Retrospektiva: Hrvatska kroz 2010. godinu

Salto NataleGodina 2010. većini ljudi bila je teška u svim mogućim životnim aspektima, no sad se bliži kraju pa se nadamo da će njen svršetak za sve nas biti novi i bolji početak. U ovoj kronologiji najvažnijih događaja u Hrvatskoj u 2010. donosimo samo mali podsjetnik svega onoga što je sada iza nas i o čemu smo ove godine stalno slušali, raspravljali i što smo proživljavali. Pročitajte još jednom kakva je bila ova 2010. i zatim je zauvijek zaboravite, a ova naredna, 2011. godina neka nam svima bude sve samo ne kao 2010. Nek bude bolja! ...

RETROSPEKTIVA

Hrvatska kroz 2010. godinu


Hrvatska kroz godinu


Izvor: Hina

SIJEČANJ

1. siječnja - Završio dvogodišnji nestalni mandat Hrvatske u VS UN-a, njezino mjesto preuzela BiH.

4. siječnja - Srbija na Međunarodnom sudu pravde podnijela tužbu protiv RH za genocid nad Srbima tijekom rata od 1991. do 1995. godine.

8. siječnja - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uz vrlo srdačan doček u Prištini i oštre kritike iz Beograda boravio u jednodnevnom službenom posjetu Kosovu.

12. siječnja - Freedom House objavio u godišnjem izvješću o stanju sloboda u svijetu da je ocjena stanja političkih prava u Hrvatskoj promijenjena sa 2 na 1, što je najviša ocjena u toj kategoriji.

14. siječnja - Srbijanski predsjednik Boris Tadić objavio da neće doći na inauguraciju novoizabranoga hrvatskog predsjednika Ive Josipovića jer je na nju pozvan kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu.

20. siječnja - Human Rights Watch u izvješću o stanju ljudskih prava u svijetu ukazao da u Hrvatskoj postoje problemi sa suđenjima za ratne zločine, slučajevi uskrate prava psihijatrijskim bolesnicima, loš tretman tražitelja azila i prijetnje slobodama medija.

23. siječnja - Srbijanski predsjednik Boris Tadić na raspravi VS UN-a o stanju na Kosovu oštro osudio neformalnu izjavu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi upotrijebio vojsku u slučaju da RS organizira referendum o odcjepljenju od BiH i nazvao je "ratnohuškačkom". No, Mesić je na istoj sjednici dobio potporu američke veleposlanice i pohvale za politiku regionalne suradnje.

25. siječnja - Američka ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano uvrstila je Hrvatsku među 11 novih zemalja koje su ušle u program izdavanja neuseljeničkih viza H-2A i H-2B koje omogućuju privremeno ili sezonsko zapošljavanje u SAD-u.


Stjepan Mesić


VELJAČA

2. veljače - U BiH uhićen Bojan Gudurić, jedan od osumnjičenika za ubojstvo Ive Pukanića, i kasnije će biti izručen Hrvatskoj.

10. veljače - Zastupnici Europskog parlamenta prihvatili velikom većinom glasova rezoluciju o napretku Hrvatske u kojoj se ističe da je završetak pristupnih pregovora moguć do kraja ove godine ako se ispune potrebni kriteriji.

10. veljače - Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović i njegov BiH kolega Bariša Čolak potpisali sporazum o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima, što znači da pravomoćno osuđene osobe više neće moći izbjegavati služenje zatvorske kazne zlorabeći institut dvojnog državljanstva.

11. veljače - Nizozemska, kao posljednja zemlja EU-a, uklonila blokadu poglavlja Pravosuđe i temeljna prava u pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom.

12. veljače - Australski Vrhovni sud odlučio da RH ima pravo žalbe na odluku saveznog suda koja je spriječila izručenje Dragana Vasiljkovića, "kapetana Dragana", Hrvatskoj.

12. veljače - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić predavanjem na berlinskom Humboldtovom sveučilištu završio posljednje vanjskopolitičko putovanje u desetogodišnjem predsjedničkom mandatu.

