Kako do bespovratnih EU sredstava?

Put do bespovratnih sredstava može biti veoma zakompliciran i dugotrajan proces, ako ne koračamo u pravom smjeru. Prvo pitanje što si postavljamo jest što su uopće bespovratna sredstva?! Na najjednostavniji način to su: uplate neprofitne prirode; ostvaruju postavljene ciljeve EU; razlikuju se od javne nabave (s bespovratnim sredstvima se financiraju samo troškovi nastali radom na projektu, a ne i prodajna vrijednost proizvoda ili usluge); stječu se kroz centralizirane (Prijava u Bruxelles) i decentralizirane programe (prijava u Hrvatskoj). Kod stjecanja bespovratnih sredstava moramo biti upoznati s ciljevima EU. Naime, svaki projekt mora, uz svoje ciljeve, zadovoljiti i ciljeve EU ...

KAKO DO BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Na što mora svaki poduzetnik obratiti pozornost prilikom prijave na natječaj?

Piše: Neva Mihelj / Business.hr
Izvor: Business.hr


Glavni cilj regionalne politike EU-a je postići održiv i uravnotežen razvoj svih zemalja članica EU. Uz pomoć europskih fondova možemo poboljšati postojeći način poslovanja, ulagati u razvoj i, što je najvažnije, svojim inovativnim idejama realno doprinijeti ostvarivanju strateških ciljeva Europske unije.

Prilikom prijave poduzeća na natječaj kao prvi i osnovni korak mora biti poznata ideja. Na temelju ideje pronalazimo odgovarajući natječaj. No, sama ideja nikada nije dovoljna jer je za svaki natječaj obavezno ispuniti ulazne uvjete i postići maksimalni broj bodova te tako ostvariti mogućnost odabira projekta na natječaju.

Opće pravilo za podnošenje ponuda je da poduzeća za koje se smatra da su u teškoćama nisu kandidati za prijavu na natječaje. To znači da poduzeće ne smije imati nikakvih tekućih gubitaka, zajedno s gubicima prenesenih iz prethodnih godina, u iznosu od polovice temeljnog kapitala i tekućih gubitaka u posljednjih dvanaest mjeseci u iznosu od jedne četvrtine temeljnog kapitala.

Jednako su važni i poslovni rezultati prethodnih godina. Sistem bodovanja u većini slučajeva uzima u obzir rezultate dosadašnjeg poslovanja, kao što su neto prihodi od prodaje, bruto dodana vrijednost po zaposleniku, operativna učinkovitost, profitabilnost, itd. Isto tako, u svakom natječaju je i uvjet da je poduzeće platilo sve poreze i ostale obvezne doprinose u Hrvatskoj.

Na europskim natjecajima, gdje se prijavljujete izravno u Bruxelles se je potrebno registrirati zajedno s projektnim partnerima. Važno je da ti partneri imaju jednake interese nakon završetka projekta te da obje strane sudjeluju u pripremi projekta, a potom i u njegovoj provedbi.

U svakom slučaju prijava i odobrenje projekta ne znači i završetak obveza za poduzeće. Poduzeća s potpisivanjem Ugovora obvezuje i izvještavanje o projektima.

Također je potrebno voditi projekte kroz zasebno računovodstvo s obzirom na to da Komisija ima uvid u projekt i u situaciju i nakon završetka projekta, i to u većini slučajeva još narednih 10 godina.

Povezani članci

Who's Online

We have 612 guests and no members online