Glazbene novitade: Ryan Adams '1989'

Što je potrebno za uspjeh na današnjoj glazbenoj sceni? Cinici bi rekli novac i dobra veza. Oni, pak, malo naivniji odgovorili bi da je potrebna sreća, jer k vragu i talent, ako čovjek baš nema sreće. No, i jedni i drugi bi pogriješili, jer je za uspjeh u suvremenom glazbenom businessu i od sreće i od novca ipak puno važnija obla guza, duge noge i lijepi osmjeh. A upravo to je ono čega američka slatkica Taylor Swift ima i u izobilju, pa stoga i ne iznenađuje da se cura praktički preko noći prometnula u jednu od globalno najvećih glazbenih zvijezda današnjice. S druge pak strane, onaj čupavi čudak od Ryana Adamsa jednostavno nije bio te sreće. Em je jadno  muško, em je sličniji onom vječno pijanom klošaru Šimi sa šanka vaše kvartovske birtije, nego li nekoj glazbenoj zvijezdi pred čijim posterom zaljubljene tinejdžerice čeznutljivo uzdišu. No, za razliku od bidnog Šime, naš je Ryan blagoslovljen obilatim količinama iznimnog glazbenog talenta. Talenta toliko velikog, da je čak i od saharinskih, industrijski produciranih pjesmuljaka gore spomenute male Swiftove uspio napraviti glazbene bisere kojih se ni pokojni Arsen Dedić ne bi posramio.    Naime, mušićavi je kanadski kantautor na svojoj novoj ploči odlučio, valjda po tisućiti put u ukupnoj karijeri, napraviti nešto sasvim neočekivano, pa se uhvatio Swiftičinog prošlogodišnjeg megaselera "1989", te ga obradio u potpunost, od prve do posljednje pjesme. I, kakav je rezultat?..

VELIKI POVRATNIČKI ČLANAK NAŠEG ROCK KRITIČARA, BOG ĆE MU PLATITI I OVAJ ČLANAK..

Glazbene novitade:  Ryan Adams '1989'

Piše: Ante Čikotić Čiko

Ryan Adams Zapanjujući! Od uvodne  'Welcome to New York', pa do zaključne 'Clean', Ryan Adams tijekom cijele ploče vozi njemu tako dobro znanom glazbenom trasom prigušene americane sa povremenim proplamsajima alter-rocka, ogoljujući hitoidni predložak od svog onog lažnog glamura, sladunjavost i ispraznost, i pretvarajući ga u ispovjedni, gotovo pa autobiografski materijal melankoličnog ugođaja i izražene emotivnosti.

Ryan Adams - Wildest Dreams  (from '1989')
https://www.youtube.com/watch?v=qVCme_D7pV4

Najeklatantniji je primjer toga možda i ponajbolja obrada na albumu, ona pjesme 'Wildest Dreams' koju je iz tipične ljubavne ljigice sa vrhova top-ljestvica, Ryan Adams pretvorio u gotovo pa springsteenovsku baladu veću i od života i od sudbine. A ni ostatak ploče nije ništa slabiji.

Ryan Adams - All You Had To Do Was Stay  (from '1989')
https://www.youtube.com/watch?v=6Qco-5S8660

'Welcome to New York' i 'Style' su transformirane u nabrijane rockačine, 'Blank Space' je ogoljen minijatura sveden samo na akustičnu gitaru, Ryanov glas i diskretne gudače, dok je 'All You Had to Do Was Stay' spektakularna power-ballada koja nepogrješivo hvata onaj moment kad se veza raspada, puca po svim šavovima, ma koliko god se i on i ona trudili da je spase.

Ryan Adams - Shake It Off  (from '1989')
https://www.youtube.com/watch?v=PwmXO0J-PAA

Međutim, čak i u tako jakoj konkurenciji, najveće bi iznenađenje ipak bila prerada globalnog hit-singla 'Shake It Off' koji je iz prpošne pop poskočice pretvoren u oporu, poput olova tešku, a opet nekim čudom optimističnu ispovijed gubitnika koji ni nakon svih svojih životnih poraza još uvijek nema namjeru tek tako posustati.

Ryan Adams - Style  (from '1989')
https://www.youtube.com/watch?v=JSyus3HlQPI


Ryan AdamsI kao što reklama kaže, to još nije sve, moglo bi se do u nedogled nastaviti sa nabrajanjem svih onih sjajnih momenata nabijenih u svega pedesetak minuta ovog glazbenog bisera. Moglo bi se, primjerice, napisati riječ, dvije o prekrasnoj 'I Wish You Would' ili jednako dobroj 'I Know Places', možda i o srcedrapajućoj 'This Love', ali za to jednostavno nema potrebe – dovoljno je na ovom mjestu podvući crtu i reći da je Ryan Adams snimio još jedan izniman album, i to od tuđeg materijala kojem je dao dušu i učinio ga svojim, učinio ga boljim.

A to je ono što samo vrhunski glazbenici mogu, bili oni zvijezde ili ne.