18. veljače - Odbor stalnih predstavnika EU-a (COREPER) odlučio je deblokirati poglavlje Pravosuđe i temeljna prava (23) i pozvao Hrvatsku da dostavi pregovaračko stajalište za to poglavlje.

19. veljače - Nakon uklanjanja slovenskih rezervi, Hrvatska otvorila pregovore u još dva poglavlja, Okolišu i Ribarstvu, čime se broj otvorenih poglavlja u pristupnim pregovorima s EU popeo na 30.


Ivan Šimonović


OŽUJAK

2. ožujka - Hrvatska i Rusija su u Moskvi, nakon završetka razgovora premijera Vladimira Putina i Jadranke Kosor, potpisale sporazum o priključenju RH plinovodu Južnom toku.

5. ožujka - Predsjednik Ivo Josipović na svom prvom putovanju u inozemstvu posjetio Bruxelles i sastao se s čelnicima EU-a.

11. ožujka - Američki State Department objavio godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu, u kojem se općenito iznose povoljne ocjene o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, ali se bilježe i problemi kao što su zaostaci u pravosuđu, neučinkovito procesuiranje nekih domaćih ratnih zločina, te teškoće s kojima se suočavaju srpski povratnici.

16. ožujka - Europski sud za ljudska prava (ECHR) u Strasbourgu osudio je Hrvatsku za diskriminaciju i kršenje prava na školovanje 15 romskih učenika iz Međimurja te joj naredio isplatu odštete od 4.500 eura po učeniku i 10.000 eura za sudske troškove.

23. ožujka - Slovenski Ustavni sud odobrio arbitražni sporazum o granici između Slovenije i Hrvatske, ocijenivši da je sukladan slovenskome Ustavu.

30. ožujka - Australski Vrhovni sud odlučio da bi Dragan Vasiljković, poznat kao "Kapetan Dragan", trebao bi biti izručen Hrvatskoj. Vasiljković nakon objave predsude nestao.


Ivo Josipović


TRAVANJ

1. travnja - Njemački automobilski div Daimler AG pred saveznim sudom u Washingtonu kažnjen na isplatu 185 milijuna dolara zbog podmićivanja vladinih dužnosnika u 22 zemlje, uključujući i Hrvatsku, za dobivanje poslova.

14. travnja - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Sarajevu se ispričao za sudjelovanje Hrvatske u politici koja je 90-ih godina prošlog stoljeća pokušavala podijeliti Bosnu i Hercegovinu.

15. travnja - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetio Ahmiće i Križančevo Selo i ondje zajedno s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te poglavarom Islamske zajednice u BiH reisom Mustafom Cerićem odao počast Bošnjacima i Hrvatima ubijenim tijekom ratnih sukoba Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

19. travnja - Slovenski parlament ratificirao hrvatsko-slovenski arbitražni sporazum.

19. travnja - Hrvatska na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Europskoj uniji zatvorila pregovore u poglavlju "Sloboda kretanja robe", golemu i tehnički vrlo zahtjevnu poglavlju, čime se ukupan broj zatvorenih poglavlja popeo na 18.

20. travnja - U Beogradu počelo suđenje Sretenu Jociću, poznatom kao Joca Amsterdam, i članovima njegove skupine optužene za ubojstvo suvlasnika tjednika "Nacional" Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića.

29. travnja - Freedom House u izvješću o slobodi medija Hrvatsku svrstao na 85. mjesto od 196 zemalja svijeta zbog otpuštanja i sudskih postupaka protiv novinara koji pišu o ratnim zločinima, organiziranom kriminalu i korupciji.


Vinko Puljić


SVIBANJ

3. svibnja - Ministar pravosuđa Ivan Šimonović izabran za pomoćnika glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona za ljudska prava.

4. svibnja - Vodeća svjetska organizacija za djecu "Save the Children" svrstala Hrvatsku na 25. mjesto u svijetu po kvaliteti života žena, na 27. mjesto po kvaliteti života majki, te na 32. mjesto po kvaliteti života djece.

12. svibnja - Nakon 43 dana skrivanja na jahti u Australiji uhićen osumnjičenik za ratne zločine Dragan Vasiljković, "kapetan Dragan", koji se dao u bijeg nakon sudske odluke da može biti izručen Hrvatskoj.

