Turizam: Neplatiše boravišne pristojbe

Na posljednjoj sjednici Vijeća Hrvatske turističke zajednice istaknut je zabrinjavajući podatak da turistički subjekti u zemlji duguju ukupno oko 38 milijuna kuna za boravišnu pristojbu. Kao najveći dužnici istaknuti su turistički subjekti iz Dalmacije. Među neplatišama daleko prednjači Splitsko-dalmatinska županija, a naglašen je i dug u Šibensko-kninskoj županiji koji je krajem listopada iznosio oko 4,2 milijuna kuna. Poslovni subjekti dužni su prema zakonu plaćati boravišnu pristojbu koju naplate u svojoj usluzi. Nedopustivo je da oni na svojim računima ustvari drže tuđi novac - kazao je Niko Bulić, direktor Glavnog ureda HTZ-a. Prema njegovim riječima, ni jedan od neplatiša boravišne pristojbe neće moći sudjelovati u dodjeli novca u modelima udruženog oglašavanja ...


TURIZAM

Turistički subjekti duguju boravišne pristojbe


Piše: Krešimir Gulin / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Činjenica je da u vrijeme opće nelikvidnosti i turistički subjekti u ratama plaćaju svoje obveze.

Treba imati razumijevanja

turisticaU vrijeme sveopće nelikvidnosti, i hotelijeri su izloženi strašno velikim potraživanjima. Stoga ne stoji u potpunosti teza ljudi iz Turističkih zajednica da smo mi u cijelosti naplatili boravišne pristojbe. I brojni domaći turoperatori dužni su hotelskim kućama.

Držim da nije dobro ići silom u naplatu, posebice prema partnerima s kojima surađujemo dugi niz godina.

U cijeloj toj priči mislim da bi i Turističke zajednice trebale imati više razumijevanja u naplati boravišne pristojbe - mišljenje je Gorana Zrilića, predsjednika uprave ‘Solarisa’, najvećega šibenskog hotelijera.

Povezani članci

Who's Online

We have 404 guests and no members online