Općinari dragi, a Mali Rat?

Mali RatMali RatU posljednje vrijeme sam često razgovarao s brojnim mještanima mjesta u kojem živim, Malog Rata, i to na razne teme, ali bi se sada usudio savjetovati susjedima da im je u ovo predizborno vrijeme poželjno pronaći stranku ili listu koja će zagristi u ovaj gorki maloratski razvojni kolač i u njemu barem djelomično prepoznati Mali Rat, a mi aktivnosti iz programa rada koje bi mogle rješiti neke naše goruće probleme u našem sve većem mjestu u naredne četiri godine... A problema je ko u priči. Rijetko koga ljeti osim malobrojnih turista možete vidjeti na nekad čuvenoj i rado posjećenoj maloratskoj plaži. - Zašto?, pitaju se samo neupućeni, a odgovor se krije u vrlo vidljivoj činjenici - da danas skoro nitko ne posvećuje pažnju ovom dragocjenom objektu, a kamoli da ga održavaju, a uz to, oni koji su pokupovali dio zemljišta uz cestu, nisu imuni ni da se 'prošire' na dio uz samo more, pa su tako prisvojili i dio plaže. Nečuveno! E da je samo to ...

SVAKODNEVNE MALORATSKE BRIGE

Općinari, a Mali Rat?

Piše: Davor Grgat

Štovani korisnici i čitatelji ovog Portala!

U najboljoj namjeri da ukažem na brojne problemenepravilnosti i nedostatke u i oko Maloga Rata, čiji sam stanovnik, vjerujem da će se mnogi prepoznati, pa i slično reagirati za svoja mala mista. 

Mali Rat

Želja mi je da u svemu ovome što vjernije opišem život obična čovjeka, kako vozača tako i pješaka, ali i težnja da se ovim tekstom ukaže na brojne negativnosti, pa samim tim i da život ide dalje, ali u boljem i pozitivnijem smislu.

Sve ovo pišem kao dobronamjerni čovjek – pješak, ali ne zaobilazeći ni promet, koji je ovdje iz dana u dan sve intenzivniji, i koji prijeti svojim neprocjenjivim posljedicama. 

Mada će i ovdje biti brojnih pitanja koje sam djelomično ili skoro nikako „načeo“, kao što su nestašica električne energije poslije osrednje bure, ili o nedostatku gledanja kabelske televizije - TvDR, koju sreću imaju skoro sami dugoraćani gledati, iako smo i mi svlojevremeno platili uvođenje kabelske televizije, ali...

Ovdje se neću dovoljno upuštati ni u ulogu Mjesnog odbora, kao ni o činjenici, primjerici oko posljednjeg Dana Općine, kojom prilikom su brojni govornici isticali postignuto i planirano u našoj općini, a da ni tom prilikom ni riječi „Mali Rat“. 

Mali Rat

Slično bi se moglo kazati i za Općinsko vijeće, u kojem sjedi samo jedan Maloraćanin, ali svaka mu čast, kad je pitanje plaže, šetnica poprilično dobro reagira, ali o našim problemima 'gore', o odlasku naše djece u školu i natrag, vrlo slabo.

Malo, skoro nikako da se pokrene pitanje rješenja „izlaska“ s Maloga Rata, na bilo koju drugu stranu, osim – natrag, istim putem. A kad se tu nađu dva auta, nek jači pobijedi.

Premda ovo pišem pred same izbore, misleći i znatno ranije o svemu ovome, vi problemi nisu od jučer.

No, da krenemo jednim redom, pa počnimo od same plaže.

Mali Rat


Maloratska Plaža

Počet ćemo ipak od samog početka, od Maloratske plaže, koja je prije 50-tak godina pa sve do početka Domovinskog rata slovila kao jedna od ljepših u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Naime, splitske „Bačvice“ kao ljepša i uređenija plaža, okupljale su brojne kupače, ali zbog njene „zasićenosti“, brojni turisti a posebice misice, ljepotice i glumice bivše Juge, dolazile su na ovu – Maloratsku plažu, koja je od Orija do lučice u Sumpetru slovila kao jedna od ljepših plaža na ovom dijelu Jadrana.

To je dugo trajalo, a za to su najvećim dijelom zasluge imali brojni mještani  kao i susjednih nam mjesta, koji nisu „gledali koje je vrijeme, dana ili noći“, da bi počistili plažu.