14. svibnja - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor uručila je srbijanskom premijeru Mirku Cvetkoviću u Zagrebu hrvatski prijevod pravne stečevine Europske unije u zalog dobre suradnje, prijateljstva između dviju zemalja i kao potporu Srbiji na putu prema EU.

14. svibnja - Sud u Podgorici proglasio je krivim šestoricu pripadnika bivše JNA za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika sa dubrovačkog područja u logoru Morinj pokraj Kotora početkom 1990-ih. Osuđeni su na zatvorske kazne od jedne i pol do četiri godine zatvora.

25. svibnja - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor u sklopu posjeta SAD-u sastala se s američkim potpredsjednikom Joem Bidenom u Bijeloj kući.

30. svibnja - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, premijer Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik SDA Sulejman Tihić zajedno su obišli Briševo, Sijekovac i Kozarac, mjesta zločina počinjenih nad Hrvatima, Srbima i Bošnjacima tijekom rata u BiH.


Jadranka Kosor


LIPANJ

6. lipnja - Arbitražni sporazum o rješavanju graničnog spora s Hrvatskom na referendumu poduprlo 51,46 posto Slovenaca.

8. lipnja - Hrvatski i srbijanski ministar obrane Branko Vukelić i Dragan Šutanovac potpisali su bilateralni sporazum o vojnoj suradnji, ocijenivši da je to korak naprijed u normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije i stabilizaciji cijele regije.

10. lipnja - Hrvatska je po čistoći kupališnih voda u samu vrhu među europskim kupalištima, iznad europskog prosjeka, pokazalo je izvješće Europske komisije o kakvoći kupališnih voda za prošlu godinu u koje je Hrvatska uključena prvi put.

14. lipnja - Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz poručio je ministrima vanjskih poslova EU-a da nema razloga sumnjati da će Hrvatska nastaviti i proširiti suradnju na potrazi za topničkim dnevnicima. Time su uklonjene rezerve kod nekih zemalja za otvaranje poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima.

16. lipnja - Predsjednik RH Ivo Josipović otvorio u Zagrebu redovnu godišnju konferenciju zapovjednika kopnenih snaga članica NATO-a, kojoj je po prvi put domaćin bio HV.

18. lipnja - Glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) Serge Brammertz izvijestio Vijeće sigurnosti UN-a da je Hrvatska u proteklih šest mjeseci "općenito odgovarala na zahtjeve za pomoć" tužiteljstva, ali da "pitanje nestanka važnih dokumenata iz operacije Oluje 1995. ostaje neriješeno".

25. lipnja - Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu bivšeg pripadnika teritorijalne obrane tzv. SAO krajine Milana Španovića osudilo je na pet godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i mučenje hrvatskih civila od listopada 1991. do kraja siječnja 1992. u zatvoru u Staroj Gradiški.

30. lipnja - Hrvatska na pristupnoj konferenciji u Bruxellesu otvorila posljednja tri poglavlja pregovora - Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika te zatvorila dva, Javne nabave i Porezi. Time su sva poglavlja otvorena, a zatvoreno ih je 20 od ukupno 33 o kojima se pregovara.


Serge Brammertz


SRPANJ


9. srpnja - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i francuski kolega Francois Fillon potpisali su u Zagrebu sporazum o strateškoj suradnji, čime je Hrvatska postala prva zemlja izvan Europske unije s kojom je Francuska sklopila taj međunarodni akt

19. srpnja - Bivši hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović prezeo je dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava.

27. srpnja - Haški sud (ICTY) odbacio je zahtjev haškog tužiteljstva u predmetu "Gotovina Čermak i Markač" u kojem traži da se Hrvatskoj izda subpoena zbog navodnog skrivanja tzv. topničkih dnevnika.

27. srpnja - Hrvatska na međuvladinoj konferenciji o pristupanju zatvorila još dva poglavlja - Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika i Financijski nadzor. S ta dva poglavlja Hrvatska ima zatvorena 22 od 33 poglavlja o kojima se pregovara.

