Agroturizam: Milijuni kuna više od spavanja u sijenu

Agroturizam ne poznaje krizu - 12 posto više turista i noćenja. Odmor u istarskoj unutrašnjosti većinom biraju individualci, tamo nema masovnog turizma, gužve i buke, odmara se u miru lokalne hladovine.. Primjer je to koji trebaju sljediti i naši turistički radnici koji nemaju kuću za odmor ili iznajmljivanje u "prvom redu do mora". Agroturistička gospodarstva, za razliku od klasične turističke priobalne ponude, dobro će raditi i u listopadu. Štoviše, mnogi ne zatvaraju vrata ni tijekom zime kada su najbrojniji domaći gosti. Međutim, u budućnosti će se više raditi na kvaliteti. Najviše se traže ruralne kuće za odmor, ali su ove godine u modi i agroturistička gospodarstva (objekt gdje je prisutan domaćin) te nova kategorija - ruralni B&B (noćenje i doručak bez dodatnih obroka), gdje se također stanuje kod domaćina. Gost se neće zadovoljiti samo boravkom u lijepoj kamenoj kući, nego će sve više tražiti sadržaje. U tom će nam pomoći odredišta, odredišni menadžment. I sada iznajmljivači razmišljaju kako da kvalitetno obogate ponudu ...

PRIMJER ISTRE - AGROTURIZAM

Milijuni kuna više od spavanja u sijenu


Agroturizam ne poznaje krizu - 12 posto više turista i noćenja. Odmor u istarskoj unutrašnjosti većinom biraju individualci, tamo nema masovnog turizma, gužve i buke, odmara se u miru lokalne hladovine


Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 

Istarski agroturizam ne osjeća krizu - tijekom prvih sedam mjeseci tamošnjih  360 agroturističkih gospodarstava s 3000 kreveta posjetilo je 12 posto više gostiju nego godinu prije, a istodobno je ostvareno i 12 posto više noćenja.

"Do kraja godine zarada od tog segmenta turističkog posla narast će s lanjskih 5,1 milijun kuna na 6,2 milijuna kuna", procjenjuje Robert Baćac, direktor Ruralisa, konzorcija agroturizma i ruralnog turizma Istre.

Unutrašnjost Istre premrežena je uglavnom kvalitetnim agroturističkim gospodarstvima. Sada već uspješna agroturistička priča počinje 1996., i to isključivo naporom istarskog turističkog i političkog vodstva koje se kod bankara izborilo za kreditiranje agroturizma u unutrašnjosti. Podsjećamo da su u to vrijeme krediti bili skupi i gotovo nedostupni. Međutim, u 13 godina
istarski agroturizam postaje jak i poznat igrač na međunarodnoj sceni.

Istina, na samim počecima gosti su u takvim kućama boravili po dva tjedna, dok je sada prosjek šest ili sedam dana.

> >U ruralnim kućama za odmor gosti u prosjeku borave šest ili sedam dana, od subote do subote. Ako borave dulje, onda mijenjaju odredište - šest ili sedam dana borave kod nas u Istri i isto toliko u pravilu na nekom dalmatinskom otoku. Smještaj u objektima ruralnog tipa stoji od 43 do 62 eura po osobi i danu, a u tu je cijenu osim noćenja i doručka uključen i jedan dnevni obrok<, rekao je Robert Baćac.

Najviše se traže ruralne kuće za odmor, ali su ove godine u modi i agroturistička gospodarstva (objekt gdje je prisutan domaćin) te nova kategorija - ruralni B&B (noćenje i doručak bez dodatnih obroka), gdje se također stanuje kod domaćina.

Zanimljivo je da u istarskoj unutrašnjosti prevladavaju Nijemci, dok ta vrsta odmora, usprkos blizini, uopće ne zanima Talijane.

> >To je logično, Talijani imaju nešto vrlo slično u svojoj državi. Za razliku od njih, mnogo smo zanimljiviji Austrijancima, iako i oni također imaju ruralne turističke objekte. Međutim, alpski se ruralni turizam bitno razlikuje od istarskog<, tvrdi Baćac.

Odmor u istarskoj unutrašnjosti većinom biraju individualci, tamo nema masovnog turizma, gužve i buke, odmara se u miru lokalne hladovine.

Vrlo se mali postotak turista u tih tjedan dana odmora spusti do mora, možda i zbog toga jer 90 posto istarskih kuća za iznajmljivanje ima bazen.

Agroturistička gospodarstva, za razliku od klasične turističke priobalne ponude, dobro će raditi i u listopadu. Štoviše, mnogi ne zatvaraju vrata ni tijekom zime kada su najbrojniji domaći gosti iz Zagreba, Rijeke, čak i Pule. Međutim, u budućnosti će se više raditi na kvaliteti.

> >Gost se neće zadovoljiti samo boravkom u lijepoj kamenoj kući, nego će sve više tražiti sadržaje. U tom će nam pomoći odredišta, odredišni menadžment. I sada iznajmljivači razmišljaju kako da kvalitetno obogate ponudu, pa jedni, recimo, nude noćenje u sijenu, drugi zajedničko pripremanje seljačkog doručka i slično. U godinama koje dolaze mnogo ćemo raditi na profiliranju ponude i obogaćivanju sadržajima, jer će turist sve više gledati što može raditi u tih sedam dana koliko u prosjeku provede u unutrašnjosti Istre<, zaključio je Robert Baćac.


Najtraženije ruralne kuće

Istarski agroturizam podijeljen je u nekoliko kategorija. U prvoj su skupini agroturistička gospodarstva, slijede ruralne kuće za odmor, koje su i najtraženije, potom ruralni obiteljski hoteli, stancije, odmori na vinskim cestama te ruralni B&B (noćenje s doručkom kod domaćina).


Polovica gostiju Nijemci

Prema strukturi dolazaka, apsolutno prevladavaju Nijemci. Oni u ukupnoj posjećenosti sudjeluju s 55 posto. Slijede Englezi s 26, Francuzi s osam i Austrijanci s četiri posto. Talijani čine tek dva posto svih posjetitelja.

Povezani članci

Who's Online

We have 834 guests and no members online