Vlada daje najveći dio novca za udruge Crkvi

'Organizacijama civilnog društva', termin pod kojim Vlada RH podrazumijeva sve udruge, neovisno o tome čime se bave, lani je s nacionalne razine dodijeljeno 470 milijuna kuna, a najveći dobitnici među njima su - katoličke župe i župni uredi. Najviše je novca dodijelilo Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta, nešto više od 165 milijuna kuna u čemu je i skoro 99 milijuna proslijeđenih Hrvatskom olimpijskom odboru. Gledano, pak, po sektorima najveći je dobitnik zaštita i promicanje kulture, kulturnih i povijesnih dobara te očuvanje prirode. Usporedbe radi za cijelo područje 'proces pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji' lani je s nacionalne razine dodijeljeno svega 274 tisuće kuna, od čega samo 15 tisuća otpada na edukaciju o pretpristupnim fondovima ...

ŠTO JE CIVILNO DRUŠTVO?
 
Izvori: T-Portal, Novi List
 
Ministarstvo kulture
dodijelilo je nešto više od 118 milijuna kuna onome što ono naziva organizacijama civilnog društva. To su, primjerice, deseci katoličkih župa i župnih ureda, samostana, biskupije, a nazivi projekata glase 'Crkva sv. Terezije', 'Crkva rođenja BDM', 'Crkva sv. Trojstva' ili 'Kapela sv. Ivana Krstitelja'.
 
Župe i druge organizacije Katoličke crkve u Hrvatskoj najveći su financijski dobitnici među organizacijama civilnog društva u Hrvatskoj, a samo programom 'nepokretna kulturna baština' namijenjeno im je gotovo 47 milijuna kuna.

Usporedbe radi za cijelo područje 'proces pridruživanja Republike Hrvatske Europskoj uniji' lani je s nacionalne razine dodijeljeno 274 tisuće kuna, od čega 15 tisuća otpada na edukaciju o pretpristupnim fondovima.

Povezani članci

Who's Online

We have 220 guests and no members online