Kuštrak: Neka Kosor uzme palicu u ruke i okruži se najboljima

Jadranka KosorPoslodavci su neizravno zatražili rekonstrukciju Vlade, pozvavši premijerku Jadranku Kosor da što prije okupi najbolje stručnjake kako bi se otvorio prostor za napredak hrvatskog gospodarstva. Istodobno, HUP je pozvao sve političke stranke i javne čimbenike na društveni konsenzus za duboke reforme, kako bi se smanjila golema javna potrošnja i otvorio prostor proizvodnji – dok se priprema proračun za iduću godinu. – Premijerka Kosor mora preuzeti palicu i privesti uz sebe najbolje ljude kako bi se otvorio prostor gospodarstvu, pri čemu je HUP spreman pomoći joj ljudima i savjetima radi bolje ekonomske politike, izjavio je predsjednik HUP-a Damir Kuštrak na konferenciji za novinare, sa znakovitim nazivom "pet do 12", prenosi Novi List ...

5 DO 12
 
Neka Kosor uzme palicu u ruke i okruži se najboljima

 
Ako su se političke stranke mogle dogovoriti oko ustavnih promjena, valjda se mogu dogovoriti i o ekonomiji, rekao je Kuštrak. Konsezus za reforme je potreban zato što nijednoj vladi ili stranci na vlasti nije dovoljno imati 77 ili 85 ruku u Saboru da bi ih mogla provoditi

 
Piše: Branko Podgornik / Novi List
Izvor: Novi List

 
Podsjetio je kako je ovo repriza konferencije pod istim Damir Kuštraknazivom, održane prije točno godinu dana, jer Vlada u međuvremenu nije uslišala nijedan bitan prijedlog poslodavaca.
 
Usporedo s podrškom kadrovskim promjenama u Vladi, Kuštrak je u trenutku nastavka hrvatskih pregovora s EU pozvao i na "društveni konsenzus" za reforme.
 
– Ako su se političke stranke mogle dogovoriti oko ustavnih promjena, valjda se mogu dogovoriti i o ekonomiji, rekao je Kuštrak.
 
Kuštrak je naglasio "potrebu pritiska na političke elite i sve političke opcije" kako bi stavile "glave skupa", jer se potrošio model razvoja Hrvatske u posljednjih 15 godina, koji je za poduzetništvo i rad neodrživ.
 
– Nijednoj vladi i nijednoj stranci na vlasti nije dovoljno imati 77 ili 85 ruku u Saboru da bi mogla provoditi bolne reforme. S druge strane, kažu, reforme su u interesu svima, pa za njih treba konsenzus.
 
Nije dovoljno samo promijeniti proračunsku politiku, već iz temelja treba mijenjati ekonomsku politiku.
 
"Hrvatska u posljednjih 19 godina nema strategije razvoja", tvrdi Vladimir Ferdelji, predsjednik HUP-ove udruge elektroindustrije, zbog čega se "ispod stola neprekidno provodi deindustrijalizacija", pa je Hrvatska danas na razini od 70 posto industrijske proizvodnje prije 1990. godine.
 
Nezadovoljan činjenicom da Vlada u godinu dana nije poduzela nijednu ozbiljnu antirecesiju mjeru, Ferdelji je pozvao premijerku da smijeni Vladine suradnike koji su nakon izbijanja krize u svijetu nerealno procjenjivali njezine posljedice po Hrvatsku.
 
– Mi mislimo da podlogu za novu ekonomsku politiku ne mogu raditi oni isti ljudi koji su prije godinu dana predviđali rast BDP od 4 posto u ovoj godini, kazao je Ferdelji.
 
Kuštrak je naglasio da je konsenzus potreban i zato što gospodarstvo mora u EU ući puno spremnije nego danas, inače većina građana neće imati koristi od Unije.

Povezani članci

Who's Online

We have 244 guests and one member online

  • admin