HTZ: Za oglašavanje 30 milijuna eura

Ministar turizma Damir Bajs jučer je potpisao ugovore s nositeljima 13 razvojnih turističkih projekata, kojima su odobrena sredstva iz pretpristupnih fondova Europske Unije, te iz drugih fondova. Te će projekte Ministarstvo turizma sufinancirati s 1,53 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a njihova ukupna vrijednost doseže oko 18,5 milijuna kuna. Riječ je o projektima u agrotruizmu, prekograničnom, ekološkom i kulturnom turizmu. Potpore Ministarstva turizma dobili su gradovi Varaždin i Lepoglava, te općine Nijemci, Hum na Sutli, Gračac i Vela Luka. Na promidžbu Hrvatske u 2010. će se utrošiti 30 milijuna eura. Hrvatska će se u svijetu predstavljati kao ležerna i ekološka destincija. Sredstva za internet u 2010. će se udvostručiti ...


TURIZAM


Bajs: Nama kronično nedostaje jedan pravi veliki tour-operator, a upravo bi se on mogao razviti iz Adriatica.neta


Piše: Adriano Milovan / Jutarnji List
Izvor: Jutarnji List


Ministar turizma ne vidi ništa sporno u tome što bi u vlasničku strukturu Adriatica.neta ušle i dvije državne tvrtke jer one u tome vide svoj interes

Adriatica.net je tvrtka od posebnog značaja za hrvatski turizam, a u njezinoj će dokapitalizaciji sudjelovati i dvije državne tvrtke - Croatia osiguranje i ACI, potvrdio nam je danas ministar turizma Damir Bajs.


Dovode desetinu turista

- Adriatica.net je tvrtka koja je vrlo značajna za hrvatski turizam, preko koje u Hrvatsku dolazi oko 10 posto ukupnog broja turista. Nama je stoga stalo da Adriatica.net opstane jer bi njen gubitak bilo jako teško nadoknaditi - rekao nam je Bajs.

Podsjetio je kako su u sastavu Adriatica.neta i neke velike i značajne putničke agencije, poput Kompasa i Jolly Travela. Hrvatskoj je stoga, ističe, važan ne samo opstanak Adriatica.neta, nego i njegovo pretvaranje u pravog tour-operatora, jer on nedostaje Hrvatskoj.

- Nama kronično nedostaje jedan pravi veliki tour-operator, a upravo bi se on mogao razviti iz Adriatica.neta - ističe Bajs.

Unatoč tome, ističe Bajs, država ne namjerava iz proračuna davati potpore Adriatica.netu. Umjesto toga, tvrtke koje su zainteresirane za Adriatica.net same su razvile model dokapitlizacije. Riječ je o tvrtkama poput HUP Zagreb, Agrokor i Saponija, te o slovenskim Termama Čatež, ali i o dvjema tvrtkama u državnom vlasništvu - ACI-ju i Croatia osiguranju.

Bajs pritom isitče kako tu nije riječ ni o kakvom pritisku države na javna poduzeća da spašavaju posrnuli Adriatica.net, nego o tome da one same u tom projektu vide vlastiti interes. Osim toga, ističe Bajs, njihovi bi vlasnički udjeli u Adriatica.netu bili manjinski.

Povezani članci

Who's Online

We have 391 guests and no members online