Turistički subjekti duguju HTZ-u 28 milijuna kuna

turistiTuristički subjekti duguju 38 milijuna kuna Hrvatskoj turističkoj zajednici za boravišne pristojbe koje su ljetos naplatile turistima, no umjesto da novac proslijede HTZ-u, ta sredstva drže na svojim računima. Najveći dužnici su hotelijeri i iznajmljivači postelja u Dalmaciji. Prednjači Splitsko-dalmatinska županija s dugom od 14,4 milijuna kuna. Uvjerljivo najuredniji platiše su turistički subjekti u Istarskoj županiji, gdje je uplaćeno 99 posto prikupljenih pristojbi. Oni koji ne podmire dug, neće moći sudjelovati u dodjeli sredstava za udruženo oglašavanje, niti će se kvalificirati za dodjelu potpora za razvojne projekte svojih turističkih područja, poručuju iz HTZ-a ...


NOVAC ZA PROMOCIJU TURIZMA OSTA0 U BAZI, ČETIRI NAJJUŽNIJE ŽUPANIJE NAJVEĆI DUŽNICI


Dalmatinci ne daju HTZ-u 28 milijuna kuna


Piše: M. Šešo / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Turistički subjekti duguju 38 milijuna kuna Hrvatskoj turističkoj zajednici za boravišne pristojbe koje su ljetos naplatile turistima, no umjesto da novac proslijede HTZ-u, ta sredstva drže na svojim računima, rečeno je na sjednici Turističkog vijeća i Saboru HTZ-a.

Ovogodišnji dug za boravišne pristojbe je 30 milijuna kuna, dok je osam milijuna dugovanje iz 2008. Najveći dužnici su hotelijeri i iznajmljivači postelja u Dalmaciji.

Prednjači Splitsko-dalmatinska županija s dugom od 14,4 milijuna kuna, Zadarska županija treba platiti 6,7 milijuna kuna, Šibensko-kninska 4,2 milijuna kuna, a Dubrovačko-neretvanska 3,2 milijuna kuna.

- Uprave turističkih poduzeća nemaju pravo zadržavati naplaćenu pristojbu jer to po zakonu nije njihov prihod, nego ga sustav turističkih zajednica koristi za promicanje hrvatskog turizma - kaže Niko Bulić, direktor Glavnog ureda HTZ-a.

Uvjerljivo najuredniji platiše su turistički subjekti u Istarskoj županiji, gdje je uplaćeno 99 posto prikupljenih pristojbi. Tako će Istrijani biti među prvima koji će se kvalificirati za dodjelu sredstava za pripremu iduće sezone.

Dalmacija bi mogla zakasniti jer se lokalna turistička vijeća ponašaju oportuno, pa s najneurednijim platišama pregovaraju oko financijskih obveza.

Istodobno se nezakonito traži da Glavni ured HTZ-a omekša stavove i prolongira naplatu boravišnih pristojbi, premda su pravila jasna.

Naime, oni kojima ostaje otvoren dug, neće moći sudjelovati u dodjeli sredstava za udruženo oglašavanje, niti će se kvalificirati za dodjelu potpora za razvojne projekte svojih turističkih područja.

Povezani članci

Who's Online

We have 848 guests and no members online