Oaze mora između 200 najljepših otoka

Iako Mediteran ima više od 200 fantastičnih otoka za odmor, nevjerojatna je činjenica da čak 90 posto turista izabire samo razvikanih dvadesetak. Drugim riječima, na raspolaganju su nam gomile otoka koje možemo imati gotovo sami za sebe! - objašnjava britanski autor Charles Arnold u svojoj knjizi "Mediteranski otoci", u kojoj opisuje čak 200 najljepših otoka Mediterana. A nagrada za namirniji otok Mediterana odlazi - Šćedru. Otok udaljen pola sata brodom od Hvara ima površinu od osam četvornih kilometara i samo jednu odmorišnu kuću (u kojoj istodobno može odsjesti deset osoba), koja obuhvaća i ostatke dominikanskog samostana. Tamo se nema što raditi, a upravo je u tome i bit - piše Charles proglašavajući hrvatske otoke, uz nekolicinu grčkih, oazama mira ...

OAZE MIRA IZMEÐU 200 NAJLJEPŠIH OTOKA
 
Šćedro najmirniji otok Mediterana

 
Piše: Ivana Dujmović / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
Nagrada za namirniji otok Mediterana odlazi - Šćedru. Naime, u priručniku Otok Šćedro"Mediteranski otoci" britanskog autora Charlesa Arnolda, koji opisuje čak 200 najljepših otoka Mediterana, upravo su hrvatski otoci, uz nekolicinu grčkih, proglašeni oazama mira.
 
- Otok udaljen pola sata brodom od Hvara ima površinu od osam četvornih kilometara i samo jednu odmorišnu kuću (u kojoj istodobno može odsjesti deset osoba), koja obuhvaća i ostatke dominikanskog samostana. Tamo se nema što raditi, a upravo je u tome i bit - piše britanski putopisac koji je hrvatski otok stavio na vrh najprivlačnijih mjesta Mediterana.
 
A atraktivnost otoka, koja je ocjenjivana indeksom gužvi u turističkoj sezoni, autor vodiča proveo je na temelju broja posjetitelja tijekom turističke sezone, kao i stanovnika po četvornome metru.
 
- Ako želite pobjeći od svega, otplovite do Visa savjetuje u svojoj najnovijoj knjizi "Mediteranski otoci" britanski autor. Vis je, primjerice, ocijenjen indeksom gužvi 74, dok su Malta i Kapri svrstani u grupu šesnaest najposjećenijih, na visokih + 1000.
 
- Iako Mediteran ima više od 200 fantastičnih otoka za odmor, nevjerojatna je činjenica da čak 90 posto turista izabire samo razvikanih dvadesetak. Drugim riječima, na raspolaganju su nam gomile otoka koje možemo imati gotovo sami za sebe - objašnjava Mljetu svojoj knjizi Arnold.
 
Šipan je izabran kao najprivlačnijih od elafitskih otoka, s indeksom gužvi 46. a od dalmatinskih je otoka Šolta izborila visoku poziciju (indeks gužvi 55).
 
Od najvećih otoka Mediterana. koji su ocijenjeni kao idealna mjesta za bijeg od nesnosnih ljetnih gužvi, najmirnijim je ocijenjena Korzika (indeks gužvi 36).
 
Kao jedna od najljepših mjesta za odmor na Mediteranu između tisuću i jednog bisera naše obale izabran je i Mljet (indeks gužvi 24), a savršenim je odabirom za obiteljska putovanja proglašen Sveti Klement (indeks gužvi 11).

Povezani članci

Who's Online

We have 186 guests and no members online