Neželjeni investitori

Golf na SrđuKada se i pojave ozbiljni investitori koji imaju ozbiljan i pravi novac i koji stvarno i ozbiljno žele započeti posao u Hrvatskoj, onda se zaboravlja da nova ulaganja donose višestruku korist, pa se sjedne na zemlju ispred bagera koji samo što nije zagrebao livadu i prosvjeduje, piše Dada Zečić u Vjesniku. I sada kada se otvoreno govori da u Hrvatskoj vlada antipoduzetnička klima, ne nazire se način kako postati zemlja koja poduzetnicima širom, u praksi, otvara vrata. Samo je konstatirano - od najnižih razina (koje to dobro znaju) do najviših (koje to također i te kako dobro znaju, ali tek sada priznaju) - da smo stručnjaci za otjerati bilo kojeg potencijalnog optimista koji bi ovdje uložio novac u neki posao! ...

 

ANTIPODUZETNIČKA KLIMA

Piše: Dada Zečić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

antipoduzetnička klimaTvrdnja je za pozdraviti, posebno jer je naš poslovni mentalitet (baš dobro da je susjedu crkla krava) više nego loša preporuka investitorima nužnim za toliko nužno i željeno punjenje poslovično praznog državnog proračuna.

Bez ulaganja, poduzetništva i investicija - novih, koje financira svjež novac, nema ni socijalnih naknada, ni naknada za nezaposlene, ni rodiljnih naknada ni mirovina, niti ičega što država daje svojim stanovnicima. A sve to, što je u nedavnom rebalansu proračuna »pojelo« više od 800 milijuna kuna, neće isfinancirati, kao nekad, državna poduzeća koja zapošljavaju tisuće i tisuće radnika.

No, kada se i pojave ozbiljni investitori koji imaju ozbiljan i pravi novac i koji stvarno i ozbiljno žele započeti posao u Hrvatskoj, onda se zaboravlja da nova ulaganja donose višestruku korist, pa se sjedne na zemlju ispred bagera, koji samo što nije zagrebao livadu, i prosvjeduje.

livada

Ili još suptilnije, investitore zatrpamo u hrpu propisa i zakona koji su samo sebi svrha i lijepo ih prisilimo da kao u lošem filmu hodaju u beskonačnom krugu od jednog do drugog mrzovoljnog službenika i u beskraj skupljaju dokumente koji pobijaju jedni druge.

Pa onda ti neželjeni investitori po kratkom postupku skupe svoj novac i odu u neku od nama susjednih zemalja i tamo sagrade, recimo, golfske terene koji produljuju turističku sezonu i privlače goste s dubokim džepovima, a za čim mi godinama vapimo.

Golf je najsvježiji primjer i izravan povod za razmišljanje o budućim potezima svih - od udruga tzv. civilnog društva do političara - trebamo li takve investicije ili je bolje da ljudima prištedimo muku i da ih odmah uputimo preko granica Hrvatske turističkoj konkurenciji.

Zašto bi Dubrovnik, koji prodajemo u svijetu kao naš najljepši grad na obali, kao »biser Jadrana«, dobio golfske terene na Srđu, koji se prema svim dosad viđenim nacrtima i maketama neće vidjeti iz grada odnosno neće narušiti njegovu vizuru?

Golf na Srđu

Teško je dati odgovor, jer ga ni dežurni dušebrižnici uvijek spremni sjesti ili prileći ispred bagera ne znaju. Niti se mogu odlučiti jesu li protiv nečeg konkretnog, u ovom slučaju 6,5 milijardi kuna teške investicije na Srđu, ili su općenito protiv.

A to neobjašnjivo i nesuvislo »protiv« odnosi novac iz Hrvatske, a iz kolektivizma i socijalizma smo odavno izašli, što, čini se, još mnogi ne shvaćaju.

Povezani članci

Who's Online

We have 110 guests and no members online