Tone građevinske šute prekrivaju plažu u Bajnicama

ilegalni lukobrannasipavanje obale otpadomTone građevinskog materijala nasipaju se na obali u Bajnicama i premda ja sve prijavljeno mjerodavnim institucijama, nasipavanje se i dalje nastavlja! Početak ovog bezočnog ekocida datira još od prije 20 godina, kad su prvi kamioni počeli obalu zatrpavati građevinskim šutom, zemljom i smećem. S vremenom, gomile su postajale sve veće, a nakon 20 godina na tom su mjestu iskrcane tisuće tona materijala. Ogorčenje zbog tog čina ne skrivaju mještani, a među njima je i Domagoj Vuković, aktulni  donačelnik Općine. Sa svojeg prozora svakodnevno gleda brojne kamione s materijalom i nemoćno sliježe ramenima ...

EKOCID

OGORČENI MJEŠTANI BAJNICA NE ZNAJU KAKO ZAUSTAVITI KAMIONE S OTPADOM

Tone građevinske šute prekrivaju biserne plaže

Sumnja se da tone zemlje i građevinskog materijala dolaze s gradilišta u Spartu, ali dokaza nema

Piše: Odjana Koharević / Slobodna Dalmacija
Foto: Vlado Dugandžić / Cropix
Izvor: Slobodna Dalmacija

Nasipavanje obale otpadom

- Pogledajte ovo more. nekada smo imali 15 metara čistog mora, prekrasnog šljunka, a danas se ne mogu okupati pred svojom kućom - žalosno će Vuković. Stoga se i obratio javnosti u ime svih nezadovoljnih mještana.


Nitko ništa ne zna

LukobranTko dovozi materijal, nitko ne zna. Po mjestu se govori da kamioni stižu s nekoliko gradilišta u Splitu, no nitko ne zna odakle su. A još gore, ni kad će prestati.

Nasipavanje obale ne smeta samo mještanima Bajnica, nego i stanovnicima obližnjih Mutograsa i Podstrane, jer štetu od nasipavanja vide i u svojem moru koje je, kako kažu, izgubilo nekadašnju čistoću.

I dok gledaju kako se svakodnevno uništava pomorsko dobro, mještani se ipak nadaju da će netko zaustaviti ovaj ekocid.


Prijava nepoznatom počinitelju

nasipanje moraMinistarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša izdalo je još u veljači rješenje da nepoznati počinitelj mora prekinuti radove, no budući daje počinitelj nepoznat, to rješenje nije provedeno do današnjeg dana.

 

 

nasipanje
nasip na Bajnicama

Povezani članci

Who's Online

We have 296 guests and no members online