Apartmanski smještaj ne može biti temelj turističkog razvitka

Jedan je od glavnih problema postojećih hrvatskih turističkih kapaciteta što se 60 posto ponude odnosi na apartmanski smještaj, a što ne može biti temelj turističkog razvitka,  kazao je jučer u Zadru predsjednik Državnog savjeta za prostorno uređenje Matija Salaj.  Dodao je kako osobito moramo onemogućiti etažiranje apartmana jer se time otvara put za njihovu prodaju, odnosno sekundarno stanovanje za strane državljane. Isto tako ne smijemo  dopustiti da "greenfield" projekti unište velike zelene površine, iza čega se zapravo krije apartmanizacija obale ...

TURIZAM

Država usporava 'greenfield' projekte

Piše: G.Š. / Večernji List

Isto tako ne smijemo dopustiti da "greenfield" projekti unište velike zelene površine, iza čega se zapravo krije apartmanizacija obale.

Namjera je da se ti projekti temeljito provjere i da se vidi njihova istinska korist, a snagu treba usmjeriti na već započete zone te izgradnju hotela koji su prosječno korišteni samo 108 dana u godini jer tu imamo ozbiljne rezerve.

U usporedbi s drugim mediteranskim zemljama, u nas bitno zaostaje udio hotela s četiri i više zvjezdice, a to smatram putem razvitka turizma. Stav je Savjeta  da se turistička  izgradnja smije dopustiti samo uz one gradove i mjesta u kojima već postoji kulturna i  povijesna ponuda -  istaknuo je Matija Salaj, predsjednik Državnog savjeta.

Povezani članci

Who's Online

We have 257 guests and no members online