Klikom miša do izračuna troškova legalizacije

Na stranicama Portala grada Kaštela, kojemu je vlasnik i glavni urednik Josip Krokar, nalazi se i "Kalkulator za legalizaciju", namijenjen bespravnim graditeljima s područja Kaštela kao sredstvo za izračun troškova legalizacije. Naravno, riječ je tek o orijentacijskom iznosu, koji je, ipak, dobro znati prije nego što se bespravni graditelj uopće uputi u sam postupak...

KALKULATOR LEGALIZACIJE

Piše: Jadranka Matić / Slobodna Dalmacija
Snimio: Jakov Prkić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija


- Osnovna namjena “kalkulatora” je na što jednostavniji način ukazati ljudima kolike će ukupne troškove imati za legalizaciju svoga objekta. Pri tome je dovoljno da, primjerice, za jednostavan objekt u prvoj zoni u Kaštelima u iscrtane kućice upišu površinu etaža i već će dobiti rezultat - navodi Krokar, po struci inače inženjer elektrotehnike i informatičar.

Josip Krokar


Izbjegavanje iznenađenja

Uključena je također i mogućnost izračuna troškova za kuću izgrađenu s građevinskom dozvolom koja ima i nelegalnu dogradnju. Važno je napomenuti, kazuje Krokar, da u “kalkulatoru” jedna stavka uključuje drugu.

Na primjer, ako upisom za kuću dobijete površinu koja je veća od 400 kvadrata, u sljedećoj stavci automatski je uključen trošak statike, kojega inače nema za kuće ukupne površine do 400 kvadrata.

Povod izradi “kalkulatora” i postavljanju na portal vrlo je jednostavan, kaže naš sugovornik.

U početku su htjeli napraviti troškovnik na nekoliko primjera kako bi vidjeli koliko će legalizacija u Kaštelima stajati po zonama. Pokazalo se, međutim, da je u pitanju puno čimbenika i tako su došli do “kalkulatora”. Za ručni izračun je, napominje, potrebno neko znanje koje građani možda i nemaju, na primjer cijena komunalnog i vodnog doprinosa, što im kod “kalkulatora” ne treba.

Premda stoji činjenica da konačan iznos troška određuju arhitekti naplatom svoje usluge (arhitektonska snimka), geodeti (geodetski elaborat), stručne službe odjela komunale izračunom komunalnog i vodnog doprinosa, poželjno je barem u načelu znati na koji iznos možete računati.

Krokar navodi dva primjera prednosti takve informacije. Poznati su, kaže, primjeri da su ljudi krenuli u postupak da bi, kada su u konačnici doznali trošak, jednostavno odustali. S “kalkulatorom” nema takvih neželjenih iznenađenja.


Pomoć i gradskoj upravi

S druge pak strane, ovakva je informacija važna i onima koji će se za podmirenje troška legalizacije kreditno zadužiti. Prije postavljanja na portal, autori su s nekoliko primjera testirali “kalkulator” kako bi izbjegli eventualne pogreške.

Osim što su o svom uratku upoznali medije, kontaktirali su i niz gradova i općina koji su, prema Krokarovim riječima, pokazali zanimanje pa se očekuje da će kaštelanski “kalkulator” biti prilagođen i drugim jedinicama lokalne samouprave.

Razliku u trošku u odnosu na Kaštela čini prije svega različiti iznos komunalnog doprinosa i broj zona. Naš sugovornik ističe da “kalkulator” štedi vrijeme i djelatnicima gradske uprave.

Možda u davanju informacija strankama, no službenici u konačnici pišu i izdaju rješenja na osnovi izračuna koji sami moraju napraviti, prema podacima koje su ovjerili ovlašteni arhitekti i geodeti.

Who's Online

We have 266 guests and no members online