Strožanac postaje get, a Podstrana ne trza

StrožanacMještani Strožanca odlučili su potaknuti vlast u Podstrani da se značajnije angažira na rješavanju problema koji direktno utječu na kvalitetu življenja u toj općini s najvećom stopom nataliteta u Hrvatskoj. Preuske ulice, neprimjerena stambena izgradnja, razrovane ceste bez pločnika, osnovna škola Strožanac s četiri smjene, nedovršena kanalizacija, kao i igrališta, vrtići, groblje samo su dio razloga zašto su Ivan Puljiz, Nikola Janković, Darko Krolo, Ante Mrčić, Mirko Meter i Žarko Prlić formirali inicijativni odbor za osnivanje i predali 597 potpisa načelniku Podstrane Mariju Tomasoviću ...

Strožanac postaje get, a Podstrana ne trza
 
Preuske ulice, loša izgradnja, razrovane ceste, nedovršena kanalizacija, igrališta, vrtići, groblje, samo su dio razloga za nezadovoljstvo Strožančana.
 
Piše: Branko Galić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

 

Treba nam savjet
 
Oni vjeruju da će se preko mjesnih odbora, koji sada u Podstrani ne postoje, sustavnije rješavati stvari. Tvrde da im se podmeće odvajanje Strožanca iz Podstrane, ali rado napominju kako je u Strožancu 3400 ljudi na popisu birača, a u cijeloj Podstrani 6665.
 
- Situacija je sada puno gora nego prije donošenja Prostornog plana. Grade se stambene zgrade u tzv. mješovitoj zoni sa svim dozvolama, a cesta između njih široka je samo 3 metra iako je po planu predviđeno minimalno 5 i po metara. Poglavarstvo Podstrane na to ne reagira unatoč upozorenjima. Ako se ovako nastavi raditi, pretvorit ćemo se u get - boji se Ivan Puljiz.
 
Svi se oni pitaju kad će biti gotovi projekti sanacije ulica, zašto gradnju zgrada od po 16 stanova ne prati i infrastruktura, komunalna oprema, kad će bageri zabrujati...
 
Cilj im je, kažu, legalizacija objekata, kako bi svaka kuća u Strožancu dobila put, vodu, struju i kanalizaciju.
 
- Naš je prijedlog i osnivanje Savjeta za urbanizam i prostorno uređenje sastavljenog od strožanskih arhitekata. Tražimo da se zaustavi daljnja stambena gradnja dok se ne sanira stanje. Cijelo vrijeme se iz Općine nešto obećava, a nerealizirana sredstva se prebacuju iz godine u godinu - kaže Darko Krolo.
 Podstrana

Tomasović: Ni žarulje nisu imali...
 
Načelnik općine Podstrana Mario Tomasović odgovara kako je u njegovu mandatu 70 posto općinskog proračuna uloženo u Strožanac.
 
- Prije sedam godina nijedna kuća u Strožancu nije bila priključena na sustav otpadnih voda, a sada ih je 70 posto. Tamo prije nije bila nijedna žarulja.
 
Pomogli smo izgradnju nove crkve, sad će početi nadogradnja osnovne škole, u programu su još neke ulice i kanalizacija ove godine
...
 
Ulica može biti široka 5 i po metara ako će oni dati dva metra - rekao je Tomasović.

Povezani članci

Who's Online

We have 261 guests and no members online