Nasipanje obale: Novinari razbudili inspektore, još samo da padnu i prve kazne

Fantom iz BajnicaKad neće nitko s terena, hoće novinari i pravna država zajedno! Tako bi otprilike glasio nastavak tužne, ali tako stvarne priče o bezočnome nasipanju plaže na potezu od Dugog Rata, Krila Jesenica, sve do susjedne općine Podstrana. Splitska policija i Općinsko državno odvjetništvo u Splitu su, naime, nakon serije napisa o stalnom uništavanju obale, odlučili stati na put teškim kamionima i još težoj birokraciji. Nasipanje obale nije ništa novo na tom području, jer bageri godinama kopaju, a kamioni višetonci godinama odvoze tone teškog materijala. Kao u svakoj našoj priči, svi sve znaju, a rijetki bi o tome javno, bolje je, kažu, neslužbeno, ili pod izmišljenim imenom, fantomski, baš poput kamiona i bagera i njihovih vlasnika... Policija će pročešljati teren, vjerojatno nam otkriti i nove likove, a Općinsko državno odvjetništvo pretražit će hrpu papira: planove, programe, dozvole, zabrane, GUP-ove, PUP-ove... I uvidjeti, konačno, tko je fantom, a tko stvarni lik. I neće, vjerujmo im, čitati između redaka ...


JE LI ODZVONILO UNIŠTAVANJU OBALNOG POJASA?

NASIPANJE OBALE

Novinari razbudili inspektore, još samo da padnu i prve kazne


Policija i Državno odvjetništvo su, nakon serije napisa o devastaciji obale od Dugoga Rata do Podstrane, odlučili stati na put teškim kamionima i još težoj birokraciji


Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Foto: Nikola Vilić / CROPIX
Izvor: Slobodna Dalmacija


Kad netko i javno progovori, odmah se, opet tajno, a kako bi drugačije, proglašava n-tim ortakom, a dotle ulica, hodnici, štekati, kafići, nižu svoje, javne priče.

I novinari su krivi, naravno, što nisu pratili kamion...

I tako sada u najnoviju priču stižu novi pisci i novi scenaristi.

Policija će pročešljati teren, vjerojatno nam otkriti i nove likove, a Općinsko državno odvjetništvo pretražit će hrpu papira: planove, programe, dozvole, zabrane, GUP-ove, PUP-ove... I uvidjeti, konačno, tko je fantom, a tko stvarni lik. I neće, vjerujmo im, čitati između redaka.

A dotle, opet vjerujmo i nadajmo se, hrpe nekad vrijednoga bogatog podmorskog svijeta neće otići do vrijednih nadmorskih visina. Tako bi barem trebalo biti u priči o pravnoj državi o kojoj svi govorimo, pišemo i rado se na nju pozivamo.


Fantom iz Bajnica
Tko je Bajnički Fantom?

 

Povezani članci

Who's Online

We have 133 guests and no members online