Crni naš Roko i lipa Mare

resortcrni Roko"Era cementnih stupića je završila, a na Jadran su uprkos recesiji i kaotičnoj državi ušli - veliki igrači" - piše Jurica Pavičić u subotnjem Jutarnjem Listu u članku "Ne dirajte mi Maru i crnog Roka" na kojeg (a pogotovo nama dugoraćanima) vrijedi skrenuti pažnju, ako ga nisu već pročitali. Splićo na "privremenom radu" u Zagrebu u njemu kao piše o simpatičnim reklamama kojima su junaci Crni Roko, šefica Mare i ostala ekipa fiktivne dalmatinske mlade turističke agencije koja posal vodi iz T-Com "garaže" i "cimentaje more" uz klapsku pismu... Reklamu na stranu, pravi "heroji" Pavičićevog članka su naši političari koji su spremni za "30-ak srebrnjaka" rasprodati uz vodu jedinu dragocjenost koju još imamo - obalni prostor ...

CRNI NAŠ ROKO

Crni naš Roko i lipa Mare

Piše: Mladen Banović
Slike: Arhiva Dugirat.com i KorenatPoint.com

Crni Roko iz reklame

"A kako to izgleda kad su ti veliki igrači posrijedi, saznali smo ovih dana" - piše Pavičić u tekstu kojeg u cijelosti možete pročitati ovdje - http://www.jutarnji.hr/komentari/kolumne/clanak/art-2009,6,27,pavicic_kolumna,167653.jl .

 

"Saznali smo zahvaljujući činjenici što se u Dubrovniku, najzamamnijem od svih jadranskih tolkienovih prstena, promijenila vlast. A kako se promijenila vlast, doznalo se i za enormne kvadrate prostora na brdu Srđ što ga je izraelski investitor kupio od Grada Dubrovnika da okrupni zemljišni posjed. Na tom komadu kamenjara - rečeno nam je - trebao je niknuti golf.

Dubrovnik sa Srđa


Developerski planovi

No, oni koji su govorili o golfu “propustili” su spomenuti uzgred i “sitnicu” za koju je hrvatska javnost doznala iz web oglasa. Iz tog oglasa - čitamo u Jutarnjem, razotkriva se jedna druga zbilja, toliko nadrealno pretjerana da je nisam sposoban niti prepričati, nego samo citirati izvor.

Po oglasu Lloyd’s Property Investmentsa, na Srđu bi trebalo niknuti ništa manje nego, pazi sad: “19 ultra luksuznih vila okruženih vrtovima, zatim 82 super luksuzne vile, 70 ultra raskošnih vila, 105 deluxe vila, te 144 ultra luksuzna apartmana čiji bi interijer osmislio svjetski poznati dizajner Giorgio Armani.

Predviđena je i izgradnja 264 raskošna stana dizajnirana po Porsche dizajnu, te butique hotel u kategoriji plus pet zvjezdica
”.


Posao čeka Tajlanđane

sobaricaKad čovjek vidi ovaj originalni prinos “održivom razvoju”, jasno shvati dvije stvari.

Prvo, da zakon o golfu nikad nije bio zakon o golfu, nego zakon u prevarantskoj, podmukloj eksproprijaciji kojem je cilj da tvrdoglave Gubece i Ivaniće slomi i podčini “de luxe apartmanima”.

Drugo, shvati da svaki Roko i svaka Mare na svijetu nikad neće moći sjebati Jadran onako kako će to napraviti krupni kapital pod ruku s prošupljenom, potkupljenom državom, a zaposlenici ovih “de luxe vila” bit će kao tajlandska služinčad koja će rađati novu tajlandsku služinčad... "

Izvor: Jutarnji List


 

Pustimo na trenutak Dubrovnik i vratimo se malo u ove naše krajeve! I ovdje "nam" se planira puno toga od developerskih "dobara" u skore vrijeme napraviti

Korenat Point Resort


No ovdje je situacija sasvim drukčija.

Kompleks na kojem bi se gradilo novo hotelsko-turističko naselje dobijen je na javnom natječaju, novac je uredno plaćen, radnicima bivše tvornice plaćena su sva dugovanja, neki su i zadržani u novostvorenoj tvrtci "Projekt Uvala", iako u daleko, daleko manjem broju nego što je bilo najavljivano (100-injak radnika).

hotel i marina
Mašta crta svašta ...


Na prvi pogled najfriškiji Dubrovački "slučaj" i ova naša prenamjena industrijskog prostora u turističke svrhe nemaju baš neke sličnosti. Tamo lokalni moćnici pogoduju bogatom investitoru i za smješnu cijenu prodaju hektare zemljišta, a ovdje je investitor sve lipo po javnom natječaju kupio i poplaćao sve što je trebao.


