Krilo Jesenice: Nađeni ostaci vile kralja Arthura?!

Ostaci antičke vile poviše KrilaNikša Tomić, član udruge Artorius iz Podstrane, prije nekoliko je godina iznad Krila Jesenice pronašao vrijedno arheološko nalazište iz doba antike. Lokalitet se nalazi na 150 metara nadmorske visine, točno na pola puta između rijeka Žrnovnice i Cetine te na pola puta od vrha brda do mora u Krilu Jesenice. Članovi Artoriusa uvjereni su da se radi o vili Lucija Artorija Kasta, rimskog vojskovođe koji je pokopan u Podstrani, a za kojeg oni vjeruju da je zapravo legendarni kralj Arthur. - Nalazište sam otkrio slučajno kada sam s prijateljem šetao po brdu. Tražili smo mjesto koje bi bilo najbolje za napraviti kuću i tada smo našli zidove koji su nas podsjećali na one iz stare Salone. Poslao sam fotografije akademiku Nenadu Cambiju koji je potvrdio da je riječ o Vili Rustici iz prvog stoljeća, a to se poklapa s našom teorijom o Luciju Artoriju – kazao je Nikša Tomić. Udruga Artorius će u srijedu s načelnikom Dugog Rata, mještanima i stručnjacima posjetiti nalazište kako bi ga što prije uspjeli registrirati i zaštititi kao spomenik kulture ...

KRILO JESENICE

Nađeni ostaci vile kralja Arthura?!

Piše: Ines Brajević / DalmacijaNews
Izvor: DalmacijaNews


Ostaci antičke vile poviše Krila

Nađeni su ostaci opeke, keramike, amfora, termalne žbuke i dio krova, no najinteresantnije je otkriće izvora pitke vode koji je savršeno očuvan. Nalazište je veličine Dioklecijanove palače(!), a s pozicije se pruža pogled prema Trogiru i Makarskoj pa se pretpostavlja da se njega vršila i kontrola plovnih puteva.

Ostaci antičke vile poviše Krila

- Debljina žbuke je između 30 i 40 centimetara, a to zapravo govori o veličini termi na osnovu čega se može zaključiti da je to pripadalo važnom velikašu. Riječ je o velikom zapuštenom prostoru, najvjerojatnije državnom zemljištu. Samo na jednom mjestu je vidljivo što se zapravo nalazi ispod dva metra zemljanih naslaga.

Izvor je zapušten, izgleda kao rupa u zemlji, ali se može vidjeti da je ispod naslaga zemlje sačuvan u besprijekornom stanju. Vide se rupe kroz koje su najvjerojatnije išle cijevi kroz koje je tekla voda – kaže Tomić.

Ostaci antičke vile poviše Krila

Nalazište je prijavio nadležnim službama, no do danas ga nije uspio zaštiti. Udruga Artorius će u srijedu s načelnikom Dugog Rata, mještanima i stručnjacima posjetiti nalazište kako bi ga što prije uspjeli registrirati i zaštititi kao spomenik kulture.

- Obavijestili smo općinske čelnike i stručnjake kako bi lokalitet što prije zaštitili. Trudili smo se to napraviti i prije tri godine, ali nismo uspjeli zbog birokracije. Tuda je prolazio stari rimski put, a tuda prolazi i trasa brze ceste prema Omišu. Ako to ne zaštitimo prije nego prođe cesta, cijelo nalazište će se devastirati – istaknuo je Denis Jonjić, predsjednik, Artoriusa.

Ostaci antičke vile poviše Krila

Povezani članci

Who's Online

We have 163 guests and no members online