Sezona će biti u minusu; bili bismo zadovoljni padom od tri posto

Od optimističnih očekivanja kako će turistička sezona 2009. ponoviti rekordan lanjski uspjeh, resorni ministar Damir Bajs odustao je nakon dva mjeseca i danas bez zadrške poručuje: - Bit ćemo u minusu, a koliki će on biti, ovisi o nama. Turistički vrh države nada se padu od tri posto, što je u uvjetima opće gospodarske krize zadovoljavajuće. Najviše će gostima opustjeti srednja i južna Dalmacija, odnosno gradovi Zadar, Šibenik i Dubrovnik. Prazne sobe mogle bi se brojiti u mnogim hotelima, čije su cijene smještaja suprotno očekivanjima gostiju porasle i za deset i više posto. Vijesti koje dolaze od predbilježbi kod privatnih iznajmljivača apartmana i kampova nisu toliko crne, ali lanjsku sezonu teško će biti ponoviti ...

 

TURISTIČKE PROGNOZE

Bajs: Sezona će biti u minusu; bili bismo zadovoljni padom od tri posto
 

Piše: Sanela Majdandžić / Večernji List
Izvor: Večernji List

 

Na Jadranu će ljetovati manje Nijemaca, Austrijanaca za tri do pet posto, Čeha do pet posto, a nama vjerni gosti Slovenci za odmor na hrvatskom Jadranu odlučivat će se u zadnji trenutak i time dodatno produbiti neizvjesnost ove sezone.
 
Pozitivni vjetrovi pušu s istoka odakle dolaze najave većeg broja gostiju iz Srbije, u odnosu na lanjskih 90 tisuća koliko ih je ljetovalo u našoj zemlji.
 
No,
kako iznosi ministar Bajs, njihov je udio u ukupnom broju gostiju još mali da bi odlučivao o uspješnosti sezone.
 
- Hoteli su nam izgubili utrku pred cijenama smještaja u Turskoj i Tunisu - ocijenio je Franko Palma ispred Udruge hotelijera, ističući kako nas tek čeka bitka za goste, te da će čak 70 posto njih o svojem ljetovanju razmišljati u aranžmanu "last minute".
 
Jedina pozitivna strana ove turističke sezone, koju su danas iznijeli predstavnici turističke djelatnosti, ogleda se u dobroj popunjenosti domaćega privatnog smještaja, autokampova i nekih turističkih naselja.

Povezani članci

Who's Online

We have 839 guests and no members online