Turizam: Jača promocija Hrvatske na specijaliziranim sajmovima

truizamHrvatska će se dogodine predstaviti na 76 inozemnih turističkih sajmova, šest više nego 2009. Budući da će se veći značaj nego dosad dati segmentima kampova i nautike, planiran je nastup na 13 specijaliziranih nautičkih i pet specijaliziranih kampinških sajmova. U vizualnom rješenju i dalje će se isticat isti logo, dugogodišnji slogan "Mediteran kakav je nekad bio". Kada procijeni da je riječ o važnom događaju, HTZ je spreman sufinancirati samostalne nastupe turističkih zajednica županija. HTZ najavljuje kako će i iduće godine dio prostora, po povoljnim uvjetima, iznajmljivati suizlagačima ...TURIZAM
 

Jača promocija na specijaliziranim sajmovima za kamping i nautiku


Hrvatska će se sljedeće godine predstaviti na 76 inozemnih turističkih sajmova, šest više nego 2009., s time da će se veći značaj dati specijaliziranim sajmovima za kamping i nautiku


Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik


truizamNovost je da će se naš turizam, u organizaciji Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ), prvi put od državnog osamostaljenja predstaviti na sajmu u Beogradu (potkraj veljače), dok ćemo na specijaliziranom kampinškom sajmu u Essenu (također kraj veljače) biti zemlja partner.

Prijedlog programa rada HTZ-a za 2010. godinu prihvatit će se idućeg tjedna na sjednici Turističkog vijeća. U prijedlogu, uz ostalo, stoji da će HTZ i dalje bit prisutan na najznačajnijim općim sajmovima, kao i da će se zadržati dosadašnji izgled i koncept hrvatskih štandova.

U vizualnom rješenju i dalje će se isticat isti logo, dugogodišnji slogan »Mediteran kakav je nekad bio«.

HTZ najavljuje kako će i iduće godine dio prostora, po povoljnim uvjetima, iznajmljivati suizlagačima.

Planira se nastup na 20 najjačih svjetskih sajmova s kojih u pravilu ne izostaje niti jedna jača receptivna država. U toj su skupini i berlinski ITB, londonski WTM, bečki Ferienmesse, madridski Fitur, münchenski Free, pariški Map...

Na najznačajnijim sajmovima Hrvatska se predstavlja posredstvom velikih izložbenih prostora od nekoliko stotina kvadrata dok su na štandovima uvijek istaknute četiri hrvatske regije.

S druge strane, iako se za specijalizirane sajmove zakupljuje manji prostor, takvi sajmovi također privlače brojnu klijentelu. Dogodine je planiran nastup na 13 specijaliziranih nautičkih sajmova i pet specijaliziranih kampinških sajmova (2009. je kampinška ponuda predstavljena tek na dva takva sajma).

Na općim nautičkim sajmovima istaknut će se četiri grupacije: ronioci, marine, iznajmljivači plovila i brodari. Povrh toga, ronilački turizam predstavit će se samostalno na četiri dodatna sajma.


nautika


Sljedeća kategorija sajamskih nastupa su opći turistički sajmovi s informativnim punktovima. Planira se nastup na 33 takva sajma, što je pet manje nego ove godine.

Riječ je o donekle manje važnim sajmovima pa se zakupljuje manji izložbeni prostor, do 50 kvadrata, gdje se izlaže opća turistička ponuda zemlje, bez istaknutih turističkih regija.

Kada procijeni da je riječ o važnom događaju, HTZ je spreman sufinancirati samostalne nastupe turističkih zajednica županija.

Planira se i niz serijskih prezentacija, 'road show', Hrvatske stranim agentima u inozemstvu. Organizatori su ino predstavništva HTZ-a s naglaskom na tržišta Austrije i Njemačke.

Takve su prezentacije u pravilu dobro posjećene. Agente se iscrpno upoznaje s novitetima u katalogu, cijenama, posebnim akcijama i slično.

S druge strane, zbog nešto lošijeg ovogodišnjeg interesa smanjen je broj poslovnih radionica, pa će ih se 2010. održat 34.

hvarPoslovne radionice, odnosno 'workshopovi' »Sell Croatia«, održavaju se od 2005., a dodatni će se interes pokušat potaknut smanjenjem kotizacije.

Preživjela je i manifestacija Hrvatski turistički dan što se u pravilu sastoji od konferencije za novinare, poslovne radionice za domaće i inozemne predstavnike gospodarstva te večere na kojoj se, uz bogat popratni glazbeno-scenski sadržaj, počasnim uzvanicima serviraju najbolje hrvatske delicije.

Večeri se organiziraju u prvorazrednim, najskupljim prostorima. Iduće godine planirano je 14 takvih manifestacija, uz ostalo u Tokiju, New Yorku i Tel Avivu.


Nacionalne prezentacije

Hrvatska turistička zajednica pojavljuje se kao zakupac izložbenog prostora na 76 turističkih sajmova i to na sljedeće načine:

a) nacionalne prezentacije s istaknutim turističkim regijama (20 sajmova),

b) nastupi u samostalnoj organizaciji ili suradnji s udrugama na specijaliziranim sajmovima (18 sajmova):

- opći nautički i ronilački sajmovi (13 sajmova),
- kampinški sajmovi (pet sajmova),

c) opći turistički sajmovi s informativnim punktovima (38 sajmova):

- nastupi s informativnim punktovima (33 sajmova),
Ostali sajmovi u organizaciji Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (pet sajmova)

 

Povezani članci

Who's Online

We have 226 guests and one member online

  • admin