30. srpnja - Hrvatska, Srbija i Slovenija potpisale su u Beogradu deklaraciju kojom se podržava osnivanje zajedničke željezničke tvrtke radi ostvarivanja bržeg transporta robe na paneuropskom transportnom koridoru X.


Gotovina, Markač, Čermak


KOLOVOZ


3. kolovoza - Haški sud objavio pročišćenu verziju završnog podneska tužiteljstva u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" u kojem se od sudskog vijeća traži da se trojicu generala proglasi krivima za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje i kazni ih zatvorskom kaznom u rasponu od 17 do 27 godina zatvora.

25. kolovoza - Hrvatska izručila Srbiji zloglasnog pripadnika "zemunskog klana" Sretka Kalinića, koji je uhićen u Zagrebu nakon što ga je u lipnju kraj jezera u Rakitju teško ranio drugi pripadnik "zemunskog klana", Miloš Simović.

26. kolovoza - Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u savjetničkoj misiji u Kirgistanu na poziv UN-ova

28. kolovoza - Hrvatski ploveći paviljon, projekt petnaest hrvatskih arhitekata za međunarodnu izložbu arhitekture, 12. venecijanski bijenale, oštećen je i raspao se tijekom plovidbe Jadranom i nije uopće pristao na venecijansku rivu.


RUJAN


1. rujna - Završilo je haško suđenje trojici hrvatskih generala Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženima za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje. Sudac Alphons Orie, zaključujući sjednicu, najavio je presudu u ovom predmetu "u dogledno vrijeme".

13. rujna - Dvojica mornara, od kojih jedan hrvatski - Klaudio Stilin, oteta nakon napada gusara na belgijski jaružar "Amerigo Vespucci" u kamerunskim vodama. Stilin je oslobođen 30.rujna.

20.rujna - Vijeće za ratne zločine Prizivnog suda u Beogradu smanjilo je sa 20 na 15 godina zatvora kaznu Damiru Sireti osuđenom za ratni zločin na Ovčari u studenom 1991. godine.

28. rujna - Prvostupanjsko vijeće Suda BiH potvrdilo u cijelosti kaznu protiv Branimira Glavaša izrečenu u Hrvatskoj. Glavaš uhićen u Drinovcima.


Branimir Glavaš


LISTOPAD

1. listopada - Hrvatska i Crna Gora potpisale ugovor o međusobnom izručenju vlastitih državljana za djela organiziranog kriminala i korupcije.

9. listopada - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Rimu pozvao poglavara Rimokatoličke crkve papu Benedikta XVI. u posjet Hrvatskoj koji je dogovoren za početak lipnja.

14. listopada - Slovenski premijer Borut Pahor objavio da je Hrvatska pristala da se razgovori o deviznim štedišama Ljubljanske banke u Hrvatskoj nastave u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu.

21. listopada - Hrvatska će kao članica Europske unije imati pravo na 12 zastupnika u EP-u, i sedam glasova u sustavu odlučivanja u Europskom vijeću, te pravo na jednog povjerenika u Europskoj komisiji, objavila je premijerka Kosor.

29. listopada - Čelnici zemalja članica EU-a postigli dogovor o manjoj promjeni Lisabonskog ugovora i uspostavi stalnog mehanizma za rješavanje kriza u eurozoni. Postoji mogućnost se promjene Lisabonskog ugovora uvrste u pristupni ugovor s Hrvatskom, koji ionako mora proći proces ratifikacije u zemljama članicama.


STUDENI

4. studenoga - Srbijanski predsjednik Boris Tadić na Ovčari se ispričao zbog tog zločina.

4. studenoga - Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu od dvije i pol godine zatvora liječniku Ognjenu Šimiću i vratio cijeli postupak na ponovno suđenje Županijskom sudu u Sarajevu.

5. studenoga - Hrvatska je na međuvladinoj konferenciji o pristupanju zatvorila još tri poglavlja u pristupnim pregovorima s EU-om. Radi se o poglavljima Sloboda kretanja kapitala, Prometna politika i Institucije. Time se broj zatvorenih poglavlja popeo na 25.

