Obiteljski smještaj postaje nositelj turizma

Od 52 milijuna turističkih noćenja zabilježenih u Hrvatskoj ove godine, oko 25 posto je ostvario obiteljski smještaj, što je na razini uspješne 2008. godine. Predsjednik Udruge iznajmljivača obiteljskog smještaja pri HGK-u Nedo Pinezić, napominje da će obiteljski smještaj i ove godine ostvariti trećinu hrvatskog turističkog prihoda, što govori da taj segment naše turističke ponude postaje istinski brend hrvatskog turizma. Često čujemo tvrdnju da se samo od amaterskog bavljenja turizmom ne može živjeti, ali ta dopunska zarada omogućava da u Hrvatskoj lakše živi 400.000 ljudi. Od gotovo milijun legalnih turističkih ležajeva u Hrvatskoj u privatnom smještaju je oko 450.000, i to velikim dijelom u kategoriji s tri i četiri zvjezdice. Obiteljski smještaj u našoj zemlji tako ide tragom te djelatnosti u Austriji, Švicarskoj i Sloveniji, gdje su obiteljski pansioni glavni nositelji turističke industrije, koja uza se pritom veže niz drugih djelatnosti, od proizvodnje hrane do izrade suvenira te pružanja različitih usluga ..


Obiteljski smještaj postaje nositelj turizma

 
Od gotovo milijun legalnih turističkih ležajeva u Hrvatskoj, u privatnom smještaju je oko 450.000, i to velikim dijelom u kategoriji s tri i četiri zvjezdice

 
Piše: Damir Herceg / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

 
Obiteljski smještaj u našoj zemlji ide tragom te djelatnosti u Austriji, Švicarskoj i Sloveniji, gdje su obiteljski pansioni glavni nositelji turističke industrije, koja uza se pritom veže niz drugih djelatnosti, od proizvodnje hrane do izrade suvenira te pružanja različitih usluga ...

Austrija na godinu od turizma zaradi 12 milijardi eura, a glavnu snagu turističke ponude te zemlje čine upravo obiteljski pansioni i manji hoteli. Austrijska država zadnjih nekoliko desetljeća povoljnim kreditima i nizom pogodnosti pridonosi snažnom razvoju turizma po mjeri stanovnika pojedinih područja.
 

"Kvarner family" sustav kvalitete
 
U Primorsko-goranskoj županiji ima 70.000 legalnih postelja u obiteljskom smještaju, a županijske vlasti sada rade na projektu brendiranja tog dijela turističke ponude, odnosno uključivanja u sustav kvalitete pod imenom "Kvarner family".
 
Tim će projektom u prvom trenutku biti obuhvaćeno između 3000 i 4000 obitelji koje se bave iznajmljivanjem soba i apartmana, a da bi iznajmljivač ušao u "Kvarner family", nije dovoljno da nudi samo kvalitetan ležaj, nego se traži i posebnost, pružanje raznih vrsta usluga.
 

Projekt organiziranja obiteljskog smještaja
 
U projektu "Kvarner family" riječ je o više kategorija ponude: "Kvarner family - more", "Kvarner family - selo", "Kvarner family - brda", a slijede kultura, zdravlje, jezera, sport i rekreacija te ekologija i "Kvarner family - elite".
 
Riječ je o pilot-projektu koji bi trebao obiteljski smještaj Kvarnera i Gorskoga kotara učiniti prepoznatljivim na sve zahtjevnijem turističkom tržištu, na kojem odavno više ne prolaze "garaže-apartmani", a taj projekt mogao bi postati uzor organiziranja obiteljskog smještaja u cijeloj Hrvatskoj.
 
Doduše, Istarska županija je već ranije osmislila projekt "Domus Bonus", koji se odnosi na elitni turizam, dok je "Kvarner family" u službi masovnog turizma.
 

PGŽ: Lani od obiteljskog smješta milijarda kuna
 
Predsjednik Udruge iznajmljivača obiteljskog smještaja pri HGK-u Nedo Pinezić kaže da je Primorsko-goranska županija prva u Hrvatskoj napravila analizu obiteljskog smještaja prema kojoj je ta djelatnost u županijsko gospodarstvo neposredno unijela milijardu kuna u 2008. godini, od čega je 600 milijuna kuna donijelo iznajmljivanje ležajeva, a ostalo je došlo kroz prodaju hrane, goriva i usluga.

Povezani članci

Who's Online

We have 224 guests and no members online