako bi stigli na svadbu Jurine pokćerke. Međutim vrlo brzo po kretanju im se dogodi prometna nesreća i to na poprilično zabačenoj cesti gdje po noći gotovo nitko da i ne prolazi. Stoga su njih dvoje osuđeni na zajedničko druženje kako bi im vrijeme iščekivanja brže prošlo. Upravo prilikom tog čekanja se saznaje sve o njihovim prošlim životima te kolikogod egzistencijalno gledano bili na suprotnim stranama toliko su povezani i imaju jako puno toga za raščistiti. Ironija je tim veća kad Jure sazna da se njegova pokćerka upravo ženi za Ivu, tj. kako je Ivo njegov zet. Sve dosad navedeno je samo mali dio mozaika ironije i komičnih zapleta kojima obiluje predstava.

Dramska predstava Ženici

Naša dva junaka se zbližavaju kolikogod bili različiti jer su bili jednostavno prinuđeni na to da moraju provesti izvjesno vrijeme zajedno. Njihove različite sudbine i različiti pogledi na svijet s tim protokom vremena bivaju potisnute u drugi plan te ih se zapravo počinje smatrati bogatstvom različitih izbora. Stoga "Ženike” možemo promatrati i kao melodramu o toleranciji i pokušaju nalaženja zajedničkog jezika i u za diplomaciju bezizlaznim situacijama. Na kraju uvijek pobjeđuje ljudskost, strpljenje i razumijevanje koje dovode do istinskog zbližavanja i prijateljstva.

U autorskom timu predstave sudjeluju glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, Pere Eranović te Ivan Baranović, dramski glumac sa statusom samostalnog umjetnika.

Dramska predstava Ženici

Povezani članci

Who's Online

We have 329 guests and no members online