Fiskalizacija na otvorenom, tko treba izdati račun, a tko ne

Prodavači na tržnicama, među kojima su i "bake s pazara“, a koji prodaju proizvode koje su sami uzgojili i proizveli, nisu obvezni izdavati račune, kao niti provoditi postupak fiskalizacije izdavanja računa, priopćili su iz Ministarstva financija, piše Frenki Laušić na stranicama Slobodne Dalmacije. Prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda na sajmovima, izložbama i manifestacijama također se smatra prodajom na otvorenom te ne postoji obveza izdavanja računa, pa tako niti obveza fiskalizacije izdavanja računa. Međutim svi preprodavači poljoprivrednih proizvoda i ostali trgovci koji prodaju tuđe proizvode (suveniri, odjeća, obuća, nakit, knjige, posuđe i ostalo) smatraju se obveznicima fiskalizacije izdavanja računa od 1. srpnja. Nadalje, prodaja ribe iz vlastitog uzgoja ne podliježe obvezi fiskalizacije izdavanja računa, dok bilo koja druga prodaja ili preprodaja podliježe obvezi izdavanja računa, a posljedično i fiskalizaciji ...

FISKALIZACIJA NA OTVORENOM

Ministarstvo objasnilo tko mora izdavati račune, a tko ne

Piše: Frenki Laušić / Slobodna Dalmacija

"Izuzeća od obveze izdavanja računa se odnose na proizvođače vlastitih poljoprivrednih proizvoda koji prodaju na tržnicama i otvorenim prostorima, ali i na obiteljska poljoprivredna gospodarstva ako se vlastiti poljoprivredni proizvodi proizvedeni na vlastitom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu izravno prodaju krajnjem potrošaču u proizvodnim objektima seljačkih ili obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava“, navodi se u priopćenju i dodaje kako se prodajom na tržnicama i otvorenim prostorima koja je izuzeta od obveze izdavanja računa smatra isključivo prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda krajnjem potrošaču koja se obavlja na štandovima i klupama na tržnicama na malo ina štandovima i klupama izvan tržnica na malo.

na pazaru

"Prodajom na štandovima i klupama na tržnicama na malo ne smatra se i prodaja u čvrstim prodajnim objektima na tržnicama, već isključivo prodaja na štandovima i klupama. Pod prodajom na štandovima i klupama izvan tržnica na malo podrazumijeva se prodaja u gospodarskim dvorištima, proizvodnim objektima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kušaonicama, na poljima, uz prometnice, na sajmovima, izložbama i manifestacijama.

Prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda na sajmovima, izložbama i manifestacijama također se smatra prodajom na otvorenom te ne postoji obveza izdavanja računa, pa tako niti obveza fiskalizacije izdavanja računa“, stoji u priopćenju.

Međutim, svi ostali trgovci, koji na tržnicama i otvorenim prostorima, kao i na sajmovima i drugim manifestacijama prodaju svoje proizvode ili tuđe preprodaju (suveniri, odjeća, obuća, nakit, knjige, posuđe i ostalo) smatraju se obveznicima fiskalizacije izdavanja računa, te su „obvezni učiniti sve predradnje kako bi mogli započeti s postupkom fiskalizacije“. Ista obveza primjenjuje se i na preprodavače poljoprivrednih proizvoda.

soparnik

Dakle, svi oni koji poljoprivredne proizvode prodaju na gore navedeni način krajnjem potrošaču, ali te poljoprivredne proizvode nisu sami uzgojili i proizveli, smatraju se obveznicima fiskalizacije izdavanja računa kod prodaje na tržnicama i otvorenim prostorima od 1. srpnja 2013.

Nadalje, prodaja ribe iz vlastitog uzgoja ne podliježe obvezi fiskalizacije izdavanja računa, dok bilo koja druga prodaja ili preprodaja podliježe obvezi izdavanja računa, a posljedično i fiskalizaciji.

Povezani članci

Who's Online

We have 181 guests and no members online