Plava vrpca Vjesnika Marku Rakuljiću

Povodom blagdana Svetog Nikole dodijeljena je tradicionalna nagrada "Plava vrpca Vijesnika" 2021. U pojedinačnoj konkurenciji nagrađen je pomorac Marko Rakuljić (35) iz Krila Jesenice, koji je 22. svibnja ove godine spasio od utapanja jednog mladića iz hladne rijeke Nederrijn, pritoke Rajne, u gradu Arnhemu u Nizozemskoj. Učinio je to u prisustvu većeg broja službenih osoba koje nisu mogle ili nisu znale kako pomoći nesretniku koji je nekoliko minuta ranije pao u rijeku s mosta, javlja Pomorski radio, a prenosi Morski.hr.
- "Bio sam u salonu kruzera Jules Verne na kojem plovim kao drugi časnik palube, kad sam čuo neku galamu. Čovjek je pao s 12 metara visokog mosta, a veliki broj vatrogasaca, policajaca i drugih osoba pokušavali su ga spasiti. Vidio sam da mladić neće moći još dugo izdržati u vodi temperature svega četiri – pet stupnjeva Celzijusovih. U toj utrci s vremenom skočio sam na malu radnu splav vezanu podno krme kruzera... " - priča Marko ...

POVODOM BLAGDANA SVETOG NIKOLE DODJELJENA PLAVA VRPCA VJESNIKA 2021.

Piše: Marin Trošelj

- "Bio sam u salonu kruzera Jules Verne na kojem plovim kao drugi časnik palube, kad sam čuo neku galamu. Čovjek je pao s 12 metara visokog mosta, a veliki broj vatrogasaca, policajaca i drugih osoba pokušavali su ga spasiti. Vidio sam da mladić neće moći još dugo izdržati u vodi temperature svega četiri – pet stupnjeva Celzijusovih. U toj utrci s vremenom skočio sam na malu radnu splav vezanu podno krme kruzera. Ta moja inicijativa nije baš naišla na odobravanje nekih službenih spasilaca koji su se tuda ustrčali, jer su smatrali da bih ja trebao imati pojas za spašavanje, ali nisu me mogli ni stigli zaustaviti. Davljenik je bio udaljen tridesetak metara, a ja sam veslajući s polomljenim veslom očajnički nastojao da što prije stignem do njega. Momka su sve to vrijeme držali u kolutu za spašavanje s konopom s jednog broda, na koji ga nisu mogli podići jer je bilo previsoko. Kad sam doveslao do njega vidjelo se da je pothlađen, a ja sam ga iz drugog pokušaja, imao je stotinjak kilograma, uspio podići na splav. To nije bio kraj mukama po pitanju ovog spašavanja, jer je novi problem predstavljalo kako pothlađenog mladića iznijeti na visoku obalu. Na kraju su s obale vatrogasci spustili kran dizalice s košarom u kojoj je spašeni podignut na čvrsto tlo" - ispričao je Marko Rakuljić.

U pojedinačnoj konkurenciji za Plavu vrpcu Vjesnika 2021. još su bili nominirani:

Lučki kapetan iz Milne na Braču Nikola Brkuljić, za brzo i stručno zbrinjavanje te pravovremeni prijevoz do Splita sedmero najteže ozlijeđenih osoba s “gumenjaka” koji se sudario s drugom brodicom u noći 7. srpnja ove godine, 1,5 milja od Splitskih vrata.

Zapovjednik japanskog tankera St. Katharinen Ivica Brčić iz Kaštel Kambelovca koji je organizirao opsežnu potragu za svojim drugim časnikom palube koji je usred noći na 8. svibnja ove godine nestao s broda u Južnom kineskom moru. Nakon devetosatne potrage časnik je pronađen živ i zdrav.

U momčadskoj konkurenciji za Plavu vrpcu Vjesnika 2021. dobitnici su:

Kapetan Davor Perušina iz Slanog kraj Dubrovnika i upravitelj stroja Damir Mršić iz Malog Lošinja, koji su 21. veljače 2021. ploveći na brodu za prijevoz cementa Glory Tellus kod obale Brazila spasili trojicu. Njihov ribarski brod potonuo je osam sati prije nego što ih je u valovitom moru ugledala posada hrvatskog kapetana.

Još su bili nominirani:

Posada m/b Šibenik Lučke kapetanije Šibenik, pod zapovjedništvom Saše Jurata, spasila je 8. listopada 2021. po orkanskom nevremenu katamaran sa sedam Poljaka kod Kornata.

Rene Urban iz EmergenSea na Krku i njegov suradnik Dragan Pajić su spasili 8. listopada ove godine po orkanskoj buri jedrilicu s osam čeških državljana kod Stare Baške. Pritom se Pajić sa spasilačke brodice morao prebaciti na jedrilicu kako bi preuzeo kormilo.

Djelatnici Lučke kapetanije Senj Tomislav Zrinski i Davor Šojat spasili su 18. srpnja ove godine po olujnoj buri trojicu njemačkih dječaka na moru ispred Senja, koji su tog dana isplovili u ribolov u malom gumenom čamcu.

Posada ophodne brodice P111 Postaje pomorske policije iz Pule, zapovjednik Emil Maružin, upravitelj stroja Marko Jakšić i mornar Boris Sabadoš, spasila je 14.listopada ove godine kod Savudrije dvojicu ribara s goruće ribarice.

Priznanja Plave vrpce Vjesnika za 2021. dobili su:

Branka Malnar, dugogodišnja novinarka Hrvatskog Radija Radio Rijeke te dugogodišnja urednica Pomorske večeri, za promicanje kulture mora.

Kapetan Gordan Papeš bio je 15 godina iznimno uspješan ravnatelj Pomorske škole Bakar. Dao je veliki doprinos unapređenju hrvatskog srednjoškolskog pomorskog obrazovanja.

Čestitamo svim nagrađenima i nominiranima na njihovim pothvatima!