7. studenoga - Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Vojislav Stanimirović izjavio je za beogradsku "Politiku" da "Srbi nisu počeli rat u Vukovaru".

9. studenoga - Europska komisija objavila izvješće o napretku Hrvatske, koje je u Zagrebu ocijenjeno "najboljim dosad". U zadnjoj fazi pregovora Hrvatska mora uložiti dodatne napore "posebno na području pravosuđa i temeljnih prava".

15. studenoga - Baselska Banka za međunarodna poravnanja (BIS) odbila posredovati u sporu Hrvatske i Slovenije oko Ljubljanske banke, javili mediji.

16. studenoga - Hrvatsko ojkanje, sinjska alka i licitarska srca uvršteni na Unescovu listu kulturne svjetske baštine.

20. studenoga - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović najavio je u subotu na summitu NATO-a u Lisabonu da će Hrvatska proširiti svoju ulogu u obuci lokalnih snaga sigurnosti, te da će se kontingent njezinih pripadnika u toj zemlji povećati s postojećih 320 na 350.

24. studenoga - Hrvatski i srbijanski predsjednik Ivo Josipović i Boris Tadić izjavili u Zagrebu da je rješavanje sudbine nestalih prioritet u međudržavnim odnosima bez kojeg neće biti ostvareno puno pomirenje i suradnja Hrvatske i Srbije.

25. studenoga - Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele pohvalio je u Zagrebu dobar napredak Hrvatske u posljednjih godinu dana, ali je naglasio da se Hrvatska trenutno treba usredotočiti na nekoliko izazova među kojima su reforma pravosuđa i javne uprave i borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

29. studenoga - Europska komisija prvi put objavila da Hrvatska može završiti pristupne pregovore potkraj prvog polugodišta 2011. godine te najavila datum kada će objaviti izvješće o ispunjavanju mjerila za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava.


Ivo Sanader


PROSINAC

3. prosinca - Hrvatska je 2004. godine bila spremnija za ulazak u EU od Rumunjske i Bugarske, izjavio je, po povjerljivim dokumentima koje je objavio WikiLeaks, bivši povjerenik za vanjske poslove Europske komisije Chris Patten.

7. prosinca - Suđenje šestorici pripadnika bivše JNA zbog ratnog zločina zlostavljanja i mučenja zatvorenika iz Hrvatske u logoru Morinj u Crnoj Gori 1991.-92. godine, bit će ponovljeno na višem sudu u Podgorici.

8. prosinca - Haaški sud (ICTY) izmijenio je pravomoćnu presudu bivšem oficiru JNA Veselinu Šljivančaninu za zločine na Ovčari i smanjio mu kaznu sa 17 na 10 godina zatvora.

10. prosinca - Bivši premijer Ivo Sanader uhićen je, temeljem hrvatskog uhidbenog naloga, na naplatnim kućicama na austrijskoj autocesti A10 u pokrajini Salzburg i određen mu je 14-dnevni pritvor.

10. prosinca - Internetska stranica WikiLeaks objavila četiri povjerljive depeše iz američkog veleposlanstva u Zagrebu, iz studenoga 2009. te siječnja i veljače ove godine, koje otkrivaju izuzetno snažnu potporu SAD-a naporima hrvatske Vlade u borbi s korupcijom i u suradnji s Haaškim sudom (ICTY), ključnima za uspješan dovršetak pristupnih pregovora s Europskom unijom.

14. prosinca - Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije istaknuli su u svojim zaključcima da je Hrvatska u borbi protiv korupcije postigla "ohrabrujući napredak" na visokoj razini, ne spomenuvši izravno pojedinačne slučajeve.

14. prosinca - Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravomoćnu presudu po kojoj je Branimiru Glavašu potvrđena kazna od osam godina zatvora koju mu već izrekao Županijski sud u Zagrebu.

27. prosinca – Predsjednica Vlade Jadranka Kosor predložila Saboru smjenu ministara Šukera, Biškupića, Vukelića i Matulović-Dropulić. Na njihova bi mjesta trebali doći Martina Dalić, Jasen Mesić, Branko Bačić i Davor Božinović.