Koncepcija dugoročnog razvoja ruralnog turizma

ruralni turizamSudionici kongresa o ruralnom turizmu s temom "Koncepcija dugoročnog razvoja ruralnog turizma" zaključili su da se ruralni turizam mora razvijati kao jedan od ključnih čimbenika razvoja hrvatskih ruralnih područja, a time i jednakomjernog razvoja svih prostora Hrvatske. Na kongresu je pokrenuta i nova akcija "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" u kojoj će se birati najbolji poduzetnici i proizvođači u ruralnom turizmu. Nagrade će se dijeliti u kategorijama: "Turistička seljačka gospodarstva", "Poduzetnici u ruralnom turizmu", "Ruralno-turistički projekti", "Ruralno-turističke manifestacije" i "Tradicijska ruralna gastronomija" ...


KONGRES RURALNOG TURIZMA

Izvori: Hina, Vjesnik

Drugi hrvatski kongres o ruralnom turizmu s temom "Koncepcija dugoročnog razvoja ruralnog turizma", koji se od srijede održavao u Malom Lošinju, završio je u usbotu ujutro donošenjem zaključaka, među kojima se ističe važnost hitnog osnivanja Vladinog povjerenstva za ruralni turizam.

U strategiji razvoja hrvatskog turizma koja će se uskoro početi pripremati, mora biti značajnije zastupljen ruralni turizam, ističe se u zaključcima.


ruralni turizam


Potrebno je izraditi dugoročne planove za razvoj ruralnog turizma, te postići konsenzus svih relevantnih čimbenika, u prvom redu resornih ministarstava. Strategiju razvoja ruralnog turizma nužno je uskladiti s nacionalnim, regionalnim i lokalnim strategijama, a ona se mora oslanjati i na izvore financiranja iz EU i drugih međunarodnih fondova.

Sudionici kongresa zaključili su da se ruralni turizam mora razvijati kao jedan od ključnih čimbenika razvoja hrvatskih ruralnih područja, a time i jednakomjernog razvoja svih prostora Hrvatske.

Takvom novom ponudom na turističkom tržištu stvara se i prepoznatljiva slika Hrvatske kao "lifestyle" odredišta

Aktivnosti i ciljeve strategije trebaju biti usmjereni prema lokalnoj zajednici, razvijati regionalna turistička odredišta te uvesti obaveznu izobrazbu za sve koji se bave ruralnim turizmom, zaključeno je.

Na kongresu je pokrenuta i nova akcija "Suncokret ruralnog turizma Hrvatske" u kojoj će se birati najbolji poduzetnici i proizvođači u ruralnom turizmu. Nagrade će se dijeliti u kategorijama: "Turistička seljačka gospodarstva", "Poduzetnici u ruralnom turizmu", "Ruralno-turistički projekti", "Ruralno-turističke manifestacije" i "Tradicijska ruralna gastronomija".

Znanstvenim i stručnim temama te primjerima dobre prakse, kao i malim sajmom ruralnog turizma, predstavljeni su proizvodi i ponuda hrvatskog ruralnog prostora te dane smjernice za njegov razvoj.


selo i turizam


Kongres je održan u organizaciji »Hrvatskog farmera« d.d., Kluba članova »Selo« i Ruralisa - konzorcija agroturizma i ruralnog turizma Istre. Okupio je 300-tinjak sudionika iz Hrvatske i europskih zemalja, a u njegovu organizaciju uključeni su i europski stručnjaci i institucije.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 147 guests and no members online