Probudili se Gospari, a kad će Dućani?

provod u DućamaDućeShvatio je već svijet da turistička ponuda nije samo prekrasna plaža i sunce što nas grije, čak i oni prosječni, ne pretjerno zahtjevni turisti, žele puno, puno više! Upravo u smjeru razvoja turizma na najmodernijim osnovama današnjice svakako je organizacija i niza glazbenih i svih drugih popratnih zabavnih događanja. U našoj sredini takva događanja ljeti se priređuju u nadaleko poznatom i popularnom Cocktail baru "La Vida Loca", po kojemu mnogi Splićani i Makarani (ali i ne mali broj domaćih i inozemnih gostiju) Duće baš i prepoznaju. Koncertom popularnog Milana u petak (19. lipnja) počinje nova sezona ovog bara. Pitanje je samo što hoćemo, možemo i želimo ponuditi gostu, koji je spreman svoje slobodno vrijeme (godišnji odmor) i novac usmjeriti baš prema Dućama, ali i našoj mladeži koji se zgraža nad tezom o Dućama kao turističkoj – spavaonici ...

VELIKA SPAVAONICA

Probudili se Gospari, a kad će Dućani?

Piše: Ante Bilić

Odavno je suvremeni svijet shvatio kako turizam nisu samo bistro more i sunce, plaže i zidine, znamenosti koje nam je povijest u dotu ostavila. Takav vid turizma sve dalja je prošlost u najrazvijenijim državama, regijama i središtima modernoga doba.

dubrovnik

Ono što nam je priroda dala i s čim su nas preci naši zadužili tek su popratne komparativne prednosti određenih lokaliteta, a sve rjeđe i presudne činjenice u ostvarivanju željenih, planiranih i svakako objektivnih turističkih rezultata.

Ovih dana čak su i Gospari, koji se s pravom ponose svojim Gradom, dubrovačkim zidinama iznimno popularnima u modernom svijetu, shvatili kako turist 21. stoljeća želi i treba puno više od onoga što su nam priroda ili povijest na čuvanje podarili.

Novi dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić otvoreno je ovih dana iznio, a prenijela je Slobodna Dalmacija, kako čak i jednom Dubovniku hitno treba puno više od povijesnog naslijeđa kako bi turiste zadržale u Gradu duže od 48 sati. Jer, sve što prekrasni Dubrovnik nudi može se u detalje razgledati u svega dva, najviše tri dana. A što nakon drugog dana? Povratak kućama? Ili...?

Dubrovnik - Stradun


Formirali su u Dubrovniku čak i Vijeće koje će se baviti unaprijeđenjem ponude, kako bi turisti koji stižu u Grad imali razloga i idući put hrvatski jug izabrati kao destinaciju koja se neće propustiti u kalendaru godišnjeg im odmora.

Jednom vidjeti Dubrovnik i zaboraviti ga – parola je koja ne donosi puno toga dobroga ni građanima ni gospodarstvu, ali, ako hoćete, ni turistima.

Stoga je gradonačelnik Vlahušić sa skupinom svojih suradnika, kao jedan od svojih prvih i temeljnih poteza, poduzeo sve mjere kako bi se gosti njegova grada što duže imali razloga zadržavati unutar jednih od najljepših zidina na svijetu...

Gotovo identična situacija preslikati se može i na naše Duće.

Duće

Gospari su se probudili, očekuje se jednako i od naših sumještana. Okrenuti se suvremenijem turizmu postala je ne samo potreba, već imperativ opstanka i ostanka na turističkim kartama.

Duće i okolica imaju niz geografskih (i brojnih drugih) prednosti koje bi mogle osigurati blagostanje cijelom ovom području u idućim desetljećima. Blizina Splita, Omiša, Makarske, pa i mjesta u zaleđu, Duće doslovno guraju u središte popularnosti i zanimanja.

bengalka u Dućama


Pitanje je samo što hoćemo, možemo i želimo ponuditi gostu koji je spreman svoje slobodno vrijeme (godišnji odmor) i novac usmjeriti baš prema prosperitetu Duća.

Shvatio je već svijet da turistička ponuda nije samo prekrasna plaža i sunce što nas grije, čak i oni prosječni, ne pretjerno zahtjevni turisti, žele puno, puno više!


Duće Golubinka


Upravo u smjeru razvoja turizma na najmodernijim osnovama današnjice svakako je organizacija niza glazbenih i svih drugih popratnih događanja u nadaleko poznatom i popularnom Cocktail baru „La Vida Loca“, po kojemu mnogi Splićani i Makarani (ali i ne mali broj domaćih i inozemnih gostiju) Duće baš i prepoznaju.

Koncertom popularnog Milana u petak (19. lipnja) počinje nova sezona, cjelokupna javnost će sasvim sigurno s velikom pažnjom pratiti kako će se oni koji su zaduženi za razvoj turizma, odnosno gospodarstva ovog područja, odnostiti prema tim hvalevrijednim akcijama koje s golemom podrškom očekuje ne samo brojna mladež, nego i svi oni ostali (domaći i strani turisti) koji se zgražaju teze o Dućama kao turističkoj – spavaonici...

La Vida Loca

Hoće li se i u ovom vremenu globalne recesije kada je svaka kuna koja stiže u Hrvatsku više nego dobrodošla, kada se gosti doslovno moraju dočekivati na „crvenim tepisima“, javljati oni problemi koji su doslovno tjerali turiste u neke veselije krajeve.

Hoće li i dalje kruta administracija prkositi zdravom razumu, hoće li se „igrati“ na štetu Dućana i turizma?

Ili će se konačno uvesti nove metode, baš prema principima koje uvode Dubrovčani po uzori na sav odavno razvijeni svijet?

La Vida Loca

Radovat se možemo ovome ljetu i turističkoj sezoni isključivo ako budemo puhali u isto jedro! Jedro koje će Duće vrlo skoro odvesti na pučinu blagostanja...

Imamo veliku priliku!


Simpatična Tina

Povezani članci

Who's Online

We have 107 guests and no members online