Nautički turizam - najelitniji segment naše ponude

U posljednjih 10 godina u Hrvatskoj je sagrađeno oko 500 vezova, što je više nego malo u odnosu na potražnju. U 51 hrvatskoj marini ima oko 17.000 vezova, s tim da u većini njih postoje poduže liste čekanja za stalni vez. Taj najelitniji segment naše turističke ponude i ove godine bilježi dobre rezultate, posebice nakon 15. kolovoza. U hrvatskom turizmu najdulje traje sezona za nautičare, i to od travnja do listopada. Najimućnijoj nautičkoj klijenteli najdraže je krstariti našim morem u rujnu i listopadu, kada je još toplo, a vrijeme sunčano, ali tada više nema gužve na moru. Ovog ljeta na našem moru slabije poslovne rezultate zabilježili su iznajmitelji brodova (čarteraši), a upućeni tvrde kako je glavni krivac za to prezasićenost tržišta, a ne globalna recesija ...


TURIZAM
 
Nautičari će Hrvatskoj donositi više od 1,5 milijardi eura
 

Odlični ovogodišnji rezultati potaknuli nova ulaganja. Plan je da se u idućih 10 godina udvostruči sadašnji prihod. Hrvatska će za ostvarenje tog cilja napraviti 15.000 novih vezova i sagraditi 15 novih marina, otkriva državni tajnik za more Branko Bačić
 

 Piše: Damir Herceg / Vjesnik
 Izvor: Vjesnik

 

Hrvatski je nautički turizam lani ostvario 840 milijuna eura prihoda, što je više od 10 posto cjelokupnoga hrvatskog prihoda od turizma. Taj najelitniji segment naše turističke ponude i ove godine bilježi dobre rezultate, posebice nakon 15. kolovoza, od kada je dotadašnji pad prihoda nautičkog turizma od četiri posto prerastao u plus od gotovo osam posto.


 
Kako je početkom ovog tjedna u Opatiji izjavio državni tajnik za more Branko Bačić, cilj je da se prihod od nautičkog turizma udvostruči u idućih 10 godina, za što je potrebno osigurati 15.000 novih vezova. Od tog broja 5000 vezova bilo bi sagrađeno u 15 novih marina.
 
Da ta naša ovogodišnja dobra nautička žetva nije slučajna, svjedoči i to da je u poboljšanje kvalitete smještaja u 51 našoj marini ove godine uloženo 120 milijuna kuna, a sezonu smo dočekali i sa 140 novih vezova, od kojih 110 u ACI-jevim marinama.
 
Kako nam je rekao potpredsjednik Udruge hrvatskih marina Krešimir Žic, u posljednjih 10 godina u Hrvatskoj je sagrađeno oko 500 vezova, što je više nego malo u odnosu na potražnju.
 
U nautičkom turizmu je vođenje statistike o broju noćenja i gostiju poprilično slab pokazatelj financijskih prihoda, jer, bez namjere da ikoga uvrijedimo, jedan bogati nautičar troši osjetno više nego, primjerice, desetak zaljubljenika u plovidbu koji su unajmili jedrilicu. Oko 65 posto stranih nautičara koji plove našim morem je visokoobrazovano, a imaju plaću višu od 3000 eura.
 
To govori da je naša nautička ponuda odavno u Europskoj uniji, a strani nautičari rijetko imaju primjedbu na povećanje cijena nautičkih usluga.
 
Ovog ljeta na našem moru slabije poslovne rezultate bilježe iznajmitelji brodova (čarteraši), a upućeni tvrde kako je glavni krivac za to prezasićenost tržišta, a ne globalna recesija.
 
Naime, trenutačno u Hrvatskoj posluje više od 800 čarterskih tvrtki, većina s tri do četiri broda, koje, da bi preživjele, smanjuju cijenu najma broda i za 60 posto, što se pokazalo pogubnim za cijelu čarterašku branšu.
 
Već nekoliko godina turistima je isplativije godišnji odmor provesti na jedrilici nego u hotelskoj sobi ili apartmanu.
 
Predviđanja da će mnogi nautičari napustiti hrvatske marine zbog toga što stalno povisuju cijene veza, ne obistinjuju se zato što su turske i grčke marine predaleko, iako je u nekima od njih smještaj jeftiniji nego u našim marinama. Uz to, plovidba uz tursku grčku obalu nije ni izdaleka tako atraktivna kao plovidba našim morem.
 

Ovaj mjesec na Jadran stižu najbogatiji nautičari
 
U hrvatskom turizmu najdulje traje sezona za nautičare, i to od travnja do listopada. Najimućnijoj nautičkoj klijenteli najdraže je krstariti našim morem u rujnu i listopadu, kada je još toplo, a vrijeme sunčano, ali tada više nema gužve na moru.
 
Tako će idućih dana, nakon završetka Filmskog festivala u Veneciji, velik broj bogatih i slavnih krenuti na svojim megajahtama na plovidbu našim morem. To znači da ćemo u posezoni dobiti i najbogatije nautičke goste.
 

Za jedan vez čeka po 150 brodica
 
U 51 hrvatskoj marini ima oko 17.000 vezova, s tim da u većini njih postoje poduže liste čekanja za stalni vez. Primjerice, u Puntu na Krku vez čeka 150 brodova, što govori da je u našem nautičkom turizmu veća potražnja od ponude.
 
Naše marine ponajprije žive od prodaje stalnog veza te godišnje povisuju cijenu usluge od pet do 15 posto. U njihovu godišnjem prihodu brodovi u tranzitu sudjeluju u malom postotku. Inače, strani nautičari naše marine ocjenjuju boljima od grčkih i turskih, a djelomice i od talijanskih.
 

Svaki dan potroše barem 100 eura
 
Najveći hrvatski lanac marina ACI je u prvih sedam mjeseci ove godine ostvario poslovni prihod od 95 milijuna kuna, što znači bruto dobit od 15 milijuna kuna.
 
ACI je u protekle tri godine u podizanje kvalitete usluge u svojoj 21 marini potrošio oko 100 milijuna kuna, ponajprije na povećanje kapaciteta, zamjenu pontona i električnih instalacija te na preuređenje sanitarnih čvorova.
 
Nautički gost u Hrvatskoj u prosjeku na dan troši 100 eura, dok ostali gosti troše oko 55 eura.

Povezani članci

Who's Online

We have 585 guests and no members online