Divota je bila doći na ovu plažu, okupati se  a pred samu večer, rijeke turista su uglavnom odlazile u Split pa i dalje. I tako iz dana u dan, iz godine u godinu...

Mali Rat


Migracija stanovništva

Sredinom prošlog stoljeća, kada su sva  naša mjesta uz more bila rijetko naseljena, gdje su se kuće u jednom mjestu mogle izbrojiti na prste ruku, u Jesenicama je živjelo preko 2000 stanovnika a u samome Krugu preko 200 žitelja. 

Početkom izgradnje turističkih objekata, stanovnici su iz gornjih sela gradili obiteljske kuće uz more, i tako iz godine u godinu izgradili toliko obiteljskih objekata da su ne samo iznajmljivali turistima nego su i sami postajali stanovnici priobalja.

Ondašnji stanovnici iz starog sela Duće, uglavnom su se naselili na Luku i Rogač, dok Mali Rat, Orij pa dijelom i Dugi Rat su  mjesta, čiji su stanovnici doselili uglavnom iz Kruga, a Jeseničani i Zeljovićani su se uglavnom naselili na Sumpetru, Krilu i Bajnicama i velikim dijelom na Mutograsu

Mali Rat


Plaža danas

Počeo je i Domovinski rat, i puno toga više nije onako kako je bilo ranije. Što se tiče plaže na Malom Ratu, ona je danas devastirana, uništena i skoro da i nije za pravu upotrebu.

Rijetko koga osim malobrojnih turista možete vidjeti za vrijeme ljeta na ovoj plaži. - Zašto?, pitaju se mnogi, a odgovor se krije u činjenici - da danas skoro nitko ne posvećuje pažnju ovom dragocjenom kapitalnom objektu, a uz to, oni koji su pokupovali dio zemljišta uz  cestu, nisu imuni ni na dio uz samo more, pa su tako prisvojili i dio plaže.

Stoga ni najstariji mještani Maloga Rata nisu u mogućnosti na toj plaži poslije kupanja raširiti ručnik i osušiti se. Za to čovjek treba biti hrabar ili bez pogovora odmaknuti se, ili upustiti se u kavgu. 


Je li plaža još javna?

Zar ta plaža, bez obzira u čijoj se blizini nalazi nije i nadalje javna?? Upravo stoga mnogi izbjegavaju takve incidentne slučajeve, i radije se odlučuju na kupanje nešto zapadnije.       

Mali Rat

- No ni tamo danas nije bajno. Što se više približavamo Autobusnoj stanici, to je stanje lošije. Prostor uz plažu ranije betoniran danas je u lošem stanju, jer su kamenja ostala bez betona i razbacana, pa nije zgodno ni za hodanje a kamoli za sunčanje i kupanje na tom dijelu plaže.

Premda se je o ovoj temi raspravljalo i na Općinskom vijeću, prije 5 mjeseci, jer je g. Bernard Petrić ukazao na potrebu rušenja zida, odluka je donesena da se isti zid popravi, ali nažalost ni poslije toliko vremena, nitko o tome da vodi računa.

Idući zapadnije plaža je svakim danom u sve lošijem stanju, a da i ne govorimo o tuševima i to na cijelom djelu naše Općine (koji su prijašnjih godina bili uredni), a danas mjestimice smrdi ono što danas zovemo kanalizacija.   

Sve u svemu, plaža je nečista, neuredna i od Orija pa do Sumpetra svakim danom je sve gore!

Već godinama se priča o izgradnji šetnice od Krila do Dugog Rata kao i elektrifikaciji uz obalu, pa nakon toliko vremena možemo kazati da je  elektrifikacija od Bajnica dijelom uspješno izgrađena, a što se tiče šetnice daleko smo od početka.

Mali Rat


Autobusna stanica

Što se pak tiče same Autobusne stanice, ona je također često izvan svoje osnovne funkcije. Često, a poglavito za vrijeme ljetnih mjeseci tu se znaju parkirati i po desetak privatnih vozila, koji onemogućavaju čak i „Prometovu“ autobusu da se zaustavi, pa putnici za Mali Rat, ponekad bivaju odvezeni na Orij, a do Malog Rata, rikverc - pješke. 

Ako je ovaj prostor namijenjen za autobusnu stanicu, zašto onda  mjerodavni, poput mjerodavnih u Općini ili Policijskoj postaji, tu ne postave red?

