Šegvić: Škverani, udružite se i kupite BSO!

zvonko šegvićNakon što je Vlada RH jučer raspisala tender za prodaju domaćih brodogradilišta, predsjednik Nezavisnog sindikata “Brodosplita”, Zvonko Šegvić, pozvao je škverane na udruživanje i kupnju “Brodogradilišta specijalnih objekata” (BSO) koje se kupcima nudi odvojeno od splitskog brodogradilišta, piše Slobodna Dalmacija. Cijena BSO-a je 18 milijuna kuna. - Pozivam sve četiri tisuće škverana da se udruže i kupe “Specijalnu”. Svaki bi radnik mogao dati četiri i pol tisuće kuna, tako prikupiti potrebnih 18 milijuna te postati vlasnik i dioničar te zlatne koke. Radnici bi tako ostvarili model radničkog dioničarstva i bili oni koju postavljaju Upravu i menadžment. Radničko dioničarstvo u dobroj tvrtki kao što je BSO apsolutno ima smisla ...


ŠKVER BLUES

Šegvić poziva:

Škverani, ajmo kupit brodogradilište!

Sindikalni čelnik poziva radnike ‘Brodosplita’ da daju po 4, 5 tisuća kuna i sami kupe brodogradilište specijalnih objekata

Piše: Denis Krnić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


zvonko Šegvić- Ne zaboravimo da EU traži od Hrvatske da sustavno potiče modele radničke participacije, i to je jedan od bitnih pristupnih uvjeta EU-a. BSO ima mogućnosti da tijekom cijele godine, neovisno o vremenskim uvjetima, gradi najsofisticiranija plovila, uključujući i podmornice za koje je već bilo upita od inozemnih subjekata.

- BSO može graditi sve vrste putničkih brodova, a slavu je stekao upravo vojnim programom kad je, među ostalim, izgradio i seriju podmornica - kazao je Šegvić, čelnik najvećeg škverskog sindikata.

- BSO ima kadar i brand poznat u Europi. Nije tajna da je, primjerice, njemačka vojno-pomorska tvrtka “Thyssen Krupp Marine System” zainteresirana za suradnju s BSO-om.

- Bude li pameti i radničke sloge, BSO može imati sjajnu budućnost te može postati uvoznik i proizvođač najsofisticiranije tehnologije. Tu su i golemi multiplikativni efekti za našu brodogradnju, gospodarstvo i znanje. Radnici moraju iskoristiti priliku - navodi sindikalni čelnik te ističe da su radničkim dioničarstvom tvrtke sigurnije od neprijateljskog preuzimanja, jer radnici kontroliraju vlasničku strukturu.


škverani