Cesta Naklice - Brnistra ‘zapela’ na imovini

cestaIako su službeno radovi na rekonstrukciji državne ceste D70 na dionici odvojka za Naklice - Brnistru, u dužini od 1700 m, počeli još sredinom rujna, nema nikakvih pomaka u njezinoj rekonstrukciji. O važnosti ove prometnice koja povezuje Zagoru s Omišem i autocestom, a u ljetnim mjesecima služi kao spas od prometnog kolapsa, ne treba posebno govoriti, no cesta koja se godinama ističe kao primarna, nikako da krene s realizacijom. Novi problem javlja se zbog nerješavanja imovinsko-pravnih odnosa s vlasnicima zemljišta ...


Cesta Naklice - Brnistra ‘zapela’ na imovini

Rekonstrukcija ceste koja zagoru spaja s omišom prekinuta zbog vlasničkih odnosa

Piše: Nikolina Tomasović / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Vlasnici, koji su uglavnom iz susjednog mjesta Zakučac, osnovali su udrugu za očuvanje Zakučca te traže, kako sami tvrde, nekakvu realnu cijenu za otkup zemljišta.

Prvotna cijena Hrvatskih cesta (HC) kao investitora iznosila je 100 kuna, koliko su davali 2004. godine, kada je rekonstruiran gornji dio spomenute ceste.

No sada su, s obzirom na porast životnih troškova i bolju lokaciju zemlje, zatražili 150 kuna. Predsjednik Udruge Ivo Vulić kaže kako u ime svih Zakučana smatra da je to realna cijena te kako bi se na tom području cijene trebale uskladiti, jer je lokacija bolja, a cijene lokacija s kojima graniče i do šest puta su veće.

Također ističu da se u javnosti stvorila percepcija kako su oni ti koji koče nastavak rekonstrukcije te, suprotno tome, napominju kako su sa HC-om još u rujnu samoinicijativno postigli dogovor o cijeni od po 130 kuna.

Iako je dogovor na postavljene uvjete bio usvojen, HC se do dandanas nisu izjasnile o već postignutom dogovoru, iako su iz Udruge više puta slali dopise mjerodavnim tijelima.


Mjerodavni nedostupni

Ni na naš upit nismo dobili nikakav odgovor, jer mjerodavne osobe nisu dostupne.

Stoga iz Udruge zaključuju kako je zbog nedavnih događanja u Hrvatskim cestama problem vjerojatno u novcu.

Grad Omiš, tj. gradonačelnik prof. Ivan Škaričić, iako nije investitor, samoinicijativno je pokušao apelirati na dogovor, upozorivši kako su HC uvrstile ovu dionicu u svoj četverogodišnji plan izgradnje do čvora Blato na Cetini - izlaz na autocestu.

Prema njegovim saznanjima, HC su spremne ponuditi cijenu od 120 kuna, na što apelira da pristanu, kako bi se napokon počelo s radovima, napominjući kako HC mogu odustati od ovog projekta ako ne postignu dogovor.

Vulić kaže kako mu je poznato da su HC uvrstile spomenutu cestu u svoj projekt, “no radi se o iznosima koji su smiješni te nisu dovoljni ni za projektnu dokumentaciju”, i nastavlja:

Suštinski problem je što nema novca te se želi prikazati nas kao one koji koče ovaj projekt

Ova cesta je ipak nama u interesu kao i svim ostalim građanima, a budući da ima dosta nedostataka i loš pristup, te bi trebala biti jedna od najvažnijih cesta za Omiš koji će povezivati i s budućim industrijskim zonama.

Prijedlog Udruge je da se naprave novi projekti i uredi dokumentacija te obavi izvlaštenje kako treba, da bismo onda, nadamo se, jednom došli na red i za izgradnju.

Iako nema nikakve službene potvrde investitora, većina građana se ipak još uvijek nada skorom rješavanju problema i realizaciji rekonstrukcije ceste koja je zaista u lošem stanju i koja je prijeko potrebna.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 134 guests and no members online