Zašto se sa autobusne stanice, privatna vozila Paukom ne odvoze, i uspostavi red, tim više što putnici s lijeve strane trebaju prijeći na suprotnu stranu, a zbog velikog i gustog prometa trebaju čekati i po više minuta, i opet riskirati svoje i druge živote?


Cesta, kolnik

Kada je riječ o samoj cesti, a idući od istoka ka zapadu, taj dio kolnika kao da i ne postoji. Cesta je viša od kolnika, pa su napravljeni kosi rubovi, tako da putnici iskrivljuju noge, a zabilježen je i jedan slučaj kada je putnik iduči na autobusnu stanicu, skrivio nogu i par mjeseci bio na bolovanju.


'Ulaz' u Mali Rat

Kad smo se već našli na ulazu u Mali Rat, problem je kako popeti se gore, jer je put, iako uski ipak dvosmjerni. Naime, vjerujem da se ni jedno slično ili znatno veće mjesto ne može „pohvaliti“ kako ulaze i izlaze na istom mjestu, kao ovdje u Malom Ratu. Ali do kada?.

Mali Rat

Ne želim biti kobni prorok i prognozirati loše, ali prije ili kasnije za očekivati je da se tu desi prometna nesreća. S kakvim posljedicama, i to je teško reći. Ali obzirom da skoro svakodnevno tu prometuju i veliki kamioni, mišalice i sl. za očekivati je ono najgore.


Što li radi Mjesni odbor

Kao imperativ svih ovih razmišljanja, nameće se pitanje uloge i zadatka Mjesnog odbora. Možda oni i  nisu  krivi za bilo što od već rečenoga, ali podsjetimo, da im evo istječe četverogodišnji mandat, a da za to cijelo vrijeme nisu ni jedan službeni sastanak sa mještanima Maloga Rata održali, ili pitali, interesirali se što i kako najbolje rješiti za dobrobit svoga mjesta, na osnovu kojega su i dobili povjerenje mještana.

Kad smo već na Malome Ratu i kad govorimo o putovima, ne smijemo smetnuti s uma ni činjenicu da naša najmlađa djeca, svakodnevno koriste tu prometnicu, koja ih vodi sve do škole na Oriju.


Zar naše djeca ne zaslužuju sigurnost?

Svakim danom u sve lošijem stanju puta a sve većeg broja vozila, bilo manjih ili onih glomaznih, životi te djece su svakodnevno u opasnosti, kako od vrha do Magistrale i zatim do škole.

Zar naše djeca ne zaslužuju sigurnost i nesmetan put do škole i natrag, ako ne drugo onda barem kao i djeca našeg susjednog općinskog centra Dugog Rata.

Mali Rat

 
Kanalizacija

Kad već govorimo o negativnostima na Malom Ratu, ne smijemo propustiti priliku a da ne spomenemo ni pitanje kanalizacije, koja je kao i u drugim našim mjestima tek u našim mislima.

Nije to bilo daleko da se i u Općini počelo razmišljati na tu temu, i jedan od zaključaka je taj da se povisi  plaćanje kubika vode na dva kn a kasnije opet skoro 1,5 kn, što znači da stanovnici naše Općine plaćaju kubik vode više za 3,5 kn nego što sama voda košta, a sve to u cilju što bržeg rješenja kanalizacijskog sustava na našem području.

Iako se na Malom Ratu često čuju, ali s pravom negativni komentari, Mjesni odbor Maloga Rata ni jednom o tome nije zauzeo svoj stav, ili „izišao u javnost“.

Prije neki dan mi reče susjed, kako će iz Njemačke uskoro doći barba Ante, koji se svake godine žali što je prije  desetak godina ovdje kupio zemlju i sagradio kuću, koju koristi ljeti za vrijeme godišnjeg odmora.   

A kuću je napravio, jer je dobio uvjerenje da će do kuće dobiti put, riješiti kanalizaciju…

Od tih  obećanja, nažalost vrlo malo ispunjenih. Iako mu se kuća nalazi desetak-petnaest metara od općinskog puta, ni dan danas nije u mogućnosti parkirati auto pred svojom kućom, jer nema puta do kuće.

Stoga će i ovoga puta naš susjed doći iz Njemačke pa ponovo razočaran otići i nemoćan da kao i ranije riješi ovo goruće pitanje.

