Treći 'Mosor Grebbening' domaćinima

Ovoga vikenda održan je 3. po redu "Mosor Grebbening" na relaciji Sitno Gornje-Mosor-Omiš. Druga utrka Hrvatske treking lige koja obuhvaća serijal od 7 planinarskih maratona koje se održavaju na najljepšim planinama i prirodnim predjelima Hrvatske ovog puta je imala cilj na omiškoj gradskoj plaži. Tako je predviđena staza popularno nazvana light za ljubitelje prirode i rekreativce obuhvaćala put od 20 km, a ona malo teža za profesionalce 38 kilometara. Zanimljivo je kako su ove godine najbrži bili domaći natjecatelji, iako su se natjecali prvi put ...

OMIŠ
TRADICIONALNI PLANINARSKI MARATON


Treći 'Mosor Grebbening' domaćinima


Piše: Nikolina Tomasović / EPEHA
Izvor: Slobodna Dalmacija


Posebnost ove pustolovne aktivnosti je što staza nije označena i mijenja se iz godine u godinu, tako da se od natjecatelja traži poznavanje korištenja kompasa i čitanje karte, a postavljene su i kontrolne točke koje je obvezno proći po zadanom redoslijedu.

Pobjednici Mosor Grebbeninga

Dragomir Ćović, Ante Pešić i Ivo Pešić (Golub), najuspješniji sudionici 'Mosor Grebbeninga' na pobjedničkom postolju

Da je interes za ovakve manifestacije velik potvrđuje i broj od 160 prijavljenih natjecatelja iz cijele Hrvatske, a i susjedne Slovenije i BIH, koji je svake godine sve veći, no zbog loših vremenskih uvjeta startalo je njih 130.

Zanimljivo je kako su ove godine najbrži bili domaći natjecatelji, iako su se natjecali prvi put. Najbrži na kratkoj light stazi je bio Ante Pešić iz Omiša, 3 sata i 41 minutu, a njegov brat Ivo (Golub) bio je drugoplasirani sa svega četrdesetak minuta zaostatka.

- Mi živimo u Borku, pa treniramo svaki dan na putu do kuće - našalila su se braća, budući da su bez većih priprema svladali light stazu.

Najbolji na ultra, odnosno dugoj stazi bio je Gaćanin Dragomir Ćović (Bili) s vremenom od 6 sati 50 minuta i 52 stotinke, dok je drugoplasirani Zagrepčanin Ivan Mučnjak zaostao samo sedam stotinki.

Uzbudljive utrke i veliko zanimanje natjecatelja potaknutu su Klub pustolovnih sportova "Stampedo" te Jagodu Malbašu da i dogodine ponovno organiziraju susret, no to svakako ne bi bilo dovoljno bez pomoći dosadašnjih sponzora, Grada Omiša, Turističke zajednice, te Splitsko-dalmatinske županije.