Rezervacije za Hrvatsku u Njemačkoj pale 10 posto

"Ne kupujte novu kuhinju, idite na odmor!", poručuju velikom marketinškom kampanjom njemački turistički radnici na sajmu u Münchenu, u pokušaju da se recesijom preplašene Nijemce ipak ohrabri da se ne odriču turističkih aranžmana. Prijašnjih godina do ožujka bi bila uplaćena već trećina njemačkih ljetovanja, dok se ove godine rezervacije odgađaju, piše Slobodna Dalmacija. Rezervacije za hotelski smještaj u Hrvatskoj pale su i do 20 posto u pojedinim objektima i mjestima, no ohrabruje porast interesa za privatni smještaj. Ukupno gledajući prema prvim poslovnim informacijama dobivenim od njemačkih partnera, stanje rezervacija za Hrvatsku u ovom trenutku je desetak posto niže nego lani, kada je Hrvatsku posjetilo 1,6 milijuna Nijemaca ...

NE BAŠ OHRABRUJUĆE VIJESTI S TURISTIČKOG SAJMA U MÜNCHENU

Rezervacije za Hrvatsku u Njemačkoj pale 10 posto

Nijemci odugovlače s rezervacijama zbog straha od krize, ali se već sada zna kako će najveći gubitnici biti hotelijeri, za koje je booking u padu od 20 posto u odnosu na lani

Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slboodna Dalmacija, Monitor.hr

- Ne kupujte novu kuhinju, idite na odmor! - poručuju Turistički sajam u MünchenuNijemcima velikom marketinškom kampanjom njihovi turistički radnici okupljeni u DRV-u, najvećem udruženju agencija, hotelijera, prijevoznika i restoratera.


Odlično za zimmer frei

Pokušaj je to da se recesijom preplašene Nijemce ipak privoli da se ne odriču svojih putovanja, po kojima su najbrojniji u svijetu. Upravo u takvom ozračju neizvjesnosti protječe FREE, najveći bavarski međunarodni turistički sajam u Münchenu.

Premda bi Nijemci prijašnjih godina do ožujka uplatili već trećinu svojih ljetovanja, ove godine rezervacije se odgađaju, s uplatama se čeka. Ako Hrvatska u ovom trenutku ima ozbiljnog konkurenta na turističkoj karti Mediterana, onda je to ponajprije Bavarska.

Tamo, naime, odlazi trećina svih Nijemaca, pa nas i Bavarci doživljavaju kao one koji im "preotimaju" dio putnika.

Privatni smještaj mogao bi, po sadašnjim procjenama, biti glavni dobitnik ovogodišnjeg turističkog posla na Jadranu jer je na kraju veljače broj rezervacija u Njemačkoj za privatne apartmane i kuće za odmor kod nas bolji oko 10 posto nego lani u ovo vrijeme.


I u kampovima booking ide dobro

Slično je i s kampovima čiji booking ide podjednako dobro za sve turističke regije. No, ono što zabrinjava jest usporen, a ponegdje i zaustavljen booking za hotele, koji je slabiji i do 20 posto u pojedinim objektima i mjestima.

Ukupno gledajući prema prvim poslovnim informacijama dobivenim od njemačkih partnera, stanje rezervacija za Hrvatsku u ovom trenutku je desetak posto niže nego lani, kada je Hrvatsku posjetilo 1,6 milijuna Nijemaca.

Razlog za optimizam mogla bi biti činjenica da će Nijemci, koji su lani na putovanjima potrošili oko 63 milijuna eura, ove godine, upravo radi štednje, putovati mahom u bliže zemlje i one u koje mogu stići vlastitim automobilima.

Hrvatska je upravo u tom segmentu u velikoj prednosti u odnosu na mediteransku konkurenciju jer je od Bavarske, iz koje nam je lani došlo oko 600 tisuća Nijemaca, Jadran najbliže toplo more.

Upravo stoga u Münchenu je većina mediteranskih zemalja objavila velike popuste za avioletove i jeftina putovanja u predsezoni (246 eura sedam polupansiona i let do Španjolske u travnju!).


Autocesta do juga obećana za 2012.

Koliko je Nijemcima važna dobra cestovna infrastruktura, pokazala je i konferencija za novinare na kojoj je, od stotinjak prisutnih novinara, najveći dio njih zanimalo upravo kada će konačno biti u cijelosti završena autocesta do Dubrovnika koju hrvatski turistički radnici u Njemačkoj najavljuju već tri godine.

Na pitanja novinara su odgovarali Branko Grgić, državni tajnik za turizam, i Niko Bulić, direktor HTZ-a, uvjeravajući novinare kako će ipak do 2012. godine autocestom stizati do samog hrvatskog juga.

Povezani članci

Who's Online

We have 820 guests and no members online