Mali Rat

 
Javna rasvjeta

Ako vam pak sijalica javne rasvjete ne radi i uredno prijavite odgovornim osobama u Općini, pa i pored toga čekate do tri mjeseca da vam se to popravi, smatrajte to normalnim postupkom, unatoč činjenici što ste redovni platiša komunalnog doprinosa, i nemojte se ljutiti, jer u protivnom ćete još i dulje pričekati. 

Premda su Maloračani uredne i redovne platiše svih komunalnih davanja i doprinosa, od kojih za početak gradnje obiteljskih kuća plaćaju i po više tisuća kuna, to im ništa ne znači, kada je pitanje kanalizacija i takvih pogodnosti.

Vjerujem da će Maloraćani još dugo sanjati kanalizaciju, a do tada  će i nadalje prazniti septičke jame i po nekoliko puta godišnje (što je veliki financijski izdatak), a da se ni Mjesni odbor ni općinsko vijeće neće o tome ozbiljnije pozabaviti, i barem neke stvari pogurati i ubrzati.


Protupožarni putovi

Kad govorimo o putovima da spomenem i protupožarne putove koji su ovdje potrebniji možda no bilo kamo drugdje. Sjetimo se da su naša polja tijekom posljednjih 13 – 15 godina gorila i do 3-4 puta,a maslinici su u više navrata stradali. 

Mali Rat

Puno slušamo obećanja o popravku puta Jesenice-Krug-Duće, za kojega se govori kako će se izgraditi kao visoka zona, (koja će sadržavati put, vodu…) a koje bi omogućilo i da se koristi kao obilaznica Jadranske magistrale. 

U slučaju da se od Sumpetra do Omiša desi veći prometni udes ili zastoj u prometu, u tom slučaju bi ova  prometnica služila kao protok vozila od Sumpetra, preko Jesenica, Kruga i Duća do spomenika Franji Kluzu na Priku, i umnogome rasteretila promet na Magistrali.


Fantomska brza cesta

Kad smo kod tih naših malih problema, spomenimo i to kako bi vać danas bilo vrijedno spomenuti problem Maloračana i brze ceste Trogir-Split-Omiš, poglavito za spoj negdje u blizini Maloga Rata, jer je ovo mjesto bez tog izlaza u zaista prometnoj izolaciji, i pitanje je hoće li i naši mlađi imati snage i mogućnosti to uspješno riješiti. 

Kad smo već kod toga problema, nameće se pitanje proširenja puta od Grebena do Kruga, jer  bi i ta spojnica odlićno poslužila u protupožarne svrhe, jer ako se desi požar negdje poviše Dugog Rada, na taj način bi se mogao zaustaviti razvoj požara na zapadnu stranu, a da i ne govorim o sprečavanju požara preko same planine i obratno. 

U posljednje vrijeme sam često razgovarao s brojnim mještanima i na razne teme, ali bi se sada usudio prognozirati kako je poželjno pronaći stranku ili listu koja će zagristi u ovaj gorki maloratski kolač i u njemu  barem djelomično prepoznati dio svog programa rada u naredne četiri godine mandata.

Mali Rat


Povezivanje Malog Rata

Kažimo da je svakoj od slijedećih Vlada u Dugom Ratu zadatak., barem što se tiče Maloga Rata da porade na izgradnji obilaznice bilo to da je riječ od Orija do Malog Rata ili od Malog Rata do Sumpetra, te da porade na putu do škole na Oriju, kao i da na poboljšanju putova kroz mjesto.

Nemalo ali istinski goruće rješenje je i kakav takav priključak na auto cestu Trogir-Split.-Omiš, i to na spoju kod Maloga Rata. Da se iznađe rješenje za prolaz preko ceste na autobusnu postaju u samom mjestu,  kao i da se plaža uredi, za što je u ovom momentu potrebna maksimalna angažiranost svih zainteresiranih.

Ukoliko se na Magistrali desi prometna nesreća ili veći zastoj, rješenje je prohodnost puta Sumpetar-Jesenice-Krug-Duće do Prika.

U slučaju požara, potrebno je izraditi protupožarne putove, na relaciji Mali Rat – Sumpetar i Mali Rat – Krug.

