Branitelji traže objavu Registra branitelja

jadranka kosorNe popušta pritisak braniteljskih udruga na Vladu oko objave Registra hrvatskih branitelja. Branitelji preko udruga traže objavu kako bi otkrili tko se sve krije iza broja od gotovo 500.000 branitelja. Neki smatraju da se iza popisa kriju i vladini dužnosnici, te da Vlada zbog toga ne želi objaviti registar. Ministrica branitelja Jadranka Kosor tvrdi kako nema što prikrivati. Kosor tvrdi da bi ona odmah objavila popis kada time ne bi prekršila Zakon o zaštiti osobnih podataka prema kojemu je JMBG tajni podatak. No, udruge predlažu da se umjesto JMBG navedu: ime i prezime, ime oca, godina rođenja i postrojba svakog branitelja. Uz to, udruge pozivaju zapovjednike postrojbi da postroje preživjelebranitelje, naprave popis i javno ga objave...

Piše: M.P. / Javno.hr
Izvor: Javno.hr

Umirovljeni brigadir i stopostotni invalid Miodrag Demo smatra da Vlada mora objaviti popis.

- Mi branitelji želimo da se Registar objavi kako bismo pokazali pravo lice, kao što smo ga pokazali u Domovinskom ratu – rekao je Demo u jednoj TV emisiji.

Ante Kotromanović, umirovljeni stožerni brigadir Hrvatske vojske i predsjednik SDP-ova Savjeta za branitelje također smatra da se Registar branitelja mora objaviti.

- Registar ne treba biti tajan. Neće biti sramota ako se sazna gdje smo mi branitelji bili, što smo radili i koliko smo vremena bili u hrvatskoj vojsci – rekao je u istoj emisiji Kotromanović koji tvrdi kako formalni razlozi ne smiju biti prepreka objavi.

S druge strane, pomoćnik ministrice branitelja Zoran Komar ponovio je stav Vlade RH prema kojem je nemoguće objaviti popis jer bi se time prekršio Zakon o zaštiti osobnih podataka.

No, dok se država slijepo drži zakona, djelatnici u bankama svakodnevno traže JMBG za otvaranje štednje, tekućeg ili žiro računa. Također, JMBG potrebno je ustupiti pri kupnji kako bi se ostvario povrat poreza. 

Registar branitelja sastavljen je  kako bi se znalo koliko branitelja ima pravo na udjele u Fondu branitelja. Fond raspolaže, između ostalih, i s vrijednim dionicama Ine i HT-a.

Povezani članci

Who's Online

We have 202 guests and one member online

  • admin