Kulturni turizam nisu samo lijepe brošure s fotografijama spomenika

turisticastara crkvicaKultura i turizam nisu neprijatelji nego prirodni saveznici koji u suradnji nogu obostrano profitirati, jer kultura od turizma ima dodatne izvore prihoda i proširenje segmenta posjetitelja, a turizam kulturom obogaćuje ponudu i podiže je na višu razinu, pa su neizostavno upućeni jedni na druge. No kulturni turizam nisu samo lijepe brošure s fotografijama spomenika. Suvremeni kulturni turizam je više od baštine. To je doživljaj, ugođaj, sadržaj, manifestacije ...

U SPLITU OBILJEŽEN NACIONALNI DAN KULTURNOG TURIZMA
 
Ne postoje nekulturni turisti

 
Lani je Hrvatskoj za više od milijun turista na prvome mjestu interesa bila kulturno-povijesna baština. Ne postoje 'nekulturni turisti', rečeno je na skupu
 
Piše: Ružica Mikačić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
Kultura i turizam nisu neprijatelji nego prirodni saveznici koji u suradnji nogu obostrano profitirati, jer kultura od turizma ima dodatne izvore prihoda i proširenje segmenta posjetitelja, a turizam kulturom obogaćuje ponudu i podiže je na višu razinu, pa su neizostavno upućeni jedni na druge.
 
No kulturni turizam nisu samo lijepe brošure s fotografijama spomenika. Suvremeni kulturni turizam je više od baštine. To je doživljaj, ugođaj, sadržaj, manifestacije...
 
- Jedino takvim oplemenjivanjem baštine dobiva se prava formula kvalitetnog plasmana kulture u turizam - kazao je dr. Stephen J. Hodes, međunarodni konzultant za kulturni turizam gradova iz Nizozemske, u okviru obilježavanja Nacionalnog dana kulturnog turizma, koji je u srijedu u Galeriji "Meštrović" u Splitu okupio dvjestotinjak sudionika iz cijele Hrvatske.


Čvrsti mostovi
 
U organizaciji HTZ-a i turističkih zajednica Splita i županije, na stručnom skupu pod nazivom "Kulturna baština kao turistički proizvod" stručnjaci iz turizma i kulture imali su priliku čuti najnovije svjetske trendove u kulturnom turizmu kojemu prosječno godišnje raste potražnja za 15 posto.
 
- Više od 20 posto turista u europske metropole stižu prvenstveno motivirani kulturnom baštinom, a u Hrvatsku je u prošloj godini stiglo 1,1 milijun turista kojima je na prvome mjestu interesa bila kulturno-povijesna baština - kazao je mr. Niko Bulić, direktor HTZ-a, ističući kako turisti u Hrvatskoj troše tek 1,14 eura dnevno. No to u konačnici ipak donosi 63 milijuna eura u blagajne kulturnih institucija.
 

Kulturni turizam u Europi
 
Kulturni turizam u Europi idućih će se godina udvostručiti, a na svakoj zemlji je izabrati pravi smjer svojeg razvitka, ponajprije vodeći računa o broju gostiju, stanovnika i brizi za okoliš, čulo se na skupu na kojemu je naglašeno kako ne postoje "nekulturni turisti", nego su njihovi susreti i zanimanja za kulturu različito manifestirani.
 
Poseban naglasak bila je ponuda kulturnog turizma srednje Dalmacije te gradova Splita i Trogira koji su pod UNESCO-ovom zaštitom, o čemu su govorili dr. Mili Razović, dr. Radoslav Bužančić i Vedran Matošić, dok je o kulturnim potencijalima Dalmatinske zagore govorio mr. Joško Belamarić.
 
Iako su kultura i turizam često percipirani kao dva svijeta, mostovi među njima sve su čvršći i što prije to lokalne sredine shvate, imat će bolje rezultate i zaradu od tih djelatnosti, rečeno je između ostalog na skupu koji se održao pod pokroviteljstvom ministarstava kulture i turizma.
 

Split - europski grad kulture
 
Pozdravljajući prisutne, Ivan Kuret, splitski gradonačelnik, prvi put je javno istaknuo želju Splita da se kandidira za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, što je popraćeno pljeskom prisutnih.
 
Stručnjacima iz turizma i kulture obratili su se i župan Ante Sanader, državni tajnik za turizam Branko Grgić, te izaslanik ministra kulture dr. Radoslav Bužančić.
 

Povezani članci

Who's Online

We have 797 guests and no members online