Hrvatski turizam na većini inozemnih tržišta u skladu s očekivanjima

Stručnim skupom o aktualnoj poziciji turističke Hrvatske na inozemnim tržištima u suorganizaciji Hrvatske turističke zajednice (HTZ) danas je na Zagrebačkom velesajmu (ZV) počeo međunarodni sajam turizma CroTOUR, na kojem do 11. svibnja turističke trendove i ponudu predstavlja 161 izlagač iz Hrvatske i 20 zemalja. Iznoseći aktualno stanje bukinga i prodaje hrvatskih turističkih programa na inozemnim tržištima većina je direktora HTZ-ovih predstavništava naznačila da je situacija u skladu s očekivanjima za ovo razdoblje te slična ili nešto bolja nego prošle godine ...

Izvor: HINA
 
Otvarajući stručni skup HTZ-a ministar turizma Damir Bajs okupljenim je direktorima inozemnih predstavništva HTZ-a te nekolicini predstavnika domaćih agencija i hotelijera ponovio službena očekivanja od ovogodišnje sezone od dva do tri posto više turista i pet posto većem prihodu nego lani.
 
Iznoseći aktualno stanje bukinga i prodaje hrvatskih turističkih programa na inozemnim tržištima većina je direktora HTZ-ovih predstavništava naznačila da je situacija u skladu s očekivanjima za ovo razdoblje te slična ili nešto bolja nego prošle godine.
 
Stabilna je, i na razini prošle godine, trenutno Nizozemska i Belgija, dok nešto bolji buking i prodaja ide u Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Češkoj, Poljskoj, skandinavskim zemljama, Slovačkoj, Švicarskoj, Rusiji i Ukrajini. Iz tih se zemalja ove godine u Hrvatskoj mogu očekivati rezultati najmanje slični prošlogodišnjim odnosno blagi dodatni porasti, u prosjeku dva do pet posto.
 
S obzirom na negativnu ekonomsku situaciju u pojedinim zemljama ostvarivanje lanjskih brojki ili pak povećanja za sada je još neizvjesno iz Italije, Francuske i Velike Britanije, dok je Mađarska izdvojena kao zemlja u kojoj će se teško zaustaviti lanjski negativni trend zbog pada životnog standarda njenih građana.

Na skupu je istaknuto i da su najveći hrvatski konkurenti na europskom tržištu zapravo akcijski hotelski i agencijski aranžmani kombinirani s jeftinim avioprijevoznicima za Tursku, Grčku i druge mediteranske zemlje.


 
Uspjeh ove sezone, slično kao i prijašnjih, ovisit će i o cjenovnoj konkurentnosti hrvatskog turizma, za sada još nepredvidivim individualnim dolascima tijekom glavne ljetne sezone te spretnosti u punjenju kapaciteta od sredine lipnja do sredine srpnja te u rujnu i listopadu.

Povezani članci

Who's Online

We have 396 guests and no members online