Turistički akcijski plan: 500 malih hotela

mali hoteliHrvatska Vlada u iduće četiri godine znatno će pomoći turizmu koji u njezinu programu zauzima posebno mjesto kao strateška gospodarska i razvojna grana. Poticajnim kreditima pružit će se mogućnost povećanja broja turističkih kapaciteta, ali i njihova kvaliteta. Time se stvaraju uvjeti za produljenje sezone i dodatna zapošljavanja. Poručio je to danas u Splitu novi ministar turizma Damir Bajs sudjelujući na okruglom stolu u sklopu 2. kongresa udruge malih i obiteljskih hotela. – Uz produljenje sezone sa sadašnja tri na šest mjeseci, cilj nam je otvaranje čak 500 obiteljskih hotela i još oko 50 tisuća kreveta u visokokategoriziranim objektima. U svemu je nužna podrška lokalnih vlasti u gradovima i općinama. To znači viša ulaganja u poboljšanje komunalne infrastrukture, bez čega nema očekivanih turističkih rezultata – kazao je ministar turizma ...

Ministar turizma najavio rekonstrukciju i nova ulaganja

Bajsov akcijski plan: 500 malih hotela

Piše: Pero Livajić / Večernji List
Izvor: Večernji List

Uz produljenje sezone sa sadašnja tri na šest mjeseci, cilj nam je otvaranje čak 500 obiteljskih hotela i još oko 50 tisuća kreveta u visokokategoriziranim objektima. U svemu je nužna podrška lokalnih vlasti u gradovima i općinama. To znači viša ulaganja u poboljšanje komunalne infrastrukture, bez čega nema očekivanih turističkih rezultata

“Urbi et orbi”

U svom prvom, “urbi et orbi”, javnom radnom nastupu, u hotelu Park, Damir Bajs je ponovio da je pred hrvatskim turizmom restrukturiranje smještajnih kapaciteta, njihovo repozicioniranje i destinacijsko povezivanje turističkih čimbenika.

Turizam, kao grana u kojoj se okreće 22 posto bruto nacionalnog dohotka, zaslužuje i kvalitetniju organizaciju u svim svojim segmentima. U tom pogledu pred nama je i temeljita rekonstrukcija turističkih zajednica kao glavnih nositelja i usmjeravatelja turističkih kretanja – rekao je D. Bajs. Jači iskorak na svjetska tržišta podrazumijeva i postojanje obrazovane radne snage, pa će se više pozornosti posvetiti i edukaciji kadrova.

Plan je u mandatu ove vlade u turističkom sektoru zaposliti novih 10 tisuća uslužnih djelatnika. U suradnji s drugim ministarstvima, pronaći ćemo modus da se vlasnici hotela i turistički poduzetnici poticajnim mjerama podrže u namjeri usavršavanja zaposlenika.

Već sada na raspolaganju su brojne porezne olakšice za hotelijere koji su dio sredstava potrošili za školovanje svojega osoblja – objasnio je novi ministar turizma.   


Ekološki brand 

Drugi kongres Udruge hrvatskih obiteljskih hotela okupio je u hotelu Park čak 170 vlasnika i direktora malih hotela iz cijele zemlje, koji u ukupnom turističkom kolaču sudjeluju sa 30 posto ostvarenog prometa.

Na skupu je prvi put predstavljen naš marketinški plan i nagrađeni web portal. Složili smo se kako bitan hrvatski tržišni brand treba biti ekološki turizam, u čemu smo potencijalno vodeća europska, a možda i svjetska, lokacija. Prednosti prirodnog bogatstva kojima raspolažemo takve su da ne sumnjamo u budućnost ove grane gospodarstva.

U tome je velika uloga malih i obiteljskih hotela koji svoj osnovni sadržaj temelje na autentičnim prirodnim i kulturnim resursima njihova kraja. Potvrdio je to svojim dolaskom i novi ministar – istaknuo je Šime Klarić, predsjednik UOMH-a i vlasnik hotela Sv. Mihovil iz Trilja.

Povezani članci

Who's Online

We have 390 guests and no members online