Doba romantičnog turizma

Pjerino Bebić na otvaranju izložbe "Sentimentalo putovanje kroz turističku prošlost Hvara"Kako se stvarao i oblikovao turistički mit Hvara koji je još 1868. godine, vizionarstvom tadašnjih uglednih Hvarana predvođenih biskupom Jurjem Dubokovićem, započeo ispisivati najsvjetlije stranice hvarske i hrvatske turističke priče, podsjetili su svoje goste ovih dana Hvarani na izložbi „Sentimentalno putovanje kroz turističku prošlost Hvara", otvorenoj u čast velike obljetnice 140 godina organiziranog bavljenja turizmom u najvećem gradu sunčanog otoka. Izložene su slike nekog davnog vremena kada je svaki gost dočekivan s osmijehom i dobrodošlicom, kada se svakoga oslovljavalo po imenu, ispraćalo na trajekt i dugo mahalo ...

'SENTIMENTALNO PUTOVANJE KROZ TURISTIČKU PROŠLOST HVARA' NAZIV JE IZLOŽBE OTVORENE U POVODU 140 GODINA TURIZMA NA NAJSUNČANIJEM JADRANSKOM OTOKU


Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Snimio: Ante Čizmić / CROPIX


Novac carice Elizabete

Izložbom je na ležeran, ali slikovit način s vedre, lepršave i romantične strane prikazan veliki jubilej i desetljeća koja su ugrađena u današnji status perjanice hrvatskog i europskog turizma. U 21. stoljeću, kada Hvar s gotovo deset tisuća postelja u hotelima i privatnom smještaju, luksuzno obnovljenim objektima i ambicioznim razvojnim planovima korača u turističku budućnost, sjetno se prisjeća od čega se krenulo davne 1868. godine.

Hvarska luka

Turistički izletnički brod "Plavica" Split u hvarskoj luci

A krenulo se od tek nekoliko privatnih iznajmljivača i s uređenim hotelom obitelji
Samohod-Duboković na središnjem trgu u Hvaru, da bi 1903. godine, novcem carice Elizabete, bio otvoren novoizgrađeni lječilišni hotel, jer se Hvar osnivanjem Higijeničkog društva obraćao prije svega gostima koji su trebali doći radi zdravstvenih tegoba.

Današnji hotel "Palace" nekad se zvao "Elisabeth"Prepoznavši još prije 140 godina prednosti života na sunčanoj strani svijeta, Hvarani su goste pozivali na svoj najsunčaniji jadranski otok još početkom 19. stoljeća, kao prvo takvo organizirano društvo u Europi. Imali su, kažu hvarski turistički ljetopisi davne 1930. godine, 44 privatna iznajmljivača, a 1990. njih 700. Danas se, pak, u hvarskim kućama za odmor i domaćinstvima nudi gotovo 7,5 tisuća postelja.

- Osnivanje Higijeničkog društva u Hvaru početak je jedne strelovite i sjajne povjesnice koja je iznjedrila današnji Hvar -moderan europski grad, gotovo u svemu prožet turizmom, od kolorita, mirisa i zvukova, pa do turističke uljudnosti njegovih stanovnika - kazao je u najavi svoje izložbe njezin autor prof. Marinko Petrić, naglašavajući kako je na tom putu bilo uspjeha, uzleta, ali i padova i žrtava jednog velikog projekta ko jega smo danas svjedoci.


Uz ručak - čašćenje vinom

U hvarskim su hotelima početkom prošlog stoljeća nudili u pansionu čak pet Hvarani i njihovi gosti na kupalištu Bonjobroka, i to zajutrak, doručak, ručak, užinu i večeru.

Zanimljivo je da je najobilniji obrok bila večera u kojoj bi se, prema sačuvanim jelovnicima, našla juha, pečenje s prilogom, voće ili sir. Za ručak je pansion uključivao i 0,25 litre vina po svakom gostu, dok se za doručak birala vruća čokolada, bijela kava ili čaj.


Po magli i snijegu besplatno

Popust od 30 posto na pansion odobravao se krajem 30-ih godina prošlog stoljeća, i to u slučaju da kiša pada duže od tri sata u vremenu od 7 do 17 sati".

Ako je pak bila magla, snijeg ili temperatura ispod nule, pansion je bio besplatan. I sve to u zimskoj sezoni od studenog do ožujka.

Povezani članci

Who's Online

We have 315 guests and no members online