Kritika kriznih stožera: Samo trećina načelnika dolazi na obuku u DUZS

čišćenje snijega u Dugom RatuU Civilnoj zaštiti nadaju se zato da će posljednja iskustva s prirodnim nepogodma biti dobra škola jedinicama lokalne samouprave. Na obuku iz područja zaštite i spašavanju koju za lokalne vlasti organizira DUZS javlja se samo trećina gradonačelnika i načelnika općina te manje od polovine članova kriznih stožera. - "Mi jednostavno nemamo zakonskog načina da ih natjeramo da dođu. Onima koji se ipak odazovu govorimo o temeljnim principima, o supsidijarnosti, solidarnosti te kontinuitetu djelovanja" - otkriva dozapovjednik Civilne zaštite Damir Čemerin. Kako kaže, sustav zaštite i spašavanja zanimljiv je samo ona dva-tri dana kad se nešto događa ...

KRITIKA KRIZNIH STOŽERA

Više troše na dresove lokalnog nogometnog kluba nego na zaštitu i spašavanje

Piše: Mile Franičević / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Državna uprava napravila je novi prijedlog zakona o zaštiti i spašavanja te u njemu predložila popravljanje nekih nelogičnosti. Među njima su i značajno veće kazne lokalnim vlastima koje izbjegavaju zakonske obveze. Prijedlog je zbog promjene vlasti negdje zapeo, pa Čemerin najavljuje da cijela priča uskoro kreće ispočetka.

"Ako (grado)načelnik stavi ruke i džep i kaže da nema veze što je pao snijeg, tu prestaje svaka logika. Može krizni stožer donijeti ne znam kakav prijedlog kad konačnu odluku donosi čelnik jedinice lokalne uprave i samouprave", upozorava Čemerin.

PROČITAJTE VIŠE...

Povezani članci

Who's Online

We have 186 guests and no members online