Joža Horvat: Mitski život klasika

Joža HorvatPoznati hrvatski pisac i moreplovac iz Međimurja, istaknuti partizan u vrijeme NOB-a, Joža Horvat, preminuo je danas u Zagrebu u 98. godini.  Život Jože Horvata je fascinantna povijest, a ono što će najviše ostati upamćeno - jest njegovo književno djelo

- Nisam štedio život, niti sam molio da on mene štedi - riječi su to hrvatskoga književnika Jože Horvata, koji je u srijedu, 10. ožujka proslavio 95. rođendan. Književno djelo Jože Horvata odavno je postalo nezaobilaznom sastavnicom hrvatske književnosti, baš kao što su njegov uzbudljivi životopis i priča o plovidbi svjetskim oceanima i modrim prostranstvima postali neka vrsta zajedničkog pamćenja. Horvatova priča je gotovo mitskih razmjera, priča o usudu mora, simbolici elementa vode, koja je u njegovu životu bila sudbonosna. Život Jože Horvata je fascinantna povijest jednoga hrvatskog intelektualca, no ono što će najviše ostati upamćeno - jest njegovo književno djelo. Od prvoga romana "Sedmi be", preko kultnoga "Mačka pod šljemom", putopisnog dnevnika "Besa", romana "Operacija 'Stonoga'" i "Waitapu", koji autora kandidiraju za Andersenovu nagradu, do "Svjedoka prolaznosti" ...

JOŽA HORVAT

Mitski život klasika

Književnik Joža Horvat proslavio 95. rođendan. Život Jože Horvata je fascinantna povijest, a ono što će najviše ostati upamćeno - jest njegovo književno djelo

Joža Horvat

Piše: Neven Svilar / Vjesnik
Slike: Brodovi.net
Izvor: Vjesnik

Ovaj suvremeni klasik rođen je u Kotoribi 10. ožujka 1915., te djetinjstvo provodi na obali rijeke Mure. Potom se brojna obitelj seli u Zagreb, gdje im život nije nimalo lagan.

Mladi Horvat mnogo čita i odlučuje postati piscem, no istodobno je i politički angažiran i socijalno osviješten te pristupa komunističkoj partiji, sudjeluje u demonstracijama i završava u zatvoru.

Slijede prvi književni pokušaji, rad u časopisu »Polet«, a njegova prava književna karijera počinje tinejdžerskim romanom »Sedmi be«, koji objavljuje 1939. godine u vlastitoj nakladi.

No, tada izbija Drugi svjetski rat, a Horvat odlazi u partizane uz pomoć Andrije Hebranga te sudjeluje u borbama. Za čitavo to vrijeme ne prestaje pisati te čak i pokreće humoristični časopis »Jež«.

Po svršetku rata Horvat se vraća u Zagreb, te obnavlja Društvo književnika, a s Kalebom i Krležom pokreće časopis »Republiku«.

joža horvat

Horvat je vrlo aktivan u to vrijeme, te objavljuje knjige »Za pobjedu« (1945.) »Sedam domobrana« (1946.), »Prst pred nosom« (1947.) »Zapise o smrti Petra Arbutine« (1948.) i »Zapise« (1951.), a po njegovu scenariju snima se film »Zastava«.

No tada počinju i prvi veliki problemi za Horvata, budući da zbog scenarija filma »Ciguli Miguli« postaje persona non grata među komunističkom elitom te nakon 1952. postaje nekom vrstom izopćenika.

Tada Horvat napušta Zagreb i odlazi u Pariz, gdje se, oduševljen brodovima i jedrilicama, odlučuje za potpunu revoluciju u svome životu. Gradi jedrenjak i kuću na moru te kreće na svoje prve morske avanture.

Od 1958. kada izlazi »Ni san ni java« Horvat objavljuje nekoliko slavnih djela, »Abeceda ludih želja« (1960.), »Mačak pod šljemom« (1962.) te knjigu »Besa« (1973.).

To djelo, "Besa", neka vrsta brodskoga dnevnika, nastalo na temelju zapisa s putovanja jedrenjakom Besa oko svijeta, zapravo je i Horvatovo najpoznatije djelo, koje je prevedeno na brojne svjetske jezike.

Godine 1984. izlazi mu još jedno iznimno popularno i rado čitano djelo - roman za mlade »Waitapu«. Od tada pa sve donedavno Joža Horvat je objavljivao knjige - »Molitva prije plovidbe« (1995.), »Dupin Dirk« i »Lijena kobila« (1997.), »Zvjezdane dubine« (1999.), »Svjetionik« (2000.) i biografsko djelo »Svjedok prolaznosti« (2005.)

Život Jože Horvata je fascinantna povijest jednoga hrvatskog intelektualca, no ono što će najviše ostati upamćeno - jest njegovo književno djelo.

Od prvoga romana »Sedmi be«, preko kultnoga »Mačka pod šljemom«, putopisnog dnevnika »Besa«, romana »Operacija 'Stonoga'« i »Waitapu«, koji autora kandidiraju za Andersenovu nagradu, do »Svjedoka prolaznosti«.


Horvat: "Radujem se živima

Uz tortu u simboličnom obliku knjige ukrašenu likom još jednog legendarnog mornara - Popaja, u društvu prijatelja i kolega, Joža Horvat u srijedu je u svom domu na Medveščaku u Zagrebu proslavio devedeset i peti rođendan.

Joža Horvat"Snježne mećave, potresi, nevere, na sve strane zla, ali nema takve zapreke koju ljudski rod ne bi savladao da na širokom polju oceana bukne plamen života", kazao je slavljenik. Želja mu je, kaže, "da doživi ostvarenja, a ne obećanja boljih dana".

Gledajući unatrag, Horvat se prisjetio rodne Kotoribe, ali i mora, bez kojeg su njegov život i djelo nezamislivi: - "Bez mora ne mogu u životu. Dobio sam čestitku iz Splita. To mi je najveće priznanje - kad mi ljudi s mora stisnu ruku".

Razmišljajući o posljednjim stvarima, Joža Horvat kaže "kad brod spusti jedra, znam bliži se kraj. Te plovidbe obogaćuju život i razveseljuju tužne dane. Ne mislim mnogo o smrti. Ništa ne očekujem od posmrtnog života. Radujem se živima, mir i štovanje mrtvima."

Bez obzira na sve, nada ga ipak ne napušta: "Velik dio života proveo sam u nadi da će presušiti izvori mržnje u mojoj dragoj domovini. Vjerujem da će doći dan kad će svaki građanin ove zemlje osjećati Hrvatsku kao svoj dom.".

Povezani članci

Who's Online

We have 202 guests and no members online