Vodič za sezonski rad za srednjoškolce

Ljetni praznici su na pragu, a svaki učenik želi zaraditi koju kunu koja bi njemu i njoj omogućila bezbrižnije izlaske i kupovinu potrebnih stvari. Dakle, uz popunjavanje vlastitog budžeta, učenici će na sezonskom radu zasigurno steći nova iskustva i znanja ali će isto tako sticati radnu naviku. Od dalmatinskih srednjih škola čak devet ih je potpisalo sporazum sa učeničkim servisima, a tek jedna privatna je iz Splita. Udruga srednjoškolaca Hrvatske objavila je, pak, na svojim stranicama vodič sa savjetima za učenike kako bi srednjoškolci mogli raditi preko ljetnih praznika. Iz vodiča izdvajamo par detalja koji će školarcima pomoći pri pronalasku ljetnog posla ali i uputiti u pravne norme koje će im omogućiti zaštitu vlastitih interesa...

Vodič za sezonski rad za srednjoškolce

Izvor: DalmacijaNews
 
1. Pronalazak učeničkog servisa
 

Prema važećim propisima, učenik ne smije raditi tijekom nastavne godine jer bi to moglo utjecati na njegovo učenje i ocjene. Dozvoljeno je raditi samo preko praznika (ljetni i zimski) i to jedino putem učeničkih servisa.
 
Popis servisa možete pronaći ovdje -  http://usred.hr/popis-srednjoskolskih-servisa/. Važno je naglasiti kako se možete učlaniti jedino u servis na području vaše županije i da vaša škola mora imati potpisan ugovor s učeničkim servisom. Ukoliko vaša škola nema takav ugovor, potaknite svog ravnatelja da ga potpiše.
 
2. Učlanjenje u servis
 
Uz već navedeno, morate zadovoljiti sljedeće uvjete za učlanjenje:
- imati navršenih 15 godina
- popuniti prijavnicu (osobni podaci, fotografija, …)
- prisutnost roditelja, skrbnika ili zakonskog zastupnika prilikom učlanjenja (za maloljetne učenike)
- uplatiti članarinu (napomena: neki servisi imaju, a neki nemaju članarinu)
- donijeti potvrdu škole o statusu redovitog učenika
 
3. Pronalazak posla

Važno je naglasiti kako učenički servis služi samo za potpisivanje ugovora i isplatu plaće, ali ne i za traženje zaposlenja. Sami morate pronaći sezonski posao. To ne bi trebalo predstavljati problem na obali, upravo zbog turističke sezone.

Pronalazak posla možete započeti “googlanjem” i traženjem natječaja. Prema prošlogodišnjem iskustvu, srednjoškolci se najčešće zapošljavaju u ugostiteljstvu (konobari, kuhari, prodaja sladoleda) te u pružanju raznih usluga (pranje vjetrobrana na benzinskim postajama, unošenje podataka u računalo, dostava hrane).

Nikako ne zaboravite napisati dobar životopis te se prikazati u što boljem svjetlu kako biste baš vi dobili posao!
 
4. Što nakon pronađenog posla?
 
Kada pronađete posao, učenički servis vam izdaje ugovor. Važno je naglasiti kako taj ugovor posebno štiti prava maloljetnika te oni ne smiju raditi u noćnim klubovima, imaju ograničeno radno vrijeme te veća prava od punoljetnih srednjoškolaca. Dakle, trebati će Vam sljedeće:
 
- valjanu člansku iskaznicu učeničkog servisa
- suglasnost roditelja, skrbnika ili zakonskog zastupnika (ako ste mlađi od 18)
- popunjeni obrazac s podacima o poslodavcu
- žiro-račun u banci na vlastito ime
 
5. Kako teče isplata plaće?

Poslodavac ne isplaćuje plaću direktno vama, već na račun učeničkog servisa. Kao naknadu za posredovanje, servis uzima 10% vaše zarade. Ubrzo nakon toga, servis uplaćuje na vaš žiro-račun 90% vaše zarade.
 
6. Primjer – plaća
 
S obzirom na vaše kvalifikacije, najvjerojatnije će vaša satnica iznositi između 15 i 20 kuna. Najčešće je to 18 kn, a s obzirom na trenutno stanje tržišta rada.
 
Ukoliko radite 8 sati na dan, zarada je 144 kune po danu. Radni mjesec sadrži oko 22 radna dana. Dakle, mjesečna zarada iznosi oko 3168 kn. Ako radite od 1. srpnja do 1. rujna, vaša zarada će iznositi 6336 kn. Nakon što servis naplati svoju naknadu, ostaje vam 5700 kn.

Nije za baciti, zar ne?