Kontakt-Policajac opet na usluzi dugoraćanima

policija u zajednicipolicija u zajedniciKako saznajemo iz Policijske postaje Omiš, i ove godine, točnije od 1. lipnja na području Općine Dugi Rat djelovat će kontakt-policajac, koji će tijekom ljetnih mjeseci biti na usluzi građanima i turistima ove Opčine. Kontakt-policajac Stanko Miljak biti će tako na usluzi nezadovoljnim građanima koji mu se mogu direktno obratiti u prostorijama Općine Dugi Rat ili putem mobitela 091 160 99 69, a od njega će dobiti pravovremene informacije, pomoć i objašnjenja ...

POLICIJA U ZAJEDNICI

Piše: Davor Grgat


kontakt-policajacSve o kontakt policajcima

Građani u plavim odorama više ne vide samo osobe koje će ih legitimirati i kazniti, nego i nekog tko im ulijeva osjećaj sigurnosti i pomaže kad je potrebno

Piše: Boris Jagačić / Zastita.info
Izvor: Zastita.info


Projekt "Policija u zajednici"
započet 2003. godine dio je reforme kojim se hrvatska policija usklađuje sa zapadnoeuropskim standardima. Ministarstvo unutarnjih poslova ovim je projektom ujedno željelo približiti policiju građanima i zadobiti njihovo povjerenje.

kontakt policajacKoliko je u tome uspjelo, svaki će građanin procijeniti sam za sebe, no činjenica je da je svojevrsna barijera između uniformiranih osoba i civila pomaknuta, ako već ne i probijena, pa građani više ne vide u plavim odorama samo osobe koje će ih legitimirati i udijeliti im kazne ili nekako drugačije represivno djelovati prema njima (kako je to bio običaj u PP Omiš za službovanja bivšeg upravnika, op.ur.), već nekog tko ulijeva osjećaj sigurnosti te pruža pomoć kad je to potrebno.

Vraćanjem povjerenja kod građana policija doista lakše dolazi do informacija. Kontakt-policajci tako osim što pomažu u rješavanju problema građana na području gdje oni žive, prikupljaju informacije koje znaju pomoći i kod rješavanja važnijih slučajeva.

policajac"Kvartovski" policajac na području svog rada poznaje većinu stanovnika što mu naposljetku olakšava posao, jer za većinu njih zna čime se bave i koji su od njih "problematični". Zato su kontakt-policajci, između ostalog, i prva adresa na kojoj se provjerava osoba koja zatraži dozvolu za nošenje oružja i upravo oni prvi o njoj daju svoj sud odnosno (ne)preporuku.

Iako u početku ovog programa radno mjesto kontakt-policajca nije bilo posve definirano, baš kao ni koeficijenti plaće, što je moglo izazvati određeno nezadovoljstvo prvih kontakt-policajaca, sve bi to u međuvremenu trebalo biti sređeno.

Svoje radno mjesto kontakt-policajci opisuju kao "manje stresno, s mogućnošću osobnog angažmana". Radi se pet dana u tjednu i to u smjenama, od 7 do 15 ili od 14 do 22 sata, a kada se izvode posebni zadaci ili provode neke akcije, radi se i po noći (npr. kontrole kretanja maloljetnika i provjera zabrane točenja alkoholnih pića,..).

stolica u moru

Iako u našim primorskim mjestima izgredi baš i nisu česti, dogodi se pokoji slučaj obiteljskog nasilja, provale, a većina postupanja otpada kontrolu maloljetnika koji nerjetko šaraju pročelja zgrada, uništavaju sadnice i demoliraju klupe po parkovima, te se konstantno bjesomučno voze kroz pješačku zonu, posebice ljeti, kada naša mala mjesta vrve skuterima...

pješačke zone vrve skuterima

Dobar kontakt-policajac itekako pazi na anonimnost svojih izvora, kojima jamči sigurnost i diskreciju, a radi što bolje komunikacije nekima od njih moguće se je obratiti i putem e-maila, a mještani bi trebali znati njegovi broj mobitela.

park je moj

Mještani u "plavim bluzama" više ne bi trebali gledati samo osobe koje će ih samo legitimirati i kazniti samo zbog bolje "statistike", nego i nekog tko im ulijeva osjećaj sigurnosti i pomaže kad je potrebno.

Šteta samo što na ulice Općine Dugi Rat kontakt-policajac stiže tek početkom ljeta, a s posljednjim gostima odlazi i on u Omiš i nema ga sve do iduće sezone.


park je moj

Povezani članci

Who's Online

We have 709 guests and no members online