Buntovnik s razlogom

bruce springsteenDopustite mi da, barem na trenutak, zaboravim na pristojne manire, recenzentske alate i kritičarsku objektivnost, pa napišem samo: uh, j*bote, kakav album!! Eto, to sam uistinu morao istresti iz sebe. Zašto? Pa, jednostavno zato jer ne postoji superlativa dovoljno snažnog da se sa njim opiše ovo čudo od friškog Springsteenova albuma naslovljeno "Wrecking Ball". Od žestokog rockijanja, preko dojmljivih tekstova, pa sve do besprijekorne "spectorovske" produkcije, ama baš sve na toj ploči je jednostavno – besprijekorno ...

IGGIJU POP, BOBU BOB, GALLU KUHARICA, A ČIKI DVIJE PLAVUŠE... JERBO... ZASLUŽIO JE!

Buntovnik s razlogom

Piše: Ante Čikotić Čiko

Tematski, "Wrecking Ball" je sinteza svih onih songwriterskih opsesija karakterističnih za Brucea Springsteena u novom mileniju.

Naime, čak će i površni poznavatelji njegova opusa primijetiti da je Gazda sve do "nultih", unatoč niski sjajnih socijalno osviještenih pjesama, gomilu pažnje poklanjao i karakterističnim "laganim" temama rock 'n' rolla poput cura, auta i uličnog buntovništva.

bruce springsteen

No, sa početkom dvijetisućitih, a pogotovo nakon rušenja Twinsa, Gazda tematski sazrijeva, okreće se puno težim temama i postaje svojevrstan rock propovjednik koji isprva na "Raising" (2002.) albumu potresenim Amerikancima nudi utjehu i budi nadu u neko bolje sutra, da bi se već na sljedećem "Devils & Dust" (2005.) drvljem i kamenjem obrušio na vladajuću garnituru SAD-a koja je gore spomenuti teroristički čin iskoristila kao opravdanje za sva ona sr*nja što ih još i danas njihove trupe čine diljem Globusa.

Upravo na toj liniji socio - političkog angažmana leži i friški "Wrecking Ball". Na njemu se Spreengsten razračunava sa pohlepnim političarima, globalnim ekonomskim moćnicima i jahačima financijske apokalipse koji su svijet gurnuli u deveti krug pakla, samo kako bi za sebe mogli izvući dolar profita više.

Grijeh je to kojeg im ovaj buntovnik sa gitarom ne namjerava oprostiti. Upravo suprotno – utakati će tu gitaru, odvrnuti pojačalo i glasno ih opsovati.

A kako to u konačnici zvuči, pročitajte u nastavku.


"Wrecking Ball" - pjesmu po pjesmu:

01. We Take Care Of Our Own

Najavni singl za album je ustvari i vrhunski zaj*b koji je fanove natjerao da pomisle kako će Boss, u nedostatku inovativnosti, još jednom posegnuti za glazbenim receptima već iskušanima na prethodnim pločama "Magic" (2007.) i "Working On A Dream" (2009.).

No, istina je ipak malo drukčija. Ne samo da je "Wrecking Ball" puno više inspiriran sad već kultnim Seegerovim sessionima, nego će na njemu Gazda sa svojim E Street Bandom zakoračiti i u neke nove glazbene teritorije u koje do sada nije svraćao.


02. Easy Money i
03. Shackled And Drawn


Glazbeni blizanci obilato naslonjeni na seegerovsko-guthrievski angažirani folk podebljan dojmljivom tutnjavom gospel zbora i jednako uvjerljivim Springsteenovim vokalom.


04. Jack Of All Trades

Prekrasna ljubavno – recesijska balada kakvu samo Gazda može napisati.


05. Death To My Hometown

Ako je suditi po masnom irskom folk zvuku u koji je "Death To My Hometown" do grla uronjena, onda je Bossova suradnja sa Dropkick Murphysima na iznimnoj "Peg O' My Heart" sa njihovog "Going Out In Style" albuma ostavila na Gazdu puno snažniji dojam nego što se to moglo očekivati.


06. This Depression

I još jedna prekrasna ljubavno – recesijska balada na kojoj se, baš kao i na "Jack Of All Trades", kao vodeća gitara više nego dobro snašao ljevičarski trubadur Tom Morello (znate ga iz Rage Against The Machinea i Audioslavea, dok u zadnje vrijeme djeluje kao The Nightwatchman, op.a.).


07. Wrecking Ball

U jednom od filmova iz Rocky franšize, glavni junak podučava sina da nije bitno ako u ringu poljubiš pod. Bitno je ustati. Upravo o tome je i ova pjesma. Jer unatoč tome što pjeva o rušenju stadiona New Jersey Giantsa, i svim onim pobjedama i porazima kojima je Gazda sa svojom ekipom na njemu svjedočio, "Wrecking Ball" ustvari poručuje da uvijek moramo ustati, ma koliko god nas život snažno ošamario.


08. You've Got It

Masni, lijeni rock broj koji nakon tihog uvoda nenadano eksplodira u rasnu gitarsku pedal-steel pržionu.


09.  Rocky Ground

Dojmljiva regilijska kontemplacija sa pomalo nepotrebnom rap (da, dobro ste pročitali) dionicom.


10.  Land Of Hope And Dreams

Definitivno najbolja stvar na ovom besprijekornom albumu. Gospel, mandoline, pumpajući bumbnjevi, glasne gitare, izniman tekst  – "Land Of Hope And Dreams" ima ama baš sve, pa čak i više.

Jer na njoj možete čuti i posljednji solo što ga je dobri duh Springsteenova E Street Banda, nikad prežaljeni Clarence Clemons, za Gazdu odsvirao prije nego je prošle godine napustio ovu dolinu suza.


11.  We Are Alive


I, na samom kraju, evo nam Springsteena u mariachi izdanju. Johnny Cash bi bio ponosan!