U školu za vina

Gorući problem turističkog sektora u Hrvatskoj je nedostatak stručnih kadrova te problem njihove edukacije. Joško Stella, pročelnik za turizam Splitsko-dalmatinske županije, naglasio je važnost edukacije stručnog osoblja budući da se županija orijentira na gradnju hotela s četiri i pet zvjezdica. Problem kadrova posebno je izražen u segmentu vina, gdje je znanje ugostiteljskih radnika jako slabo, smatra vinski kritičar Zeljko Bašić. Nenad Prpić, profesor ugostiteljskog posluživanja, upozorio je na problem obrazovanja stručnog kadra u ugostiteljstvu koji kroz srednju školu dobije samo smjernice, a mnogi od njih zapravo ne poznaju svoju struku. No pomaka ima. Tvrtka '"Adriatic" od 8. travnja u Splitu, Makarskoj i Hvaru organizira seminare namijenjene edukaciji barmena i sommeliera te voditeljima malih i obiteljskih hotela, koji će trajati do lipnja ...

EDUKACIJA TURISTIČKIH DJELATNIKA
 
U školu za vina
 
Piše: N. Lulić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 
Gorući problem turističkog sektora u Hrvatskoj je nedostatak stručnih kadrova te problem njihove edukacije. Kako bi se što kvalitetnije riješio taj problem prije početka nadolazeće turističke sezone, tvrtka '"Adriatic" od 8. travnja u Splitu, Makarskoj i Hvaru organizira seminare namijenjene edukaciji barmena i sommeliera te voditeljima malih i obiteljskih hotela, koji će trajati do lipnja.

- Zadatak nam je educirati 100 barmena i sommeliera, a voditelje malih i obiteljskih hotela htjeli bismo info seminarima što više potaknuti na slanje osoblja na edukaciju, jer je u protekle četiri godine bio iznimno mali odaziv, uz izuzetak otoka Visa - istaknuo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Ante Peroš. voditelj "Adriatic" projekta edukacije, istaknuvši prošlogodišnji uspjeh, kada je osposobljeno za rad 30-ak sommeliera.
 
Joško Stella, pročelnik za turizam Splitsko-dalmatinske županije, naglasio je važnost edukacije stručnog osoblja budući da se županija orijentira na gradnju hotela s četiri i pet zvjezdica.
 
Problem kadrova posebno je izražen u segmentu vina, gdje je znanje ugostiteljskih radnika jako slabo, smatra vinski kritičar Zeljko Bašić.
 
- Nedavna analiza užeg dijela grada pokazala je da oko 15 posto školovanih ugostitelja nema ni osnovno znanje o ugostiteljstvu, a kamoli o vinima i žestokim alkoholnim pićima. Takvi ljudi ne znaju ni prezentirati vino pravom pričom niti ga poslužiti nekom strancu i to se mora regulirati zakonom da svaki takav djelatnik mora imati barem osnovni tečaj - istaknuo je Bašić.

Nenad Prpić, profesor ugostiteljskog posluživanja, upozorio je na problem obrazovanja stručnog kadra u ugostiteljstvu koji kroz srednju školu dobije samo smjernice, a mnogi od njih zapravo ne poznaju svoju struku. 

Povezani članci

Who's Online

We have 365 guests and no members online