Česi nas snimaju

LjetovanjeJedna od moćnijih komercijalnih televizija u Češkoj, TV Nova sprema se popraviti vrlo ružnu medijsku sliku o Hrvatskoj, koju je s više vrlo negativnih emisija u najgledanijim terminima prošle godine plasirala gledateljima, piše Marijan Džambo u današnjoj Slobodnoj Dalmaciji. Češka TV ekipa u izvidnicu u Dalmaciju stiže početkom svibnja i želi snimiti više reportaža o Splitu, Makarskoj, Hvaru, Braču i Zagori. - Zaboravlja se da su Česi najodaniji gosti. Godišnje na odmor u inozemstvo odlazi više od 4,5 milijuna Čeha, a svaki peti odmara se u našoj zemlji - kaže Antun Plenković, direktor Ureda HTZ-a u Pragu. Hrvatska se mora fokusirati na mlađu populaciju koja više “ne boluje”, kao njihovi roditelji, od Jadrana, nego ide gdje mu je bolje i jeftinije. Mijenjajmo percepciju o Česima, da je oni ne bi promijenili prema nama ...

TV NOVA IZ PRAGA u SPLITSKO – DALMATINSKOJ ŽUPANIJI

Česi nas snimaju

Češka komercijalna TV kuća ljetos je objavila više negativnih priloga o Hrvatskoj pred 1,8 milijuna gledatelja

Piše: Marijan Džambo / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Jedna od moćnijih komercijalnih televizija u Češkoj, TV Nova sprema se popraviti vrlo ružnu medijsku sliku o Hrvatskoj, koju je s više vrlo negativnih emisija u najgledanijim terminima prošle godine plasirala gledateljima.

Zgroženi gledatelji

Doznajemo da njezina ekipa u izvidnicu u Dalmaciju stiže početkom svibnja i želi snimiti više reportaža o Splitu, Makarskoj, Hvaru, Braču i Zagori.

- Iznimno nam je važno kakvu će sliku i poruke servirati gledateljima. Osobito nakon serije vrlo negativnih priloga o Hrvatskoj emitiranih lani u najgledanijim terminima pred čak 1,8 milijuna gledatelja - kaže Antun Plenković, direktor Ureda HTZ-a u Pragu.

Duće

Podsjetimo, lani je TV Nova u srcu sezone zgrozila gledatelje scenama snimljenim mobitelom u Puli gdje policajac u civilu nasilu iz vozila izvlači češke turistikinje, te ih s raširenim nogama i rukama polaže na haubu vozila.

Gledatelje je dojmio razgovor turistkinjom koja je, šokirana, mucajući prepričala incident tvrdeći da je nakon tog nemilog događaja u kratkom razdoblju izgubila čak 15 kilograma.

- Čini se da su s razlogom izabrali Splitsko-dalmatinsku županiju jer ona ugosti 38 posto svih Čeha koju dođu na odmor u Hrvatsku - kaže Plenković. On ističe da Hrvatska ubuduće na ovom tržištu mora ulagati puno više nego do sada.

Od boravišne pristojbe godišnje uberemo četiri milijuna eura, a HTZ će ove godine za promidžbu utrošiti najviše 230 tisuća, dok županijske zajednice uopće ne ulažu. Izuzetak su Šibensko–kninska i Splitsko–dalmatinska koje će utrošiti desetak, odnosno tek pet tisuća eura.


Ružna slika o Hrvatima

TV Nova je kao šlag na ružnu sliku o Hrvatima kao domaćinima, Česima servirala i pjesmu “Co to maš međ nogami” koju su reporteri iščitali uvredljivom. Takve priče danima su punile stranice češkog žutog tiska.

Duće


Mijenjajmo percepciju

Na globaliziranom tržištu se za 250-300 eura nudi osmodnevni odmor s avioprijevozom u Egiptu, Tunisu, Bugarskoj, te će biti pravo umijeće zadržati sadašnji broj čeških turista.

- Hrvatska se mora fokusirati na mlađu populaciju koja više “ne boluje”, kao njihovi roditelji, od Jadrana, nego ide gdje mu je bolje i jeftinije. Mijenjajmo percepciju o Česima, da je oni ne bi promijenili prema nama - kaže Antun Plenković.


Vjerni gosti

Zaboravlja se da su Česi najodaniji gosti. Godišnje na odmor u inozemstvo odlazi više od 4,5 milijuna Čeha, a svaki peti odmara se u našoj zemlji - kaže Plenković.


Duće

Povezani članci

Who's Online

We have 197 guests and no members online