Prostor tzv. "javnog dobra"

I bili biste u pravu, ovaj članak doista ne bi imao smisla da ovdje nema još jedne nerješene "sitnice" - prostora tzv. "javnog dobra" koji je još uvijek samo predmet nerješenog sudskog spora.

Korenat Point ResortPitanje zakonskog vlasnika tog prostora moglo bi odrediti mnogo toga u planovima za razvoj Dugog Rata, pogotovo njegovih javnih, kulturnih i sportskih sadržaja, ali samo ako Općina Dugi Rat, i ako se sudski spor riješi u korist države, uspije u Zagrebu izlobirati prepuštanje ovog ključnog prostora lokalnoj zajednici, dakle Općini Dugi Rat.

Ako se sudski spor riješi u korist države, valja nam svima, a pogotovo civilnom društvu, mještanima, biti zaintersiran i potruditi se biti informiran o svim detaljima eventualnih razgovora i dogovora s investitorom, koji bez "okrupnjavanja" prostora ne može realizirati "Korenat Point Resort" kakav je najavljen u promotivnim materijalima.

Nažalost, iskustvo drugih nas uči da će se u tom slučaju itekako pokušavati igrati razne igre i "igrice", u kojima će možda netko nešto i "dobiti", ali će u takvom razvoju događaja siguran gubitnik biti Dugi Rat i naši mještani.
'Prekrasno priobalno naselje'

korenat poitn resort"Prekrasno priobalno naselje je idealno smješteno za istraživanje Srednje Dalmacije kroz cijelu godinu. Korenat Point je savršeno smješten za istraživanje razvedene obale i jednodnevne izlete na otoke. Očekuje se da će turisti smješteni u marini, hotelu i naselju, postati dio programa aktivnosti."

Naselje će se nalaziti u srcu ove užurbane zajednice, s panoramskim pogledom na Jadran od 220 stupnjeva, a i većina apartmana će imati zapanjujući pogled na Jadran.

Turističko naselje će se izgraditi u četiri faze, a sastojati će se od:

Penthouse - dvoetažnih apartmana
Trosobnih apartmana
Dvosobnih apartmana
Jednosobnih apartmana
Kompaktnih jednosobnih apartmana
Gradskih kuća"
Gore je riječ, naravno, o novom "turističkom naselju" investitora Landmark Property management, koje će niknuti na području bivše tvornice u Dugom Ratu.

Gornji citati su preuzeti s njihove internet stranice -  http://www.korenatpoint.com.


Nažalost, daleko smo još od realizacije prenamjene ovog prostora koji još nije ni poravnat u potpunosti, a s čišćenjem (i dekontaminacijom!) se još nije ni počelo.

Fale elaborati, planovi, detaljni urbanistički, izvedbeni... a za zemljište trećina budućeg kompleksa još se vodi sudski spor kojem se još ne vidi kraj...

Naravno, tu su i naše "lokalne specifičnosti": neizvjestan rok realizacije kanalizacije na području Dugog Rata, trenutno (a u prošlosti pgootovo) poprilično neefikasna lokalna uprava bez jasnog cilja i vizije budućnosti Dugog Rata (pogotovo u "mixed" zoni), ali koja je puna "sitnih" interesa, pa čak i mogućih primjera sukoba interesa...

Dugi Rat


A posla ima ko u priči! Osim već navedenog, treba već sad početi konkretno raditi na tome kako "pet zvijezdica" uklopiti u vizure mjesta od "dvije zvijezdice", trebati će komunalno još bolje urediti mjesto, srediti fasade zgrada i kuća, bolje se brinuti o okućnicama, urediti ulice, "izmisliti" još zelenih zona, parkova, svugdje gdje se to može napraviti kvartovska igrališta,... i konstantno gnjaviti državu da se napokon krene sa sređivanje papirologije i otkupom zemljišta za "fantomsku" četverotračnu brzu cestu poviše naših malih mjesta.

Sve to u svijetlu (ili mraku?) ove globalne financijske krize, koja je posebno dobro uzdrmala "developere" poput Landmarka, te uz propast Landesbanki banke (jednog od osnivača Landmarka Prop. Mgm.), i sve težu dostupnost novca (kredita) na tržištima kapitala za projekte ovakvog tipa (investitor govori o ulaganju 200 milijuna eura) baca puno neizvijesnosti, pregršt pitanja bez jasnog odgovora i opravdane sumnje u skoru uspješnu realizaciju ovog "Korenat Point Resort" projekta. 

Povezani članci

Who's Online

We have 156 guests and no members online