 

I na kraju pogledajte kako ovo komentiraju naši kandidati za načelnika Općinsko vijeće za razdoblje 2009.-2013. jasno, ukoliko dobiju mandat.

 
roglić i ercegovićPročitajte što o svemu ovome što tišti maloraćane kaže dosadašnji načelnik općine dipl.ing. Jerko Roglić:

- Slijedi projekt uređenja obalnog pojasa Dugi Rat – Sumpetar, a tu se podrazumijeva kompletno uređenje obalnog pojasa i šetnice, te parkirališta i pomude te pero na dotičnoj obali.

Prostor na autobusnoj postaji nije općinski, no ukoliko se i tu riješe imovinsko pravni odnosi, općina je spremna sanirati potporni zid i ostale potrebne radove na autobusnoj postaji.

- Što se tiče primjedbi na posljednje asfaltiranje  ceste, prvenstveno na desnu kolničku traku u Malom Ratu (idući iz Dugog Rata), mi ćemo kao lokalna samouprava zaprimiti sve primjedbe građana, i od HC zatražiti da se svi nedostaci poprave.

- Kada je riječ o putu (ulazu i izlazu s Maloga Rata), dugoratski načelnik dijeli naše mišljenje, pa kaže da je to najvažnije pitanje u našoj općini, te da će općina u suradnji s HC prilikom izgradnje Auto-ceste  insistirati na kakvom takvom rješenju za Mali Rat, odnosno na njen spoj.

Mali Rat

- Idući protupožarni putovi su u planu i to Mali Rat-Sumpetar i Konjevac-Vezika. Put Jesenice – Krug – Duće uskoro bi trebao potpasti pod ingerenciju Županijskih cesta, a o tome se u Županijskim cestama nalazi i naš zahtjev, te na to pitanje čekamo odgovor.

No, bez obzira kada će se to naše pitanje pozitivno riješiti,  trebam kazati da sve do tada  Općina će se brinuti o tom putu i uklanjati nedostatke, kazao je dosadašnji dugoratski načelnik.


Što pak o ovome kaže naš fetivi, Bernardin Petrić – Bendo, također jedan od kandidata za općinskog načelnika Općine:

bendo i čepe

- Plan u prvoj fazi uređenja plaže na Malom Ratu, barem po SDP-u, je napraviti kompletnu šetnicu od Orija do Suvog potoka, i na taj način sanirati plažu i vratiti je u prvobitni položaj.

K tome ne smijemo smetnuti s uma ni jednog trenutka, da na dijelu plaže nama nikakvih „privatnih inicijativa ili zabrana“ jer čitav pojas uz more je javno dobro

Autobusna postaja bi se trebala znatno proširiti, i to sa njene istočne i južne strane, pa bi se tako sanirao i potporni zid, a na samoj postaji bi se dobio potreban prostor za parkiranje izvjesnog broja vozila, kao i nesmetano zaustavljanje autobusa.

Što se tiče samog ulaza u Mali Rat, za to bi hitno trebalo riješiti cestu – obilaznicu Orij - Mali Rat - Sumpetar, koja je i prijedlogom UPU-a i predviđena.

Što se tiče izgradnje kanalizacije, tu treba nastaviti izgradnju druge i treće faze, to jest kanalizacijski sustav Jesenice-Sumpetar-Dugi Rat.

Riješenje prometa kroz gornja sela od Jesenica do spomenika Franje Kluza na Priku, (u slučaju da se na Magistrali desi krkljanac i sl. zastoj), te kako dovesti vodu u ta sela ispod planine, jedina je realizacija projekta vodovoda visoke zone, pa bi se na taj način riješilo i pitanje  i puta i vode, kroz  naša stara sela – kazao je Bernardin Petrić.

 
vuković i pavićKao jedan od upoznatih kandidata za načelnika Općinskog vijeća Dugog Rata je i g. Domagoj Vuković, čiji komentar još očekujemo, ali zbog činjenice da ovaj tekst moramo što prije "staviti"“ na portal, možda i njegovo razmišljanje po prispjeću uvrstimo u članak.


Ako ste s čitanjem stigli sve do ovdje, dragi čitatelji, ja Vam se zahvaljujem na razumijevanju za naše probleme!

Još samo da nas 'razumiju' naši načelnici!

 


Davor Grgat, mještanin Malog Rata
Mali Rat, 12. svibnja 2009.

Povezani članci

Who's Online

We have 496 guests and no members online