Obiteljski smještaj postaje hrvatski brend

sobe, apartmaniPola smještajnoga kapaciteta u Hrvatskoj otpada na privatni smještaj. Smještaj u kućanstvu dugo je bio prepušten sam sebi, jer je bio doživljavan kao nekakvo amatersko bavljenje turizmom od kojeg se ne može živjeti, ali može se puno lakše preživljavati nego samo od plaće. Gospodarska kriza, ali i želja za pokretanjem obiteljskog biznisa, mnoge je navela da se u cijelosti posvete turizmu, odnosno da svoj obiteljski smještaj podignu na razinu tri-četiri zvjezdice, te da gostima pruže i druge sadržaje - od ugostiteljskih i wellness-sadržaja do izleta te jednostavno druženja s domaćinima, što rijetko tko navodi u svojoj turističkoj ponudi. Naime, kvalitetan smještaj postao je nešto normalno, a gosti sve više traže svakodnevnu "čašicu razgovora" sa svojim domaćinima, što mogu dobiti u obiteljskom smještaju ...


TURIZAM


Obiteljski smještaj postaje hrvatski brend


sobe, apartmani


Od 56,3 milijuna noćenja ostvarenih lani u Hrvatskoj, skoro 19 milijuna (34 posto) ostvario je privatni smještaj, što je jedan posto više nego lani


Piše: Damir Herceg / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


Do prije nekoliko godina sinonim za hrvatski turizam bila je ponuda smještaja u hotelima, kampovima te ponuda vezova u marinama, a danas je sve više naglasak na obiteljskom smještaju koji raspolaže s oko 500.000 postelja, što je pola smještajnoga kapaciteta u Hrvatskoj.

Treba napomenuti da je još milijun postelja u 250.000 kuća za odmor na našoj obali, koje bi bilo mudro staviti u legalnu turističku ponudu, barem u određenom broju.

Smještaj u kućanstvu dugo je bio prepušten sam sebi, jer je bio doživljavan kao nekakvo amatersko bavljenje turizmom od kojeg se ne može živjeti, ali može se puno lakše preživljavati nego samo od plaće.

sjedalica na plaziGospodarska kriza, ali i želja za pokretanjem obiteljskog biznisa, mnoge je navela da se u cijelosti posvete turizmu, odnosno da svoj obiteljski smještaj podignu na razinu tri-četiri zvjezdice, te da gostima pruže i druge sadržaje - od ugostiteljskih i wellness-sadržaja do izleta te jednostavno druženja s domaćinima, što rijetko tko navodi u svojoj turističkoj ponudi.

Naime, kvalitetan smještaj postao je nešto normalno, a gosti sve više traže svakodnevnu "čašicu razgovora" sa svojim domaćinima, što mogu dobiti u obiteljskom smještaju.

Predsjednik udruženja iznajmljivača privatnog smještaja pri HGK Nedo Pinezić napominje kako Primorsko-goranska županija već nekoliko godina radi na oživljavanju projekta "Kvarner Family" odnosno brendiranja oko tri tisuće trenutno najkvalitetnijih kvarnerskih privatnih iznajmljivača soba i apartmana.

"Jednostavno, gost mora dobiti što kvalitetniju uslugu za svoj novac i to je jedini način da ga privučemo", napominje Pinezić.

Ponuda u sklopu projekta "Kvarner Family" trebala bi se naći na turističkim sajmovima u Europi već predstojeće zime. Kvarner je odredište udaljeno od primjerice Beča i Budimpešte na pet sati vožnje osobnim automobilom, što znači da gosti iz srednje Europe tu mogu dolaziti i preko vikenda tijekom cijele godine.


Upravo s obiteljskim smještajem Hrvatska može uspješno konkurirati masovnom turizmu Turske, Egipta, Tunisa, Rumunjske, Bugarske...


Da sve to nije samo umjetnički dojam kad je riječ o obiteljskom smještaju, svjedoče i brojke - od 56,3 milijuna noćenja ostvarenih lani u Hrvatskoj, skoro 19 milijuna (34 posto) ostvario je privatni smještaj, što je jedan posto više nego godinu ranije.

To govori da je privatni smještaj s kampovima izvukao turističku sezonu, pa možemo govoriti kako privatni smještaj postaje nositelj hrvatske turističke ponude.

Nama turistički konkurentne zemlje skoro da i ne nude privatni smještaj kao Hrvatska, a upravo je takva ponuda sve traženija u Europi.

Naime, takav odmor u pravilu je osjetno jeftiniji nego boravak u hotelima, a istodobno pruža mogućnost za bolje upoznavanje ljudi i zemlje u kojoj se boravi.

Međutim, problem našeg turizma su u velikoj mjeri ilegalni iznajmljivači smještaja. U Hrvatsku godišnje individualno dođe šest milijuna stranaca, a prema nekim procjenama, njih 1,5 milijuna tu boravi ilegalno.

Da svaki od tih ilegalaca ostane u Hrvatskoj samo dva do tri dana i pritom potroši 100 eura, to je 150 milijuna eura zarađenih na crno, od kojih dobar dio završi u džepovima stranih državljana koji svoje apartmane i kuće za odmor u našoj zemlji ilegalno iznajmljuju, a pritom na tu nekretninu imaju više nego simbolična davanja.


Ponuda obiteljskog smještaja i na turističkim sajmovima

Predsjednik udruženja iznajmljivača privatnog smještaja pri HGK-u Nedo Pinezić napominje da Primorsko-goranska županija već nekoliko godina radi na oživljavanju projekta "Kvarner Family", odnosno brendiranja oko 3000 najkvalitetnijih kvarnerskih privatnih iznajmljivača soba i apartmana.

"Jednostavno, gost mora dobiti što kvalitetniju uslugu za svoj novac i to je jedini način da ga privučemo", napominje Pinezić. Ponuda u sklopu projekta "Kvarner Family" trebala bi se naći na turističkim sajmovima u Europi već predstojeće zime. Kvarner je udaljen od Beča i Budimpešte pet sati vožnje automobilom, što znači da gosti mogu dolaziti i vikendom tijekom cijele godine.

Povezani članci

Who's Online

We have 459 guests and one member online

  • admin