Zagora za turistički optimizam

Turistički agenti ugodno su se družili s predstavnicima medija i turističkih zajednica u Cetinskoj krajini u akciji "Dan otvorenih vrata u seoskim domaćinstvima", kojoj je bio cilj upoznati sve zainteresirane koji se žele baviti seoskim turizmom, kao i one koji se već bave ovom djelatnošću, kako bi na najkvalitetniji način pripremili i uredili svoje gospodarstvo da bi moglo postati dio turističke ponude županije. - Sva ova mjesta mogla bi postati atraktivna izletišta u kojima bi turisti rado boravili, kaže Joško Stella, pročelnik Županijskog ureda za turizam, koji je najavio da će Županija učiniti sve kako bi se obnovila ekosela i obiteljska gospodarstva ...

TURISTIČKA OPHODNJA LJEPOTA S DRUGE STRANE KOZJAKA I MOSORA
 
Sva ova mjesta mogla bi postati atraktivna izletišta u kojima bi turisti rado boravili, kaže Joško Stella
 
Piše: Odjavan Koharević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija
 
Svjetska ekonomska kriza neće se negativno odraziti na seoski turizam Dalmatinske Zagore, glavni je zaključak jednodnevnog obilaska turističkih punktova toga područja.
 
Cilj akcije nazvane "Dan otvorenih vrata u seoskim domaćinstvima", koju su organizirali Splitsko-dalmatinska županija u suradnji s Turističkom zajednicom Županije i lokalnim turističkim zajednicama na području Dalmatinske zagore, bio je upoznati sve zainteresirane koji se žele baviti seoskim turizmom, kao i one koji se već bave ovom djelatnošću, kako bi na najkvalitetniji način pripremili i uredili svoje gospodarstvo da bi moglo postati dio turističke ponude županije.
 
Sva ova mjesta mogla bi postati atraktivna izletišta u kojima bi turisti rado boravili - kazao nam je Joško Stella, pročelnika Županijskog ureda za turizam.
 

Kulturne i gastronomske vrijednosti Cetinske krajine
 
Jedno od značajnijih svakako je seosko gospodarstvo Panj uz Cetinu, u kojem su se na jednome mjestu sačuvale i kulturne i gastronomske vrijednosti toga kraja.
 
Miro Markulin, vlasnik toga gospodarstva, s ponosom ističe kako gosti mogu vidjeti sve stare alate, a djeca su posebno sretna kad se mogu okušati u starim disciplinama - trčanju u vrećama i dječjoj alci. Kako bi sačuvali predmete od zaborava, izložili su "vlak" kojim su se lovile žabe, kao i ostale predmete u kućanstvu.
 
Njihovom su vrijednošću bili oduševljeni i konzervatori, koji ističu da je potrebno što više ovakvih objekata kako bi se sačuvala vrijedna kulturna baština Cetinske krajine.
 

Ima meda!
 
Gostima će se ponuditi i obiteljski obrt za proizvodnju meda, gdje Ivica Mravak iz Gale već godinama proizvodi tone meda. O 350 košnica brigu vode on i njegova obitelj, supruga Marija i baka Pava, a da je riječ o obiteljskom poslu koji ima budućnost, potvrđuje njihov sin Antonio, koji završava studij agronomije i namjerava s ocem nastaviti obiteljski posao.
 
Godišnje se, kaže Mravak, proizvede pet do deset tona meda, koji se prodaje malim kupcima, ali i na veliko, a jedan od važnijih dijelova tog obiteljskog imanja su moderna punionica i kušaonica meda.

Gornji Karoglan

Gola brda
 
U obilasku ljepota Zagore, turistički su djelatnici posjetili i restoran "Gola brda" u Čaporicama. I imotsko područje čuva svoju baštinu, pa je tako Željko Karoglan, vlasnik etno-eko sela Karoglan, od propasti i zaborava sačuvao stare kuće te nadaleko poznatu kuću iz kultne serije "Prosjaci i sinovi".

Kamene su kuće u Velikom Godinu, u Zabiokovlju, sačuvane, no za njihovo uređenje trebat će još dosta novca.

Povezani članci

Who's Online

We have 415 guests and no members online