Internet postaje sve važniji medij za promociju turističke ponude

internet u turizmuUnatoč teškoj ekonomskoj situaciji u cijelom svijetu, čini se da je Hrvatska ove godine uspjela privući nove posjetitelje na svoja turistička odredišta. Strani se turisti okreću internetu kao glavnom izvoru informacija. O tome svjedoči i podatak o više od 44 posto ispitanika koji su prve informacije o ponudi hrvatskog turizma pronašli upravo na webu, dok je tek nešto više od 15 posto turista informacije o Hrvatskoj potražilo u nekoj od putničkih agencija. Prirodne ljepote Hrvatske bile su glavni razlog za 53 posto turista koji su odabrali našu zemlju za ljetovanje, dok ih je 24 posto navelo dobru zabavu kao razlog posjeta. Za devet posto gostiju razlog odabira Hrvatske leži u niskim cijenama i dobrim mogućnostima kupovanja ...


TURIZAM


Čak 44 posto stranaca informacije o Hrvatskoj pronašli na internetu


Internet postaje sve važniji medij za promociju turističke ponude. Prirodne ljepote Hrvatske bile su glavni razlog za 53 posto turista koji su odabrali našu zemlju za ljetovanje, dok ih 24 posto kao razlog dolaska navodi dobru zabavu


Piše: Marinko Petković / Vjesnik
Izvor:  Vjesnik


Unatoč teškoj ekonomskoj situaciji u cijelom svijetu, čini se da je Hrvatska ove godine uspjela privući nove posjetitelje na svoja turistička odredišta. Prema rezultatima istraživanja koje je provela Visa, 48 posto ispitanika prvi put je boravilo u Hrvatskoj, dok ih je istodobno njih 37 posto izjavilo da su uživali tijekom prijašnjih posjeta našoj zemlji pa su se odlučili vratiti i ove godine.

Većina ispitanih gostiju (78 posto) rekla je da su u Hrvatsku putovali u vlastitom aranžmanu, a ostalih 22 posto koristilo se uslugama putničke agencije.

Strani se turisti okreću internetu kao glavnom izvoru informacija. O tome svjedoči i podatak o više od 44 posto ispitanika koji su prve informacije o ponudi hrvatskog turizma pronašli upravo na webu, dok je tek nešto više od 15 posto turista informacije o Hrvatskoj potražilo u nekoj od putničkih agencija.

Istraživanje je također pokazalo da gotovo 40 posto turista karticom plaća putovanje u Hrvatsku, od toga je 16 posto svih uplata ili 40 posto uplata putem kartica izvršeno upravo Visom.

Rezultati istraživanja ukazuju na silazni trend putovanja automobilom do Hrvatske budući da se 32 posto ispitanika odlučilo za takav način dolaska. Usporedbe radi, u sličnom istraživanju među stranim turistima, koje je Visa provela 2006., 43 posto ispitanika odabralo je automobil kao prijevozno sredstvo kojim će doći u Hrvatsku.

Putovanje zrakoplovom ostao je omiljeni način putovanja i za njega se odlučilo 38 posto ispitanika. Kad stignu u Hrvatsku, velika većina odsjeda u privatnom smještaju (gotovo 44 posto) ili u hotelima (više od 30 posto), a ukupno ih 25 posto za smještaj plaća karticom. Pritom 11 posto svih ispitanika smještaj plaća Visa karticama, što je udjel od 43 posto u ukupnom plaćanju putem kartica.

Pokazalo se i da uvriježeno mišljenje kako neki turisti donose hranu sa sobom u Hrvatsku, nije točno. Tek nešto više od šest posto ispitanika donosi hranu iz svojih domova, dok većina turista kupuje namirnice u lokalnim trgovinama (više od 53 posto) ili jede u restoranima (više od 30 posto).

Iako gotovinsko plaćanje još predvodi u plaćanju hrane (81 posto), 19 posto turista plaća karticama, a 43 posto od njih koristi Visu. Strani turisti najviše vole kupovati u malim trgovinama što potvrđuje više od 55 posto ispitanika, koji između velikih trgovačkih centara i malih trgovina odabiru upravo male. No, njih 17 posto ipak kupuje u trgovačkim centrima.

Istraživanje je provedeno u Zagrebu, Zadru, Splitu i Dubrovniku u prvom redu zbog popularnosti tih destinacija među stranim turistima.


Zašto su odabrali Hrvatsku

Velika većina od gotovo 84 posto ispitanika došla je iz zemalja Europske unije. Prirodne ljepote Hrvatske bile su glavni razlog za 53 posto turista koji su odabrali našu zemlju za ljetovanje, dok ih je 24 posto navelo dobru zabavu kao razlog posjeta.

Za devet posto gostiju razlog odabira Hrvatske leži u niskim cijenama i dobrim mogućnostima kupovanja. Veliki broj stranih turista posjetio je Hrvatsku s prijateljima (gotovo 55 posto), dok je 30 posto ispitanika bilo na odmoru zajedno s obitelji.


Prvi čarter iz Innsbrucka, Englezi uvode desetodnevne ture

Od sljedeće godine iz Innsbrucka kreće prvi organizirani čarter prema Malom Lošinju koji će dodatno povezati dvije države, dok dva najjača britanska turoperatora, Thomson i Thomas Cook, kane povećati broj paket-aranžmana u trajanju od deset i jedanaest dana.

Da polako izumiru klasični dvotjedni aranžmani, vidljivo je iz podatka da su desetodnevne ture ove godine rasle po stopi od 64 posto u odnosu na godinu prije.

Povezani članci

Who's Online

We have 198 guests and no members online